2023.6.12 16:50
Olvasási idő 3:35
Kremmer Magdi

Itthon illegális, mégis mindenhol ott van – Elmondjuk, miért veszélyes az Elf Bar

Itthon illegális, mégis mindenhol ott van – Elmondjuk, miért veszélyes az Elf Bar
Forrás Peter Dazeley/Getty Images
ÉLETMÓD EGÉSZSÉG
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Színes, cuki, finom az illata, de semmi jót nem tartogat számunkra: az Elf Bar bár nagyon csábító cigipótló, hatásai a szervezetre rettenetesek lehetnek.

Édes és egyáltalán nem kaparja a torkodat. Olyan, mintha gumicukrot szívnál, a benne lévő nikotinnak köszönhetően pedig még a cigit sem kívánod. Az Elf Bar illegális Magyarországon, mégis rengetegen használják. Ausztráliában fiatalok kampányolnak a betiltásáért, mert a saját bőrükön tapasztalták meg, milyen függővé válni. Most elmondunk mindent, amiért veszélyes és ártalmas az Elf Bar.

Az Elf Bart, az eldobható e-cigik jelenleg legnépszerűbb fajtáját 2018-ban kezdték gyártani Kínában, a hazai piacra csak az elmúlt években jött be. Tavaly a sajtó is felkapta az általános iskolás gyerekek körében is hódító, veszélyes manórudak sztoriját, 2022 júniusától kezdve pedig betiltották az Elf Bar forgalmazását, majd a birtoklását is illegálissá tették hazánkban. Ennek ellenére illegális a termék forgalmazása és használata Magyarországon, mégis sok helyen találunk engedély nélküli árusokat és Budapest utcáin sétálva is mindennapos jelenségnek számítanak a színes rudakat pöfékelő fiatalok.

Az Elf Bar elsőre nagyon csábító lehet. Forrás Roberto Pfeil/picture alliance via Getty Images

Az Elf Bar működése igen egyszerű, népszerűségét valószínűleg ennek és a finom ízesítéseknek köszönheti. A kis rúdban egy beépített mini elem található, ami lehetővé teszi, hogy szívás hatására belélegezzük az e-cigi folyadékkal ízesített vízgőzét. Újratölteni nem lehet, így ha elszívjuk a megadott slukkokat az Elf Bar a kukában landol. Sokan épp ezért környezetvédelmi szempontból kritizálják az e-cigik ezen fajtáját, de az eldobhatósága csupán egy a színes és illatos „kedvenc” számos negatív tulajdonsága közül.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te tudod, melyik orvos mivel foglalkozik? REFRESHER-KVÍZ: Te tudod, melyik orvos mivel foglalkozik? tegnap 09:09 -kor

Ha megnézel egy Elf Bart az első dolog, amit észre fogsz venni, hogy igazából tök jól néz ki. Egyáltalán nem emlékeztet a klasszikus cigire vagy a furcsa vape-ekre. Színes, egyszerű, jó kiegészítő is lehet egy outfithez. A vattacukor, dinnye és kóla ízesítés és az izgalmas színek is azt bizonyítják, hogy manórudak elsődleges célközönsége a fiatalok. Nem meglepő tehát, hogy az iskolákban sokkal előbb bukkant fel az Elf Bar, mint bárhol máshol. Sok fiatal valószínűleg nem is köti össze az Elf Bart a káros hatásokkal, az abban található nikotin viszont függővé teszi őket. Az Elf Bar ma menőnek számít, ugyanúgy, ahogy 10 évvel ezelőtt menő volt cigizni a suli vécében. TikTokon több mint 2,1 milliárd megtekintés van az #elfbar hashtagen és számos influenszer és sztár promózza a terméket. A termék saját weboldala is fiatalokkal reklámozza az Elf Bart, arra vonatkozóan viszont semmilyen információt nem találni, hogy pontosan mit tartalmaz az e-cigi.

Forrás Instagram/ Elf Bar Official

A nikotinfüggőség a legismertebb negatív hatása az Elf Barnak, ami azért különösen veszélyes, mert az édes ízesítés miatt az ember nem is veszi észre, hányadik slukknál jár, mennyi nikotint vitt már be a szervezetébe. Emellett jelentős problémát okoz az is, hogy míg a forgalomban lévő elektromos cigaretták folyadékjainak szigorú szabályoknak kell megfelelniük, arról semmilyen adat nincsen, hogy az Elf Bar-ban lévő folyadék pontosan mit tartalmaz.

A benne lévő nikotin ultrafinom részecskék formájában jut a szervezetbe, ami hozzájárul a tüdőszövet és az egész szervezet gyulladásához. Emellett nagy valószínűséggel tartalmaz  propilén-glikolt illetve glicerint, ami szem-, torok és légcső-irritációt okozhat. Annak ellenére, hogy vízgőzt lélegzünk be az Elf Barral, az abban található vegyi anyagok a cigarettához hasonlóan szájrákot okozhatnak.

A termék saját weboldalán a kötelező figyelmeztetés arra hívja fel a figyelmet, hogy a termék nikotint, illetve rákkeltő formaldehidet is tartalmaz.

Az Elf Bar nemcsak nálunk jelent problémát. Rengeteg ausztrál fiatal szenved függőségben annak ellenére, hogy a kormányuk szintén betiltotta az Elf Bart. 2023 márciusában közel 1000 tinédzser egy beadványban kérte az ausztrál kormányt, hogy segítsenek nekik az Elf Barról való leszokásban és szigorúbban szabályozzák a terméket. Egy 17 éves lány azt írta „Sokan nem azért csináljuk, mert menő, hanem mert komoly függőségben szenvedünk vagy ezt használjuk stresszoldásra.” Egy másik fiatal leírta: „Amikor próbáltam leszokni róla, nem tudtam tisztán gondolkodni. Életem legrosszabb fejfájását kellett átélnem és úgy éreztem, túl nehéz a leszokás.”

Kiemelt tartalom
A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra 2024.4.10 18:35

2023 májusában az ausztrál kormány minden elektromos cigarettát betiltott, azt csupán orvosi utasításra lehet alkalmazni. Egyelőre úgy tűnik az Elf Bar tovább hódít, ahogy Zacher Gábor is elmondta, “új járványként” van jelent az életünkben.

Néhány dolog, amit még fontos tudnod

Az ELF Bar illegális termék. Az illegálisan vásárolható eszközök felépítése és a töltőfolyadékok összetétele nem ismert, ezért kockázatos a használatuk. Magyarországon legálisan sem ízesített elektronikus cigaretta, sem ízesített dohányzást imitáló elektronikus eszköz, sem pedig utántöltő flakon nem értékesíthető, a Nemzeti Dohányboltokban sem.

Az ELF Bar nikotin bevitelére alkalmas eszköz! A nikotin, függőség kialakulásában betöltött szerepe mellett, ma már számos más egészségkárosító hatása is ismert. Kiemelendő az érelmeszesedés, az inzulinrezisztencia, illetve a daganatos betegségek kialakulása és progressziója. Ismert a nikotin káros hatása a termékenységre és a magzati fejlődésre, továbbá az is, hogy a magzatként vagy gyermekkorban elszenvedett nikotinexpozíció hozzájárulhat a fiatalkori viselkedészavarok, hangulatzavarok és függőségek kialakulásához.

A közelmúltban, az elektronikus cigaretták és az új típusú termékek használatával, világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma, ennek egyik oka, hogy a termékeken, patronokon feltüntetett nikotin koncentráció - sok esetben jelentősen – több mint a hibahatárnak számító 10%-kal – eltér a folyadékban lévő tényleges mennyiségtől.

Nikotinmérgezés tünetei:

A nikotinmérgezés első tünetei a gyomor- és béltraktust érintik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hányinger és hányás jelentkezik, de hamar kialakulnak központi idegrendszeri tünetek is. Ilyen a fejfájás, a szédülés, a zavartság, a tudatállapot-változás, de kialakulhat akár kóma is alacsony vérnyomással. Jelentkezhet emellett izombénulás, amely érinti a légzőizmokat is. Súlyos esetben a nikotin a központi idegrendszer légzőközpontján keresztül gyakorlatilag le is állítja a légzést, ami oxigénhiányos állapotot okoz. Emellett kialakulhatnak görcsök és szívritmuszavarok, illetve izzadás is - a tünetek tehát nagyon széleskörűek. Végső esetben a nikotinmérgezés halálos is lehet.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az e-cigaretta, illetve az új típusú termékek, a hagyományos cigarettával egyező mértékben képesek kialakítani a nikotinfüggőséget, a rendszeres használat pedig bizonyítottan növeli a hagyományos cigarettára való rászokás valószínűségét.