2023.6.16 10:10
Olvasási idő 0:56
Kovács M. Dávid

3,13 másodperc alatt rakott ki egy Rubik-kockát egy amerikai srác, megdőlt a világrekord

SPORT MAX PARK REKORD RUBIK-KOCKA

A Netflix dokumentumfilmjéből ismert Max Park egy kaliforniai versenyen döntötte meg a háromszor hármas Rubik-kocka kirakásának világrekordját. Az eredménytől egy pillanatra az egész terem megdöbbent, majd az emberek óriási ünneplésben törtek ki.

A 21 éves Max Park 3,13 másodperc alatt rakta ki a klasszikus Rubik-kockát egy kaliforniai versenyen, ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

max park (@maxfast23) által megosztott bejegyzés

Az amerikai fiatal először 15 évesen lett a Rubik-kocka kirakásának világbajnoka, az azóta eltelt években pedig sorozatosan gyűjtötte a bajnoki címeket a különböző Rubik-kockák leggyorsabb kirakásáért. A kaliforniai Long Beachben hétvégén megrendezett eseményen a kínai Jü-seng Tu által 2018-ban felállított, 3,47 másodperces rekordot döntötte meg.

Schwan Park, Max édesapja a Guinness Rekordok Könyvének nyilatkozva elmondta, hogy mikor meglátták az eredményt, mindenki megdöbbent. Hozzátette, a rekord a klasszikus háromszor hármas Rubik-kocka-kirakás világában a "krémek krémjének" számít, így nagy öröm számukra, hogy fia bajnoki sikerei a négyszer négyes, az ötször ötös, a hatszor hatos és a hétszer hetes bajnoki címek mellett most ezzel is tovább bővültek.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

max park (@maxfast23) által megosztott bejegyzés

Max Park először a Netflix által 2020-ban bemutatott The Speed Cubers című dokumentumfilmből lett közismert a Rubik-kocka rajongók között. A filmben együtt szerepelt versenytársával és barátjával, az ausztrál világbajnok Feliks Zemdegsszel, aki szintén számos kategória nyertese volt már. A két fiatalember már évekkel ezelőtt, a 2017-ben Párizsban megrendezett 9. Rubik-kocka világbajnokságon is egymás ellen versenyzett. Park ekkor alig 15 évesen vett részt az eseményen, ahonnan világbajnoki címmel tért haza.


Max Park kétéves volt, amikor autizmussal diagnosztizálták, szülei ezután számos úton próbálták fejleszteni a fiú finommotorikus készségeit, és a Rubik-kocka tűnt a legjobb választásnak: nemcsak a játék terápiás jellege miatt, hanem a versenyek adta helyzetekben Max szociális készségeit is jól tudták fejleszteni.