2023.7.24 16:33
Olvasási idő 4:28
Krajnyák Petra

A legbizarabb szépségversenyek, avagy hiúság húspiacának legfurcsább pillanatai

TÁRSADALOM SZÉPSÉG SZÉPSÉGIDEÁL SZÉPSÉGVERSENY

Miss Kolbász és a múltszázad többi letűnt "királynője". Nézzük, hova fajult a hiúság vására és PR-fogások kétségbe esett keresése.

Egy női zsűritag pár vizsgálja a szoknyájukat felhúzó nők lábát egy meg nem nevezett szépségversenyen New Yorkban. Forrás Irving Haberman/IH Images/Getty Images

Szépségversenyek már a 19. század óta léteznek, és az évtizedek múltával nagyon népszerű szórakoztató-reklám műsorok lettek. Bár sok reform született az etikusabb körülmények és a széleskörű reprezentáció érdekében, a tárgyiasítás, rasszizmus, szexizmus és további izmusok továbbra is problémát jelentenek. Néhány hete nagy port kavart Rikkie Valerie Kolle győzelme, ő volt az ugyanis, aki történelmet írt az első transznemű Miss Hollandia-ként. Anne Jakapong Jakrajutatip beruházását sem üdvözölte mindenki, ugyanis a thaiföldi médiamágnás – aki éppenséggel transznemű nő – megvásárolta a Miss Universe szépségversenyeket szervező céget. Bízzunk benne, hogy a hölgynek jobban sikerül megoldani a rendszerszintű problémákat, mint a korábbi résztulajdonos Donald Trump-nak.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Rikkie Valerie Kollé (@rikkievaleriekolle) által megosztott bejegyzés

Nemcsak a szépségipar problematikus taktikái, a szépségkirálynők kihasználása is külön cikket érdemelne, így most csak a legbizarrabb versenyszámait mutatnám be ennek a nagyon ellentmondásos "sportnak". Nézzük, hova fajult a szépség a hiúság vására és PR-fogások kétségbe esett keresése.

Gasztronómia

A lista meglepően hosszú, a táplálékpiramis minden fokára jut egy kategória. Megkoronázták többek között a konyhaművészet, áfonya, krumpli, chips, hot dog és különböző citrusok és füstölt húsok királynőit is.  

Donut Queen

A 19 éves Joy Harman, akit megkoronáztak New York fánkkirálynőjévé az USO-ban, ő fogja képviselte a várost a közelgő országos fánkkirálynő-versenyen. Forrás Evelyn Straus/NY Daily News via Getty Images

A fánk kifejezetten népszerűnek bizonyult. A versenyeken a zsaruk kedvenc csemegéjeként elhíresült ételről szerezett tudásukat kellett megmutatniuk a versenyzőknek, a győztest pedig fánk-tiarával koronázták meg.

Blueberry Queen

Ethel Silber, Wildwood, N. J., áfonyával teli kádban a Hotel Rooseveltben. Az N. J.-i Hammontonban tartott ünnepségen áfonyakirálynőnek választották Forrás Hal Mathewson/NY Daily News via Getty Images

 

Miss Orange Queen

Az Idaho állambeli Burley városában 1935 óta évente megrendezik a Miss Idaho Potato versenyt, melyen a versenyzőket tartásuk, személyiségük és burgonyaismeretük alapján értékelik. A győztes fejére természetesen egy burgonyából készült diadém kerül. Szintén a gyökérzöldség ihlette a Miss Potato Chips számos verzióját, melyet többek között az amerikai Nemzeti Burgonyachips Intézet szervezett. Annyi pozitívumot az ötletgazda számlájára írhatunk, hogy sikerült pozitívabb színben feltüntetni a démonizált szénhidrátokat.

Elaine Kuntz, cincinnati ápolónő, chipsek között, miután a Roosevelt Hotelben elnyerte az 1956-os Miss Potato Chip címet. Forrás AlPucci/NY Daily News Archive via Getty Images

Frankfurter Queen szépségverseny

Az ételkirálynőket jellemzően egy cég által szponzorált és szervezett eseményen avatták, például a Zion Meat Company a Nemzeti Hot Dog héten rendezte meg az Illinois állambeli Frankfurtban saját virsli partiját. A szó legkevésbé James Franco-Seth Rogen-es értelmében.

Miss Mesés Frankfurter, a Hebrew National 1956-ban Frankfurter királynővé koronázta. Forrás Al Pucci/NY Daily News Archive via Getty Images

A szokás nem kopott ki a kifutók világából, 2019-ben egy hasonló füstölt húsos tematikájú versenyt rendeztek Németországban. A Bavarian White Sausage Queen nem más, mint egy 22 éves hentes, Franziska Schalk lett, akinek a helyi kulináris különlegességekről készült kvízzel és más fogós kérdések megválaszolásával kellett számot adnia kolbásztudományáról.

Geene Courtney színésznő hot dog alapanyagokból készült sálat, szoknyát, karkötőt és koronát visel a Zion Meat Products Company által kiválasztott Nemzeti Hot Dog Hét királynőjeként. Forrás Hulton Archive /Stringer/Getty Images

Állatok

National Catfish Queen

Akár az MTV is elindíthatta volna saját reality-je nyomán a legnagyobb online svindler versenyét, de ebben az esetben a catfish szó szerint a halra utal.

A 18 éves Gail Hooper a Tennessee állambeli Memphisből, akit Miss National Catfish Queen-nek választottak, kezében egy 56 kilós harcsával a Hotel New Yorkerben. Forrás Al Pucci/NY Daily News via Getty Images

Állítólag létezett egy Miss Mink (nerc) verseny is, amit könnyű elhinni, miután a félromantikus komédiák elhitették, vagyis inkább próbálták elhitetni velünk, hogy a legszebb ajándék, amit szerelmes (gazdag) férfiaktól kaphat az ember az a nercbunda. PETA, bármi hozzáfűzni való?

Objektumok

A tárgyiasítás netovábbja, a 20.században a pelenkák és pulcsik királynőivel ünnepelték a materiális világot.

Miss Magic Marker

 

Miss Diaper Queen

Miss Diaper Queen Forrás @WhoresofYore / Twitter

Sweater Queen

Nők versenyeznek a nemzeti pulcsikirálynő címért a Central Parkban lévő Tavern on the Greenben Forrás Keystone/FPG/Hulton Archive/Getty Images

 

Miss Gasoline Station

1951 júniusában a Muller Bros Car Wash nem akármilyen "szépségversenyt" rendezett  hárommilliomodik autómosójuk megünneplésére, a "változatosság kedvéért" reklámfogás gyanánt. Az eseményre felkért hölgyek olyan címeket kaptak, mint Miss Body and Fender, Miss Gasoline Station, Miss Control Tower vagy Miss Lube Rack. Feltételezések szerint utóbbi nem más, mint Nancy Pelosi, Egyesült Államok képviselőházának egykori házelnöke volt.

A Muller Bro Car Wash szépségkirálynői. Forrás Allan Grant / LIFE Mag

Természet és tudomány 

Miss Atomic Bomb 

Mindössze 72 kilométerre Las Vegastól állítottak fel 1950-ben egy hatalmas atomtesztelő állomást, Harry Truman elnök nem túl jól átgondolt döntését pedig bolond lett volna a kaszinók fellegvára nem aranybányaként kiaknázni. Nukleárisrobbanás-néző partikat szerveztek, lehet hasonlóhoz egyszer nekünk is szerencsénk lesz a szokásos pénznyelő augusztus 20-i műsor keretében.

Lee Merlin, a kaszinó showgirlje, Miss Atombomba 1957 Forrás Las Vegas Sun / All That's Interesting

Az atomőrület viszont itt még nem állt meg, a Miss Atombomba szépségverseny szervezői elég sajátos módon értelmezték a bombanő fogalmát. Lee Merlin, a  verseny leghíresebb győztese egyenesen sugárzik a boldogságtó gombafelhős bikinijében, nem csoda, hogy a Killer zenekart is megihlette.

 

Miss Earth

1952 Miss Földje Forrás Mark Zingarelli / Newmanology

Testrészbörze

Miss Lovely Eyes

A floridai Miss Lovely Eyes szépségverseny versenyzői Forrás FPG/Hulton Archive/Getty Images

1930-as években elszántan keresték az USA-ban a legigézőbb szempárokat. Volt, hogy kissé Péntek 13 hangulatú maszkokkal takarták el figyelemelterő arcvonásaikat, máskor egyszerűen párnahuzatot használtak erre a célra. Később a britek is átvették a hagyományt, a versenyzőket számozott bódékba rejtették, arcukat pedig fátyollal takarták el. 

Million dollar legs contest

1969 (is) a lábfétis éve volt. A Lady Cantrece harisnyagyártó cég évtizedekkel megelőzte a Top modell leszek!-et, mikor modellszerződést is ajánlott az egy millió dollárt érő láb birtokosának, aki reklámban villanthatta meg díjnyertes virgácsait. 

Miss Beautiful Legs

A Szép láb verseny résztvevői párnahuzatot viselnek a fejük felett, hogy a zsűri csak a lábukat lássa. Forrás Bettmann/Getty Images

Franciaországban és Nagy-Britanniában szintén számos a versenyen összemérhették végtagjaikat a hölgyek. Bármennyire is meg kell szenvedni a szépség(királynő cím)ért valószínűleg realizálták, hogy a párnahuzatos módszer mondjuk nyári hőségben nem a legjobb ötlet. Így Európában végül a függöny mögül kidugott lábikrákat elemezhette a zsűri saját idejét nem sajnálva.

Miss Pretties Ankles

A Miss World szépségversenyen zsűrizett versenyzők lábait bírálják Forrás Thurston Hopkins/Picture Post/Getty Images

Knobbly Knees verseny

Egy versenyző részt vesz egy bütykös térd versenyen az angliai Fileyben található Butlin's Holiday Campben Forrás Bert Hardy/Getty Images

Sikert aratott a göcsörtös (vagy bütykös) térd verseny is úgy, mint a szépségversenyek paródiája, ahol a leggömbölyűbb, vagy legdeformálatlanabb térdkalácsű férfi ülhetett trónra. A két világháború között és a hidegháború éveiben brit üdülőtáborok, például a Butlin's, adott otthont a megmérettetésnek. Az 1973-ban készült The Best Pair of Legs in the Business című brit vígjáték-dráma szintén emléket állít a bütykös térdek hódításának.

Tündöklő testképek

International Posture Queen

Az 50-es és 60-as években új értelmet kaptak a belső értékek. Az amerikai csontkovácsok egymás után rendezték meg az álló testtartást bíráló versenyeket. Gerincükről készült röntgenfelvételek alapján is értékelték és választották ki a győzteseket, nem minden a külső ugyebár. 

Patti Sharon Jonest, a 17 éves végzős középiskolást május 3-án a Michigan Academy of Chiropractors, Inc. "Miss Posture Queen"-nek választotta. Az egyedülálló zsűrizés a versenyzők által benyújtott gerincröntgenfelvételek alapján történt. Miss Jones, aki itt a győztes röntgenfelvételt tartja, képviseli majd Michigant a 2. Nemzetközi Testtartás Versenyen, amelyet június 24-28. között rendeznek meg St. Louisban. Forrás GETTY IMAGES / Bettmann

Az egészségügyi szakemberek nemcsak a jó testtartást promotálták az egészség zálogaként, hanem önmagukat is a leendő pácienseknek. A férfiak gerince viszont nem különösebben izgatta az embereket, mert többségük görnyedt háta nem mutatott olyan jól se a röntgenfelvételen, se a hirdetőtáblákon.

Neatest Figure

Az angliai Margate-ben, a Lidóban megrendezett Neatest Figure verseny győztese csuklyát visel, hogy a zsűrit ne befolyásolja az arca. Forrás Fox Photos/Getty Images

Egyéb

Miss Penitentiary

Fogvatartottak vesznek részt a harmadik alkalommal megrendezett Miss Fegyház szépségversenyen a brazíliai női börtönben Brazíliában 2011. augusztus 9-én. Forrás REUTERS/Ueslei Marcelino

2003 óta évente rendeznek szépségversenyt a Talavera Bruce büntetés-végrehajtási intézetben a büntetésüket töltő nőknek. Az esemény nem egyedülálló Brazíliában, számos börtön tartja meg évente saját versenyét, a Miss Penitentiary országos megmérettetésen pedig modellügynökökből álló zsűri választja meg a legjobb tizenkettőt. Ki gondolta volna, hogy Gracie (Sandra Bullock) már 2000-ben megjósolta a jövőt a Beépített Szépségben.

Rendőr fegyverrel őrködik a harmadik alkalommal megrendezett Miss Büntetés-végrehajtás szépségversenyen a brazíliai női börtönben Brazíliában. Forrás REUTERS/Ueslei Marcelino

Miss Sister Italy

Antonio Rungi tiszteletes 2008-ban határozta el, hogy lerombolja a csúnya vénlány apáca mítoszát. Elmondása szerint sok életerős, fiatal apáca érkezik Olaszországba főleg Afrikából és Latin-Amerikából.

Audrey Hepburn egy majommal Az apáca története című filmben Forrás GETTY IMAGES / Bettmann

A dél-olaszországi Modragone egyházmegye papja kijelentette; az apácák mindenek előtt nők, és a szépség istentől kapott ajándék. Továbbá hangsúlyozta, nem csak a TV-ben közvetített ideálok léteznek, a diszkrétebb báj is lehet szép. A verseny online zajlott és személyesen Rungi atyának kellett elküldeni a képeket, aki felöltötte a kibertérbe, ezt követően pedig a netezők szavazhatták meg a legszebb apácát. 

The Miss Fat and Beautiful Contest

Egy utolsó időutazás az 1960-as évekbe, amikor egy londoni üzlet kereste a tökéletes nőt, aki "a régi holland festők által ábrázolt méretekkel" rendelkezik. A Miss Fat and Beautiful versenyt a Plump And Lovely című műsorban is bemutatták. Nem szorul magyarázatra, miért nem állná meg a helyét napjainkban a verseny, de a korban a testpozitivitás magasiskolájának számított.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!