2023.6.27 8:51
Olvasási idő 0:52
Szöllősi Anna

Bezár a zenészek egyik kedvenc budapesti klubja

KULTÚRA KLUB ZENE

A Budapest Jazz Club mindamellett, hogy rengeteg remek koncertnek adott otthont, a fiatal jazz-zenészek gyűjtőhelyének számított, és a konzervatórium diákjai is rendszeresen léptek itt fel.

A fővárosi fenntartású Budapest Jazz Club a Facebookon jelentette be: a megemelkedett költségek miatt bezárni kényszerülnek, a vagyonkezelőjük zárcserével zárta el üzemeltetői elől a klubot. A tájékoztatás szerint minden erejükkel azon dolgoznak, hogy mielőbb orvosolni tudják a „szomorú helyzetet”.

A Hollán Ernő utcai Budapest Jazz Club közvetlen fenntartója a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltatási partnere, a Jazzart Közcélú Alapítvány 2012-ben kötött szerződést az önkormányzattal. Azóta azonban 44,3 százalékkal, havi 833 500 forint plusz áfáról 2023-ra havi 1,2 millió forint plusz áfára emelkedett a bérleti díjuk. 2020-ban kötöttek hosszútávú rezsiszerződést, ami akkor 31 millió forintjukba került.

Mint írják, a bérleti díj kifizetése a kezdettől fogva nem volt zökkenőmentes, és bár próbáltak segítséget kérni a Fővárosi Önkormányzattól, hiába, sokáig csak magánkölcsönök folyósításával tudták fenntartani a jazzklub működését. Tavaly októberben ígéretet kaptak arra, hogy több programfinanszírozási vonalon is igyekeznek forrást találni, a klubot tavasszal arról tájékoztatták, hogy a keretösszeg elfogyott, emellett a zeneművészet illetve a jazzműfaj terén Karácsony Gergely főpolgármester támogatásával már egy másik programszervező, külföldi művészeket fókuszba állító fesztivál-projektje került integrálásra.

2023. június 21-én kézhez kaptuk a felmondást, melyet követően még a bezárást előtt igyekeztünk kompromisszumos, részleges, önerőből történő rendezési ajánlatot tenni, ám ezt a vagyonkezelő elutasította. Mivel egyéb érdemi előrelépés nem született, így 2023. június 26-án a vagyonkezelő zárcserével és lakatokkal bezárta a Budapest Jazz Clubnak helyet adó ingatlant


– olvasható a posztban.