2023.6.15 13:02
Olvasási idő 4:12
Maier Péter

Az új generáció Beckhamje, aki szégyentelenül megmutatta, hogy a focisták is szeretnek inni – kicsoda Jack Grealish?

Az új generáció Beckhamje, aki szégyentelenül megmutatta, hogy a focisták is szeretnek inni – kicsoda Jack Grealish?
Forrás Nigel French/PA Images via Getty Images
SPORT JACK GREALISH

Az utóbbi napokban nem lehet megkerülni a „Jack Grealish négy napja vereti“-kontenteket a közösségi médiában. Miért különleges jelenség ez, és miért gondoljuk, hogy a Manchester City játékosa a foci rocksztárja és az új generáció Beckhamje?

Amióta az Inter 1-0-ás legyőzésével Manchester City megnyerte az UEFA-bajnokok ligáját, egyben harmadik trófeáját a szezonban, megállás nélkül ömlik az arcunkba a „hogyan buliznak a játékosok“-kontent. Főszerepben: Jack Grealish, akinek a lelkesedése már-már indentitást ad egy olyan klubnak, amely a pénzügyi működése miatt alapvetően az „ürességről“ szól a futballközbeszédben. A GQ egyenesen így fogalmazott: „Jack Grealish lehetővé tette, hogy szeretni tudjuk a Manchester City lelketlen triplázását.“


De ki ez a fiú, aki egy kis lelket ad a világ legüresebb (és szakmailag messze legjobb) focicsapatának, és mindemellett tökéletes reklámot csinál az alkoholnak, a bulizásnak, és a ténynek, hogy a sportemberek is lazítanak néha?

A birminghami fiú, akit az utcán fekve keltenek egy buli után

Jack Grealish középosztálybeli családba született 1995. szeptember 10-én Birminghamben. Három testvér mellett nőtt fel, illetve négyévesen tanúja volt annak, amikor kisöccse csecsemőként, hirtelen szívleállás következtében életét veszítette.

Jack Grealish (balra) 2013-ban Forrás Victor Fraile/Getty Images

Gyakorlatilag kisgyerekkorától a helyi történelmi klub, az Aston Villa akadémiáján nevelkedett, ahol azután tudta beverekedni magát a felnőtt csapatba, hogy 2016-ban kiestek a Premier League-ből. Elkezdett egyre több lehetőséget kapni, 2018-19-ben pedig már kihagyhatatlan eleme volt a feljutó Villának, amelynek csapatkapitánya is lett. Az első osztályba való feljutásuk után óriásit robbant a népszerűsége, a pályán és a pályán kívül is megkerülhetetlen egyéniség lett, elég, ha arra gondolunk, hogy a lezserül lecsúsztatott sportszára mekkora hullámot indított a divatérzékeny futballisták körében.

2021-es kép Jack Grealish-ről, akinek az Aston Villa játékosaként nagy hatása volt abban, hogy a focisták körében elterjedt a "nem rendesen felhúzott" sportszár hordás Forrás Marc Atkins/Getty Images

Azonban nem minden esetben az erényei voltak azok, amik kidomborodtak a nyilvánosságban. Grealish a nehezen betörhető vadló-típusú focisták közé tartozott. 2015-ben Tenerife utcáin fotózták le, ahogy cigisdobozok között fekszik kiütve a földön.

Jack Grealish Tenerife utcáin Forrás Twitter/@brionyking0913

Előfordult olyan is, hogy lefokozták az U21-esek közé, mert egy éjszakai klubban készült fényképről kiderült, óriásit partizott éppen aznap este, amikor lesújtó vereséget szenvedett a csapat az Everton ellen. Később sem bírt nyugodni, a bulizásainak pedig olykor csúnya következménye lett: 2020-ban a lockdown alatt törte össze részegen a Range Roverét, amiért 9 hónapra el is tiltották a vezetéstől. 

Kiemelt tartalom
Miért hordanak a focisták drága cuccokat? – A futball és a high fashion házassága Miért hordanak a focisták drága cuccokat? – A futball és a high fashion házassága 2023.12.30 15:23

Mindemellett focistaként rohamosan fejlődött, a legnagyobb klubok kezdtek érdeklődni az Aston Villa csapatkapitánya iránt, és az angol válogatottnak is állandó kerettagjává vált, ennek és karakterének köszönhetően tovább nőtt a népszerűsége Angliában a foci iránt kevésbé fogékonyak körében is. Grealish végül angol rekordösszegnek számító 100 millió fontért igazolt a Pep Guardiola által irányított Manchester City-hez, ahol első szezonja végén elég sok kritikát kapott: túlértékeltnek bélyegezték, bár elsősorban a góljai és gólpasszai számára hivatkozva, és nem szem előtt tartva azt, hogy új klubjában teljesen más szerepet szántak neki, mint korábban. A 2022-23-as szezon után azonban konszenzus lett, hogy Grealish fontos eleme a világ (felesleges lenne vitatni) legjobb klupcsapatának, amely idén a BL mellett megnyerte az angol bajnokságot és az FA-kupát is. A történelmi triplában pedig óriási szerepe volt Grealish-nek, aki a meccsek nagy részén pályára lépett Guardiola csapatában.

Pep Guardiola és Jack Grealish a 2023-as isztambuli BL-döntőn Forrás Shaun Botterill/Getty Images

Ő lenne az új generáció Beckhamje?

Nem kérdés, hogy Grealish a fiatal angol generáció egyik elit tehetsége, de ettől függetlenül az „újgenerációs Beckham“ kifejezést elsősorban nem a pályán mutatott játéka alapján szeretném alátámasztani. Főleg azért, mert egy 26 éves játékost, aki a 2020-as években futballozik, elég nehéz lenne összehasonlítani egy már visszavonult sztárral, aki a '90-es és 2000-es években volt a csúcson, amikor egészen más volt még a sportág.

Sokkal inkább azért él a Beckham-párhuzam, ahogy Grealish a futballon túl is hatással van mindenre és mindenkire. Ehhez nem árt persze, ha jóképű az ember, karizmatikus, szórakoztató és vicces. Ráadásul az, ahogy Grealish kapcsolatban áll a divattal, az is kicsit összekapcsolja azzal a David Beckhammel, aki az egyik legnagyobb úttörője volt a futball és a divat összekapcsolódásának.

Tavaly jelentette be a Gucci, hogy kinevezte Grealish-t a luxusmárka új nagykövetének, ami elég egyértelműen jelzi, hogy a játékos hatóköre szélesebbre terjed ki a futball világánál. Az utóbbi napok egyik legnépszerűbb videójában rá is szól a csapat kitmanjére, hogy óvatosan csúszkáljon, mert a Gucci-táskájának baja esik:

Watch my Gucci bag, f***ing hell!

Hadd ne fordítsam le. 

Szóval Grealish belépett a divatba, a világ egyik legnagyobb tradicionális divatmárkája meg nem véletlenül érezte azt, hogy alkalmas arra, hogy öregbítse a brand hírnevét. 

Persze, a Manchester City játékosának sokat kell még tennie, hogy a pályán és a pályán kívül is Beckham-szintű hatást érjen el, de az jól látszik, hogy jelenleg ő az arc az angol labdarúgásban, eszméletlen népszerűség van körülötte, amelyre most rátett egy lapáttal az, hogy a neve egybeforrt a hardcore bulizással.

Grealish az isztambuli döntő után kikukkant a Manchester City csapatbuszának tetőablakán Forrás Mike Egerton/PA Images via Getty Images

Focistát így még nem láttunk vedelni (legalábbis anélkül, hogy magyarázkodnia kéne)

Grealish konkrétan az internet főszereplője lett az utóbbi napokban. Mióta a Manchester City megnyerte az isztambuli BL-döntőt, és egyúttal triplázott a szezonban a három trófeával, konkrétan Grealish viszi a show-t, adva egy kis emberközeliséget az egyébként gépiesen tökélyre fejlesztett klubnak. 

Grealish iszik és ordít, Grealish másnapos, Grealish megint iszik és ordít, majd ismét másnapos. Nem tudom, nálatok mi a helyzet, de az én TikTok- és Twitter-feedem nagyjából csak ebből áll.

@london_content Jack Grealish is still partying 😆 #jackgrealish#drunk#manchestercity#fypシ#foryoupage♬ original sound - London Content

@footylaughs22 Jack grealish drunk ariving back in the uk 😂🤣🍺 can hardly walk🤦‍♂️ #fyp#foryou#jackgrealish#mancity#manchestercity#plane#drunk#championsleague♬ original sound - Footy laughs

Míg évekkel ezelőtt óriási tabu volt, hogy egy focista hogyan bulizik, és botrányokkal járt egy-egy ilyen „kihágás“, most a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy játékos az egész világ szeme előtt botorkál cső beb*szva, és igazából miért ne tenné a szezon utolsó meccse után, amikor a válogatott edzőtáboráig csomó ideje van regenerálódni? Persze, talán felmerülhet ilyen probléma, hogy „az alkohol promótálása“ olyan emberek felől, akik gyerekek millióinak példaképei, nem biztos, hogy szerencsés dolog, de alapvetően ők is emberek, és szeretik megünnepelni, ha konkrétan a világ trónjára sikerült felülniük, mindezt rengeteg munkával elérve.

És ez az „ők is emberek“ elég jelentős mottó, ha meg akarjuk érteni, hogy miért ilyen népszerű Grealish és miért „újszerű“ a karaktere, például a tökéletes férfi ideáját megtestesítő Beckhamhez képest. Napjainkban látható a trend, hogy jóval népszerűbbek az emberközeli karakterek, a vicces, önmagukat adó formák, akik sokszor hibáznak, vagy kilépnek abból a szerepből, amit a nyilvánosság elvár tőlük, és így tudnak még nagyobb rajongótáborra szert tenni. Jack Grealish is ilyen. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Jack Grealish (@jackgrealish) által megosztott bejegyzés

Habár jól látszik, hogy Pep Guardiola kezei alatt konszolidálódott (ez szinte tendenciaszerű a spanyol edző játékosainál), Grealish a mai napig az az egyszerű birminghami fiú, aki szereti jól érezni magát, és olykor képes túlzásokba esni. Magas színvonalú játéktudása és a megjelenése mellett ennek is köszönheti, hogy az utóbbi napokban az internet főhősévé válhatott.