2023.6.5 11:51
Olvasási idő 0:31
Szöllősi Anna

Újabb rafinált Facebook-csalás terjed a neten, ezúttal a barátainkon keresztül

TECH-TUDOMÁNY CSALÁS FACEBOOK

Az ember nem valószínű, hogy rosszra gondol, amikor egy ismerőse megkeresi, hogy segítsen neki helyreállítani a Facebook-profilját, de sajnos egy rafinált és elég kártékony csalási módszerről van szó.

Itthon is egyre gyakrabban fordul elő, hogy hackerek a barátok profilján keresztül, Messenger-üzenetben keresik meg a felhasználókat segítséget kérve. A Trusted Contacts egy korábban létező funkció volt, ahol az ismerőseinken keresztül tudtuk azonosítani magunkat, viszont ez az opció mára megszűnt, ezért ha az alábbi üzenethez hasonlót kapunk, biztosra vehetjük, hogy csalóval van dolgunk, ahol egyébként már a stilisztikai bakiknál bekapcsolhat bennünk a vészradar. 

A Facebookomat blokkolták, és azt mondták, válasszak ki 5 barátot, akik segítenek nekem az ellenőrző kód megszerzésében, és te is azok közé tartozol. A Facebook küld neked egy kódot, te pedig elküldöd nekem, hogy helyesen tudjam beírni. Jó?

Ha a gyanútlan felhasználó bedől a dolognak és reagál az üzenetre, pillanatokon belül érkezik az e-mail címünkre egy kód, ami a „profilhitelesítéshez“ szükséges, és amivel akár a jelszavunk is megváltoztatható.