2023.5.30 10:18
Olvasási idő 0:44
Maier Péter

Egy egyszerű bálna vagy egy orosz kém figyelgeti a történéseket Svédország partjainál?

TECH-TUDOMÁNY ÁLLAT ÁLLATVILÁG OROSZORSZÁG

Az is lehet, hogy csak a hormonjai viszik.

Először 2019-ben Norvégiában látták azt a belugát, amely egy olyan tartószerkezettel rendelkező hámot visel, amire kamerát lehet erősíteni. Ekkor feltételezték először, hogy a bálna egy oroszok által küldött kém lehet. Ugyanaz az állat most Svédország partjainál is feltűnt, és él a gyanú, hogy az oroszok „küldték“. 

A Guardian szerint az állat az elmúlt három évben a norvég partvonalon haladt, de az utóbbi hónapokban felgyorsult, és Svédországig jutott, vasárnap Hunnebostrandban látták, az ország délnyugati partjainál.

A bálnát egyébként Hvaldimirnek nevezték el a norvégok, ami egy szóvicc: a norvég hval szó bálnát jelent, ezt látták el az orosz nevekből ismert toldalékkal. Az oroszok azóta sem reagáltak arra a feltételezésre, hogy a beluga az ő kémjük lenne.

Hvaldimir 2019 áprilisában a norvég partoknál Forrás Jorgen Ree Wiig/NTB Scanpix/Norwegian Directorat/AFP/Getty Images

Sebastian Strand, a OneWhale szervezet tengerbiológusa szerint ez a hirtelen felgyorsulás a bálna mozgásában még rejtélyesebbé teszi az ügyet, bár az is lehet, hogy szimplán a hormonok hajtják, és azért siet ennyire, hogy társakra leljen.

Kiemelt tartalom
Ki az a Vlagyimir Putyin? Ki az a Vlagyimir Putyin? 2024.4.14 9:54

A norvégok az első találkozásnál egy olyan hámot szedtek le az állatról, amelyre kamerákat lehet szerelni, és amelyen Szentpétervár feliratot találtak, sejtésük szerint egy ketrecből szökhetett, és az orosz haditengerészet képezte ki, mert feltűnően hozzá van szokva az emberekhez.