2023.7.14 9:47
Olvasási idő 1:13
Kovács M. Dávid

Fólia került a piros-fehér-zöldbe borult ferencvárosi padra, de már ennek is vége, mostantól bárkinek lehet padja a kerületben

Fólia került a piros-fehér-zöldbe borult ferencvárosi padra, de már ennek is vége, mostantól bárkinek lehet padja a kerületben
Forrás 24.hu
KÖZÉLET BARANYI KRISZTINA BUDAPEST FERENCVÁROS LMBTQ PANKOTAI LILI

Péntek reggel Pankotai Lili is megjelent a helyszínen, majd Baranyi Krisztina bejelentette, hogy mostantól bárkinek lehet padja Ferencvárosban.

Újabb fordulatokkal folytatódott az ország jelenleg leghíresebb padjának sorsa, amelyet előbb a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom budapesti elnöke, Vékony Csongor mázolt piros-fehér-zöldre csütörtökön, majd az esti órákban – vélhetően a Líra 12 millió forintos bírságára utalva – egy csoport lefóliázott.

Az LMBTQ+ tartalmakat újabban csak lefóliázva lehet „közszemlére tenni”. Mindenki tudja, mi van a borító alatt. A szerelem becsomagolva is szabad!

– hirdette csütörtök este a Tompa utcai padon elhelyezett felirat.

A 444 esti bejelentkezése szerint nem sokkal ezután több rendőr, a Kutyapárt elnöksége és a Betyársereg néhány tagja is a helyszínre sietett. Mikor a Hvg.hu fotósa később, az éjszakai órákban a Tompa utcában járt, legalább négy-öt autónyi rendőr továbbra is a padot őrizte – ekkor a Kutyapárt és a Betyársereg képviselői már nem tartózkodtak a helyszínen.

Ennek ellenére péntek hajnalra a fóliának és a feliratnak is nyoma veszett, a kora reggeli órákban viszont Pankotai Lili, a diáktüntetések egyik arca és állandó résztvevője is megjelent a padnál, amelyet továbbra is rendőrök őriztek.

Baranyi Krisztina: Ez egy szabad, nyitott kerület marad

Péntek reggel Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere ismét megszólalt az ügyben: „Bárkinek lehet padja Ferencvárosban! Látjuk, hogy sok ember van, aki szeretné kifejezni az értékrendjét egy pad kifestésével. Csak az a baj, hogy mindenki ezen a Tompa utcai padon szeretné ezt megtenni.

Mi erre lehetőséget adunk! Lehet padja (kis túlzással) klímaharcosoknak, zenészeknek, rokkantaknak, fradistáknak, biciklistáknak, vöröshajúaknak, rokkereknek, bárkinek, aki úgy érzi, a padfestés jó eszköz lehet az üzenetei közvetítéséhez. Civil szervezetek , alapítványok jelentkezését várjuk, mindenféle közérdekű témában“

– írja pénteki posztjában a polgármester.

Baranyi Krisztina a felhívásban azonban leszögezi: a ferencvárosi padokon közölt egyik üzenet sem lehet gyűlöletkeltő, egyének vagy csoportok elleni erőszakra ösztönző, fenyegető (akár burkoltan is), illetve a szervezet támogatásával, toborzással vagy adománygyűjtéssel kapcsolatos felhívás.

Kiemelt tartalom
Fotóművészetről, cigány-meleg kettős identitásról és Fotóművészetről, cigány-meleg kettős identitásról és "hazug fehér narratíváról" – interjú Váradi Béla fotográfussal 2024.7.7 10:02

„Bárki lefestheti majd a padot, akár szivárványosra, akár másmilyenre, mert ez egy szabad, nyitott kerület, és az is marad!“ – írja a posztban a ferencvárosi polgármester.