2023.6.27 13:38
Olvasási idő 1:24
Szöllősi Anna

Egy kis időre lehúzza a rolót Buda underground kocsmája és kulturális központja, a MANYI

KULTÚRA KOCSMA MANYI

A MANYI 90 nap türelmi időt kapott a hiányosságok pótlására, de az előírásokat csak részben sikerült teljesíteni.

Néhány hete egy rejtélyes üzenet fogadta a MANYI-ba látogatókat, arról tájékoztatva a vendégeket, hogy egy nagyszabású hatósági ellenőrzés miatt átmenetileg szünetelni kényszerülnek. A hely nyilatkozata szerint szabálytalanságot egyik szerv (NAV, rendőrség, Katasztrófavédelem) sem talált, viszont „egyes észrevételek tisztázásáig, átmenetileg” fel kell függeszteniük a vendéglátó tevékenységet.

A KERET Blog felgöngyölítette az ügyet, és kiderült, hogy menet közben komoly hiányosságokra derült fény. A lapnak Király Tamás menedzser elmondta: a Katasztrófavédelem bekérte a papírokat, és akkor „jöttek az új dolgok”, amik beláthatatlanná tették az újranyitást – tulajdonképpen a bezáratáskor tudta meg a Katasztrófavédelem, hogy létezik a hely és hogy ennyi ideje működik. Király szerint anno úgy kaphattak engedélyt, hogy az önkormányzat eldönthette, hogy bevonja-e hatóságokat, és a MANYI elbírálásánál nem vonták be, ők pedig azt gondolták, hogy minden rendben van.

Kiemelt tartalom
Bezár a zenészek egyik kedvenc budapesti klubja Bezár a zenészek egyik kedvenc budapesti klubja 2023.6.27 8:51

Nem teljesítették a követelményeket, végleg be kell zárniuk

A lap megkereste a helyi önkormányzatot, és arra voltak kíváncsiak, tényleg előfordulhat-e, hogy úgy adnak ki működési engedélyeket, hogy nem konzultálnak az illetékes hatóságokkal. Dr. Szalai Tibor, címzetes főjegyző a következőket válaszolta: 

„2023. március 17-én a rendőrség, a NAV és az FKI (Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság) közös ellenőrzést tartott, ahol minden hatóság talált kisebb-nagyobb mulasztást. A legnagyobb hiányosságokat az FKI találta, ezért a hely azonnali bezáratása mellett döntött, 90 napra.“

A határozatban jeleztük, hogy amennyiben kereskedő az FKI által meghatározott tűzvédelmi követelményeknek 90 napon belül nem tesz eleget, az üzletet végleg bezáratjuk. A határidő 2023. június 23. napján lejárt. A katasztrófavédelem június 23-án pénteken jelezte, hogy az ügyfél eddig csak részben tudta teljesíteni az előírásokat.

– válaszolta dr. Szalai.

A Keret blog emellett arról ír, hogy a hely italüzlet, bárként lett bejelentve, zenés-táncos rendezvények megtartására pedig a mai napig nem nyújtottak be kérelmet, így a katasztrófavédelem szakhatósági állásfoglalása sem történt meg, mivel ez csak zenés-táncos rendezvények tartásához kötelező. Tehát a MANYI jelen formájában biztos, hogy bezárásra kerül, ám a hiányosságok pótlása után egy más üzemeltetővel, új cégnév alatt akár újra is nyithatnak, de azt mindenképp tisztázniuk kell, milyen tevékenységet akarnak pontosan folytatni.

Frissítés:

A cikkünk megjelenése után a MANYI Facebookján reagált az eseményekre, azt kommunikálva, hogy a bezárásukkal kapcsolatos híresztelések csupán pletykaszintűek. „Amint tudunk valami bővebb infót a nyitásról, megosztjuk veletek.“