2023.7.6 11:57
Olvasási idő 1:13
Kovács M. Dávid

Levélben kért elnézést a huszonéves fitneszedző, aki kulccsal véste a barátnője és saját nevét a Colosseum falába

UTAZÁS COLOSSEUM OLASZORSZÁG RÓMA

A Bristolban élő bolgár férfi azt állítja, fogalma sem volt, hogy ennyire régi az építmény. Az ókori műemlék megrongálása közfelháborodást váltott ki az országban. Korábban egy válogatott labdarúgót is tetten érték már.

A római ügyészségnek és Roberto Gualtieri római polgármesternek címzett levelében bocsánatot kért az a Bristolban élő bolgár férfi, aki kulccsal véste fel a Colosseum falára saját és barátnője nevét. „Ivan+Haley 23“ – hirdeti most a felirat Róma legismertebb látványosságának egyik falán.

A Colosseum épülete az ókori Róma hatalmas amfiteátruma volt, amely máig a város legismertebb nevezetessége. Forrás Wirestock / Getty Images

Az esetről felvétel is készült, amely gyorsan végigszántott a közösségi médián, az ókori műemlék megrongálása pedig közfelháborodást váltott ki Olaszországban. Miután a Colosseum igazgatósága panaszt tett, az Angliában élő turistát fotó- és videóösszehasonlítás alapján sikerült azonosítani.

Szeretnék teljes szívemből és őszintén bocsánatot kérni az olaszoktól és az egész világtól, amiért kárt okoztam egy olyan értékben, amely az egész emberiség öröksége

– írta a 27 éves Ivan Dimitrov, aki fitneszedzőként és autós futárként keresi a kenyerét, többek között az ilyen utazásokra is.

Az Il Messaggero nevű római napilapban nyilvánosságra hozott levél írója „szégyenkezéssel vallotta be“, hogy „csak e sajnálatos események után tudta meg, milyen régi műemlékről van szó“. A férfi egyúttal köszönetet mondott azoknak, akik „odaadással, gondossággal és áldozatkészséggel őrzik a Colosseum felbecsülhetetlen történelmi és művészeti értékét“.

Kiemelt tartalom
5 filléres repjegy, ha megpattannál néhány napra a főszezon előtt 5 filléres repjegy, ha megpattannál néhány napra a főszezon előtt 2024.3.1 18:00

„Nagyon súlyosnak, méltatlannak és nagyfokú udvariatlanságnak tartom, hogy egy turista elcsúfítja a világ egyik leghíresebb helyét, egy olyan történelmi műemléket, mint a Colosseum, hogy bevésse a menyasszonya nevét“ – háborodott fel Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter az esetről értesülve múlt hétfőn.

A turista ellen kulturális javak megrongálása miatt folyik nyomozás. A rongálásért ötezer euróig (azaz kb. 1,9 millió forintig) terjedő pénzbírsággal és 15 nap börtönbüntetéssel számolhat.  

Idén ez már a negyedik eset volt, hogy valaki a Colosseum falára rajzolt. 2015-ben ugyancsak egy bolgár turistát, Blagoj Georgiev egykori válogatott labdarúgót érték tetten, amint nevének kezdőbetűit az amfiteátrum egy oszlopára véste egy pénzérmével. Az ugyancsak a menyasszonyával Rómában vakációzó focistát feljelentették, 20 ezer euróig terjedő bírság fenyegette.

A Colosseum Olaszország egyik legkedveltebb turistalátványossága, Róma jelképe. A világ legnagyobb amfiteátrumát, a gladiátorviadalok egykori helyszínét, amely 80-tól 523-ig fogadta a nézőket, csak tavaly több mint 7,5 millióan keresték fel.