2023.6.19 15:25
Olvasási idő 0:48
Maier Péter

A tudósok szerint elképzelhető, hogy éppen földönkívüliek küldik üdvözleteiket nekünk

TECH-TUDOMÁNY UFO

A Tejútrendszer középpontja felől észlelnek valamit a kutatók.

Földönkívüliek „üdvözletei“ lehetnek azok a jelek, amelyeket tudósok észleltek a tejútrendszer középpontja felől egy friss tanulmány szerint – írja a Space. A földönkívüli élet keresésének új módja a galaxisunk középpontjából érkező rádióimpulzusok figyelésére összpontosít.

Míg az emberek szándékosan használnak alacsony frekvenciájú impulzusokat különböző technológiákban, például radarban, a csillagok természetes módon bocsátanak ki ilyen impulzusokat, amelyek nagy távolságokra képesek eljutni. Ez a tény motiválja a tudósokat arra, hogy a földönkívüli civilizációt keresve kutassák ezeket.

A Tejút a téli Alpok felett Forrás Unsplash

Amerikai kutatók olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely képes felismerni az ismétlődő frekvenciamintákat, és tesztelték a csillagok által kibocsátott impulzusokon, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy képesek ilyen frekvenciákat érzékelni.

„Eddig főként a folyamatos jelek keresésére fordítottuk erőfeszítéseinket“ – mondta Vishal Gajjar, az intelligens élet keresésének szentelt tanulmány társszerzője. Elmondása szerint tanulmányuk az első a világon, amely átfogóan és mélyrehatóan vizsgálja az alacsony frekvenciájú jeleket.

Kiemelt tartalom
Lehet, hogy nem is tudjuk, hányan haltak meg az űrben? – Durva elméletek lengik körbe a szovjet űrkutatás történetét Lehet, hogy nem is tudjuk, hányan haltak meg az űrben? – Durva elméletek lengik körbe a szovjet űrkutatás történetét 2023.6.5 16:52

Kutatásaik elsősorban a Tejútrendszer központjára összpontosítanak, mivel az tele van csillagokkal, és ezek között lehetnek potenciálisan lakható bolygók is. Ugyanakkor, ha intelligens lények lennének, akkor a Tejútrendszer magjából jeleket küldhetnének a bolygók széles körének, köszönhetően annak, hogy a galaxis középpontjában előnyös helyzetben vannak.

Kiemelt tartalom
UFO-s videóktól hemzseg a TikTok – Itt az ideje félnünk a földönkívüliektől? UFO-s videóktól hemzseg a TikTok – Itt az ideje félnünk a földönkívüliektől? 2023.2.15 16:49

Bár a tudósok eddig semmi olyat nem találtak, ami utalna egy nem emberi faj létezésére, a jelek újfajta vizsgálata izgalmas bizonyítékokkal szolgálhat a jövőben fejlett idegen életformákról.