2023.6.30 16:42
Olvasási idő 3:18
Maier Péter

Playback Péntek: Olivia Rodrigo, Hundred Sins és Kiss Kevin indítja be nálunk a hétvégét

Playback Péntek: Olivia Rodrigo, Hundred Sins és Kiss Kevin indítja be nálunk a hétvégét
Forrás Olivia Rodrigo IG
ZENE HUNDRED SINS MAGYAR ZENE OLIVIA RODRIGO PLAYBACK PÉNTEK

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Maier Péter szemlézett két albumot, és válogatott mellé néhány friss dalt is.

Albumok

Hundred Sins: Operett (EP)

Az eheti legjobban várt magyar megjelenés egyértelműen Hundred Sins producer friss lemeze, az EP-hosszúságú Operett, amely a nagysikerű Opera albumot követi. Az új anyagot lehet egyfajta folytatásként értékelni, ugyanis hasonló zenei világokat idéz meg, és hasonlóképp színes felhozatalt mutat be vendégelőadók terén. Vannak természetesen visszatérő karakterek, mint Miller Dávid, ajsa luna vagy Szlimmy, de egy-két kifejezetten váratlan együttműködő is megjelenik az EP-n, például Schoblocher Barbara vagy Járai Márk. Már jellegzetesnek mondható hándridszinszes szintitémák- és hangszínek övezik az anyagot, rengeteg drum and bass-hatással. 

Lil Uzi Vert: Pink Tape

Három év után tér vissza új albummal Lil Uzi Vert, aki az elmúlt éveket leuraló mumble-rap/rap/emo-rap hullám egyik kiemelkedő alakja (volt?). Érdekes azért látni, hogy a 2020-as Eternal Atake és a most érkező Pink Tape körüli hype-ban mekkora differencia is van, de azért sokan hallgatnak még ilyen zenét, és Uzi egyértelműen azok közé tartozik, akit a műfaj kedvelői a legnagyobbak közt tartanak számon. A friss albumon is vannak izgalmak, elég váratlan közreműködő például a Bring Me The Horizon, ráadásul a Werewolf című dalon inkább Uzi alkalmazkodott a BMTH hangzásához, mint fordítva. A Pink Tape egy elég jellegzetes trapalbum, a hosszúságát tekintve legalábbis biztosan: 23 + 3 dal is helyet kapott rajta. Maratoni túra, de azért biztos sokan ráveszik magukat, hogy megjárják.

Számok

Olivia Rodrigo: vampire

Visszatért Olivia Rodrigo, aki (csapatával) az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb könnyűzenei jelenségeként konkrétan megreformálta a zeneipart, miközben még mindig csak húszéves. A már-már felfoghatatlan sikerű Sour album után most egy zongoraballadával tért vissza – eddig sem állt távol tőle az ilyesmi. Tartalmilag elég tipikus Rodrigo-dalt kapunk: az őt traumatizáló ex kritikája, ami nála általában jóval kreatívabban és szellemesebben történik, mint az átlag popzenében – részben ez tette az egyik legkörberajongottabb énekes-dalszerzővé az elmúlt években. A klipre is érdemes ránézni, reflektál arra, hogyan teszi performatív produktummá a zenész a sérüléseit, és hogyan próbál megmenekülni a showbiznisz vámpírfogai közül.

Kiss Kevin: Isztambul

A tavalyi X-Faktor második helyezettjéről mindig tudtuk, hogy szereti a rock and rollt, így nem csoda, hogy ugyanaz a város szimbolizálja számára a felhőtlen boldogságot, ami a Hungária zenekarnak is. Mondjuk Kiss Kevin Isztambulja kicsit mélyebb, sötétebb témákat is érint, mint a nagy klasszikus, például azt, mennyire nem egyszerű a „borsodi hegyek“ közül, mélyszegénységből feltörni. A fiatal énekes-dalszerző története erről is szól, Isztambul számára nem csak nyaralóhely, hanem egy város, ahova mindig vágyott, és sokáig valószínűleg azt hitte, sosem juthat el oda. 

Esti Kornél: Nem viszlek tovább

Tavaly jelent meg az Esti Kornél hatodik, Nyitva hagytam című albuma, de a zenekar nem pihen sokáig, meg is érkezett új daluk, amely úgy íródott, hogy egy koncert előtti beállás során a basszerosuk elkezdett játszani egy szintipedálos basszustémát, amire többen felkapták a fejüket a zenekarból, és ez a téma lett a készülő dal alapja. „A zenekarból többen is eléggé komoly magánéleti mélyrepülésben voltak az elmúlt fél évben, amely élmények erőteljesen inspirálták a dalszöveget. Sokat beszélgettünk zenekaron belül ezekről az élethelyzetekről, ez nagyban segítette a kreatív folyamatot“ – mondja a számról Lázár Domokos gitáros-énekes. A Nem viszlek továbbhoz klip is készült, amelyet az a Bátori Gábor 'Jim' készített, akivel nemrégiben mi is interjúztunk.

Az Esti Kornél egyébként hetedik albuma megjelentetésére készül, amely várhatóan 2024-ben lát majd napvilágot.

Babé Sila: Dom dom dom 

„Amellett, hogy a Dom dom dom óda a naphoz, arról is szeretnék beszélni, amikor úgy éreztem, hogy a partnerem megpróbált az »én napom lenni«, és a világom középpontja akart lenni, ami körül forogtam. Ha ismersz, tudod, hogy a szerelem számomra kéz a kézben jár a szabadsággal. Mélyen támogatom és kiállok a »ha én ragyogok, te is ragyogsz« típusú dinamika mellett minden kapcsolatban“ – írja Instagram-oldalán Babé Sila magyar énekes-dalszerző, aki már akkor alternatív r'n'b-t csinált, amikor még itthon senki nem ismerte fel, hogy ez a műfaj menő. Babé Sila egyébként elég hosszú kihagyás után tér vissza új számmal, amelyben egy repetetív „dom-dom-dom“-énektéma adja a vázat, azonban ami rajta történik, az minden, csak nem monoton: improvizatív, virtuóz hangszeres- és énekperformanszok nyújtanak köntöst a „naphoz írt ódának“.

 

Ne maradj le a 17 éves tehetség, BatBoy új daláról sem, amely nálunk volt hallható először:

Kiemelt tartalom
PREMIER: „Mindig grindoltam, hogy komolyan vegyenek PREMIER: „Mindig grindoltam, hogy komolyan vegyenek" – nálunk hallhatod először BatBoy új dalát 2023.6.29 10:20

Holly Humberstone: Antichrist / Room Service

A levegősen éneklő fiatal lányok bázisában eléggé alulértékeltnek számító Holly Humberstone dalszerzőként azért – mondhatjuk, hogy – kiemelkedik ebből a trendből. Tavalyi Sziget-fellépését még a hangosan unatkozó és várakozó Arctic Monkeys-fanok sem tudták elrontani, most pedig végre új dalokkal tért vissza, egészen pontosan kettővel, amelyek egy közelgő lemez előfutárai. Humberstone szokatlan módon még egy kis háttérsztorit is írt a megjelenő dalokhoz az Antichrist klipje alá, amelyből kiderül, hogy azt a dalt egy szakítás utáni bűntudatérzés ihlette, míg a Room Service-t a korai turnézások miatt érzett stressz és honvágy hívta életre: „egyszerű dal a szeretetről azokhoz, akikkel a legjobban törődöm“. 

Karin Ann: bittersweet heartbreak

Úgynevezett keserédes szívtörésről énekel Karin Ann szlovák popsztár, akinek egyik klipje korábban itt a REFRESHER-nél premierezett, és aki olyan zenekarok előtt lépett fel, mint az Imagine Dragons, Yungblud és a My Chemical Romance. A fiatal tehetséges énekes-dalszerzőnek több dala is milliós megtekintéseknél jár, elég nemzetközi színvonalon hozza az utóbbi években trendi szomorúlány-bedroom popot.