2022.11.27 14:36
Olvasási idő 2:59
Maier Péter

Az R'n'B sötétben bujkáló hercegnője – ki az a SZA?

Az R'n'B sötétben bujkáló hercegnője – ki az a SZA?
Forrás SZA Facebook
ZENE PORTRÉ

Nemsokára jön az énekesnő új albuma, ennek apropóján kicsit elmélyedtünk a karrierjében.

Annak ellenére, hogy sokan már a visszavonulásáról pletykáltak, SZA a Billboardnak adott interjújában megerősítette: új albummal érkezik. Az S.O.S. című lemezét valamikor decemberben várhatjuk, eddig egy dalt (Shirt) dobott ki róla. Az énekesnő arról beszélt a lapnak, hogy rendkívül stresszeli a lemezkészítési határidő, és nem igazán rajong a modern zeneiparban jelenlévő folyamatos tartalom- és zenegyártási kényszerért. Ez mondjuk senkit nem lep meg, tekintve, hogy még csak a második igazi szóló-nagyalbumát hozza ki, pedig nem ma kezdte a pályáját. 

Sportolóból énekes, véletlenül

Solana Imani Rowe 1989-ben született St. Louis-ban, majd egy New Jersey-i, Maplewood nevű kisvárosban nőtt fel. Szülei mindketten televíziós szakemberek, nagy médiavállalatoknál dolgoztak producerként. Édesapjának köszönhetően muszlim vallásban nevelkedett, és ő maga is hívő. Egy interjúban arról beszélt, hogy szíve szerint hidzsábban járna, csak úgy érzi, tiszteletlenség lenne a vallásához kötődő ruhát viselnie, miközben „hülyeségeket beszél a színpadon, meg Travis Scottal kavar a klipekben“.

Kiemelt tartalom
Lana Del Rey életműve örökre megváltoztatta a női könnyűzenét, a Grammy mégsem vesz róla tudomást Lana Del Rey életműve örökre megváltoztatta a női könnyűzenét, a Grammy mégsem vesz róla tudomást 2024.2.8 20:27

A fiatal Solana egyébként keményen sportolt, a cheerleaderség mellett tornázott is, nagyon közel állt hozzá a tánc, viszont énekelni, saját bevallása szerint, teljesen véletlenül kezdett el. Zenei karrierjének első mérföldköve az volt, amikor megismerte a Top Dawg Entertainment (TDE) kiadó képviselőit egy Kendrick Lamar-koncert során, amelyet az akkori barátjának a cége szponzorált. Egy haverja mutogatta SZA korai dalait a kiadó elnökének, Terrence “Punch” Hendersonnak, akinek bejöttek a kvázi félkomolyan készített demók. A mára legendássá váló kiadóban akkor csak nyugati-parti, férfi rapperek voltak, így kicsit kívülállónak érezte magát New Jersey-i énekesnőként. Szerinte úgy tekintettek rá ott, mint egy földönkívülire, aki valami fura, de nagyon jó dolgot csinál.

A TDE kiadó sztárjai: (balról) Schoolboy Q, Kendrick Lamar, Jay Rock és SZA Forrás Chris McKay/WireImage via Getty Images

Közel 10 év alatt egy album

SZA – aki a művésznevét a Wu-Tang Clan-tag RZA-ból inspirálódva választotta – első, hétszámos minialbumát (EP) 2012-ben adta ki See.SZA.Run címmel, majd ezután az című EP következett 2013-ban. Az énekesnőt szépen-lassan kezdte felfedezni magának a szakma, így a következő, 2014-es című EP-jén már olyan közreműködők vállaltak szereplést, mint Kendrick Lamar, Chance the Rapper és Isaiah Rashad. Sem kritikailag, sem eladások szempontjából nem ez volt az igazi berobbanás SZA karrierjében, mégis, ez az EP mutatta meg, micsoda potenciál rejlik benne, amit sokan fel is ismertek a megjelenése után.

Az a „kedvenc énekesnőd kedvenc énekesnője“-típusú karakter lett, akit Beyoncé és Rihanna is felkért, hogy dalszerzőként segítse, sőt, utóbbi végül énekesként is helyet adott neki a 2016-os, bombasikert arató (és azóta tulajdonképpen utolsó) Anti című lemezének nyitódalában

Kiemelt tartalom
A könnyű nőcskétől Frankenstein feminista menyasszonyáig – Portrénk Emma Stone-ról A könnyű nőcskétől Frankenstein feminista menyasszonyáig – Portrénk Emma Stone-ról 2024.2.6 19:27

Az S és a című EP-k után értelemszerűen az munkacímű lemezén kezdett dolgozni, amelyet végül Ctrl-ra keresztelt. A korábban emlegetett igazi nagy áttörést pedig ez hozta el neki előadóként. 2017. június 9-én jelent meg a lemez, immáron az Egyesült Államok egyik legnagyobb kiadójánál, a hatalmas múlttal rendelkező RCA-nél. A Ctrl tulajdonképpen nem csak az év, hanem az évtized egyik legtöbbet hivatkozott lemeze lett, több helyen az év albumának választották, a publikált kritikákat összesítő és átlagoló Metacriticen 86-os az értékelése a 100-ból, összesen 5 Grammy-jelölést ért SZA-nak. 

SZA Ctrl című albumának borítója Forrás RCA

A 2017-es albummegjelenés óta azonban egy-egy dallal vagy közreműködéssel jelentkezett csak, de azokkal is folyamatosan fent tudta tartani azt az érdeklődést, ami más előadóknak csak akkor sikerül, ha évente nagylemezt jelentetnek meg. Persze, a 2018-as, Black Panther-soundtrackes, Kendrickkel közös All The Stars slágerré válásailletve a 2020-as Good Days TikTok-népszerűsége segítette ebben. Utóbbi dal után reméltük, hogy egy hosszabb anyagnak az előhírnöke, de SZA azután sem érkezett albummal (a Ctrl deluxe verzióján kívül), sokan pedig aggódni kezdtek, hogy az énekesnő – aki többször is elmondta, hogy nehezen viseli a zeneiparban jelenlévő folyamatos alkotói teljesítménykényszert – már nem is érkezik nagylemezzel a továbbiakban. Szerencsére, ez most megfordult, és SZA bejelentette, hogy valamikor decemberben albumot hoz, amelyről a Shirt az első single.

A kedvenced kedvence

SZA-t szinte mindenki felkérte már közreműködőnek, Lorde-tól Doja Catig, Kendrick Lamartól a Maroon 5-ig, ezekből az együttműködésekből pedig rendre slágerek születtek. De mégis miért ilyen népszerű? Nem feltétlen lóg ki a legendás színesbőrű R'n'B-dívák sorából, ugyanakkor a karakterében mégis van valami, ami feketelovassá teszi. 

Kiemelt tartalom
13 nevelőotthont járt meg gyerekként, most sorban állnak érte Hollywoodban – Bemutatjuk Barry Keoghant, a Saltburn főszereplőjét 13 nevelőotthont járt meg gyerekként, most sorban állnak érte Hollywoodban – Bemutatjuk Barry Keoghant, a Saltburn főszereplőjét 2024.1.18 19:06

Amikor 2017-ben megjelent a Z, egy barátom azzal adta el nekem SZA-t, hogy ő „a női Frank Ocean“, ami valahol leírja, miért tudott ennyire meghatározóvá válni az utóbbi években. Abban az indie R'n'B-ként hivatkozott műfajban, amelynek Frank meg The Weeknd a legismertebb arcai, SZA is kifejezetten úttörőnek számított. A zenéjében mindig benne volt, hogy akár a legsikeresebb előadók közé kerüljön, de mindeközben mai napig fenn tudta tartani azta a különutas-szerepet, mind zeneileg, mind szövegíróként, amitől egy fokkal érdekesebbé vált az átlagos mainstream R'n'B-produkcióknál.

SZA a 2021-es Billboard Music Awardson Forrás Christopher Polk/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images

Decemberben tehát érkezik az S.O.S., amellyel az énekesnő emelni szeretné a tétet a Ctrl után, bizonyítva, hogy megérte 5 évet várni egy újabb SZA-albumra. Mi már tűkön ülünk.

(Forrásunk volt.)