2024.7.2 20:05
Olvasási idő 4:08
Szécsi Krisztián

11+1 meghökkentő, bizarr vagy éppen bámulatos Guinness-rekord, amit ne próbálj ki otthon

11+1 meghökkentő, bizarr vagy éppen bámulatos Guinness-rekord, amit ne próbálj ki otthon
Forrás REFRESHER Magyarország
TÁRSADALOM GUINESS VILÁGREKORD REKORD

Egyensúlyozandó fűnyíró, elfogyasztott repülőgép, vécédeszkák és több száz liter anyatej – ha Guinness-rekordokról van szó, a határ szinte csak a csillagos ég.

Mindenki szeretné azt hinni, hogy valamiben különleges, és milyen jó, hogy létezik a Guinness-rekordok intézménye, hogy a furábbnál furább képességeidet hivatalosítsd – azaz, hogy egy adott dologra csak te vagy képes a Földön.

Most mutatunk 11+1 olyan rekordot, ami a Guinness márkajelzésen túl is igazán különlegesnek számít, és amelyekkel kapcsolatban csak annyit kérdenénk: miért?

„Azt a széket még megeszed?“

A franciaországi Grenoble-ban élő Michel Lotito, akit csak Monsieur Mangetout (Mindent-megeszik úr) néven is ismertek, 1959-től kezdve egész életében fémet és üveget evett. Gasztroenterológusok röntgenfelvételeket készítettek a gyomráról, és egyedülállónak nevezték azt a képességét, hogy naponta 900 gramm fémet tudott elfogyasztani.

1966 óta 18 kerékpár, 15 szupermarket-kocsi, hét tévékészülék, hat csillár, két ágy, egy pár síléc, egy – mondhatni – alacsony kalóriatartalmú Cessna könnyűrepülőgép és egy számítógép szerepelt az étrendjében. Sőt, állítólag ő szolgáltatta az egyetlen példát a történelemben arra, hogy egy koporsó (fogantyúkkal együtt) végül egy emberben kötött ki.

Először akkor tudatosult benne a képessége, amikor egy pohár, amelyből ivott, véletlenül eltörött, ő meg erre elkezdte rágni a szilánkokat. 1997 októberére közel 9 tonna fémet evett meg. Azt mondta, hogy a banántól és a keményre főtt tojástól rosszul lett. Lotito 2007. június 25-én természetes halált halt.

 

Jeremy Harper és a négy hónapos stream

2007-ben Jeremy Harper, az alabamai Birminghamből, négy hónapon át tartó élő internetes adássorozatokban elszámolt hangosan egymillióig, és mivel ilyet még senki nem tett azelőtt, azonnal Guinness-rekorder lett belőle.

A nagy élőzés 2007. június 18-án kezdődött, és naponta körülbelül 16 órán keresztül számolt, míg végül szeptember 14-én elérte az egymilliót – ez összesen 89 napot, illetve átlagosan valamivel több mint 11 200 számot számot jelentett naponta.

A szomszéd kertje mindig zöldebb

Gyakorlatilag nincs olyan random dolog, aminek ne lenne már világrekordja. Az amerikai David Rush 2023. november 10-én például 9 perc 17,38 másodperccel állította fel egy fűnyíró állon való egyensúlyozásának világrekordját.

Rush egyébként azért az állát választotta az egyensúlyozás pontjára, mert az állkapocs az emberi test egyik legerősebb része. Azért ezt otthon ne próbáljátok ki, kivéve akkor, ha professzionális fűnyíró-egyensúlyozók vagytok.

Purin, az állati kapus

Egy Purin nevű beagle-nek sikerült túlszárnyalnia korábbi rekordját, amikor 11 labdát védett ki egy focikapuban.

A rekorder kiskutyus a sok tréningnek köszönhetően 2015-ben 1 perc alatt már 14 labdát kapott el az elülső mancsaival, miközben a hátsó lábain állt.

A rekordot Purin és gazdája, Makoto Kumagai a japán Csiba prefektúra Szakura városában állította fel.

Szenya

Sarah Gamperling és Andre Ortolf 2022. november 2-án bekötött szemmel, kezeik használata nélkül 40,17 másodperc alatt készített el egy szendvicset a bajorországi Augsburgban.

A páros alig több mint egy másodperccel múlta felül a korábbi rekordot – olvashatjuk a Guiness Rekordok hivatalos honlapján, vagyis a bekötött szemmel, kéz nélküli szendvicskészítés egy létező dolog. Srácok, ezt bátran próbáljátok ki ti is!

@guinnessworldrecords Fastest time to make a sandwich by a team of two (blindfolded / no hands) 🥪 40.17 secs by Sarah Gamperling and Andre Ortolf 🇩🇪 #sandwich#sandwiches#guinnessworldrecords♬ original sound - Guinness World Records

Anyatejjel a gyerekekért

Elisabeth Anderson-Sierra háromgyermekes anyuka nem csupán Guinness-rekorder, de nem mindennapi tehetségének köszönhetően több ezer gyermeket, koraszülött csecsemőt táplált vagy mentett meg.

Az amerikai Oregon államban élő nő a legtöbb anyatejet adományozó nő címét viseli, mivel 2015. február 20. és 2018. június 20. között 1599,68 liter anyatejet szolgáltatott be egy tejbanknak, ami körülbelül 2 253 starbuckos Venti lattéval vagy 800 kétliteres kólával egyenértékű. Szuperképessége egy hiperlaktációs szindrómának köszönhető, ami azt jelenti, hogy szervezete jelentősen több anyatejet képes termelni, mint egy átlagos nőé.

Veszélyes csók

A valaha volt leghosszabb csók 58 óra 35 percig tartott, amit a thaiföldi pár, Ekkachai és Laksana Tiranarat hozott össze. A rekorder smacira a Ripley's Believe It or Not! által szervezett rendezvényen került sor a thaiföldi Pattayában, amely 2013. február 12-én kezdődött, majd két nappal később, Valentin-napon ért véget. Az évente megrendezett versenyre kilenc pár nevezett, köztük egy 70 év körüli házaspár, akik „csak“ 1 óra 38 percig tartottak ki, mert a férj nem bírta tovább.

A rekordkategóriát azonban a Guinness Record csapatának nem sokkal később meg kellett szüntetnie. Ahogy írják is, ezt azért tették, mert a verseny túlságosan veszélyessé vált, és néhány szabály ellentmondott a jelenlegi, frissített irányelveiknek.

A szabályok az alábbiak voltak:
- Nem lehetett megszakítani a csókot, az ajkaknak mindig össze kellett érniük. Ha az ajkak elváltak, a párost azonnal kizárták.
- A versenyzők a kísérlet során szívószállal folyadékot is fogyaszthatnak, de az ajkak akkor sem válhattak szét.
 - A pár mindkét tagjának végig ébren kellett maradnia.
- A versenyzőknek állniuk kell a próbálkozás alatt, semmilyen segédeszközzel nem támaszkodhatnak egymásnak.
- Pihenőszünetek nem engedélyezettek.
- A versenyzőknek nem szabadott felnőtt pelenkát vagy inkontinenciabetétet viselniük.

A párok használhattak a verseny alatt mosdót, de még a vécészünet alatt is csókolózniuk kellett. Mivel a rekordkísérletek egyre hosszabbak lettek, és mivel nem engedélyezték a pihenőszüneteket, a résztvevők folyamatosan ki voltak téve az alvásmegvonással járó veszélyeknek, például hallucinációknak. 

 „I live for the applause“

Úgy tűnik, a 21. században már túl snassz két kézzel tapsolni, legalábbis az amerikai Cory Macellaro, aki 2021. augusztus 15-én 1 perc alatt 468-szor tapsolt egy kézzel, valami hasonlót akart bebizonyítani.

Macellaro a rekordfelállítás előtt azt nyilatkozta, hogy „a legtöbbet akarja kihozni ebből a sokak szerint haszontalan képességből“, egyébként pedig már gyerekkora óta képes egy kézzel tapsolni. Te netán le tudnád pipálni?

Ez kétszer fog csípni

Az amerikai Kevin Shelley 46 darabbal tartja az egy perc alatt fejjel összetört legtöbb fa vécéülőke rekordját. Hogy hogyan jött rá erre a szuperképességére, inkább ne kérdezze senki.

Finley, a labdakirály

Ismét egy tüneményes kutyusrekord: a New York államban élő golden retriever, Finley Molloy képes a világon a legtöbb teniszlabdát a szájában tartani. Egészen pontosan hatot. A labdák iránt tanúsított szenvedélyén túl Finley szeret úszni, apportírozni és megkergetni a családja kertjébe tévedő állatokat.

Villám McKakadu

Nemcsak a kutyusok nagy rekorderek, hanem a madarak között is találunk ambiciózus lelkeket: a Bulgáriában élő kakadu, Chico például 14,58 másodperc alatt tett meg 5 métert egy minirolleren.

Ha-ha-ha

A leghosszabb stand-up comedy show, amelyet egy személy adott elő, 40 óra 8 percig tartott. Az – ismételten – amerikai David Scott 2013. április 29-én és 30-án az iowai Diamond Jo Casinóban szórakoztatta közönségét közel két napon keresztül. Kis érdekesség, hogy erre a rekordra csak 16 éven felüliek jelentkezhetnek.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, a Spotifyon és a Facebookon is!