2023.5.26 10:14
Olvasási idő 1:02
Kovács M. Dávid

Már 12 halottja van az Everest mostani szezonjának, Suhajda Szilárd mellett négy másik mászó is eltűnt

SPORT HEGYMÁSZÁS SUHAJDA SZILÁRD

Nem Suhajda Szilárd az egyetlen, akit jelenleg is keresnek a Mount Everesten. Hajnalban keresőcsapat indult a magyar mászóért, felesége szerint kis esélye van annak, hogy életben találják a férfit, ő azonban bízik a csodában.

Egy kanadai hegymászó csütörtökön életét vesztette a Mount Everesten, ezzel 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma a szezonban, írja a Himalayan Times a helyi hivatalos szervek közlése nyomán.

A Vancouverben élő Petrus Albertyn Swart csúcstámadás közben lett rosszul (hegyi betegségben szenvedett), majd miután segítettek neki leereszkedni a négyes táborba, a hármas táborba vezető úton meghalt.

A lap információi szerint legalább öt személyt – két nepáli és három külföldi mászót – tartanak nyilván eltűntként, ezek egyike Suhajda Szilárd, akit serpák és egy helikopter bevonásával keresnek.

Az eltűntek között van egy 33 éves süketnéma malájziai hegymászó, akiről semmit sem tudni múlt csütörtök óta, amikor a csúcsról visszatért a 4-es táborba. Egy indiai-szingapuri hegymászónak 8500 méteres magasságban veszett nyoma. Csütörtök óta nincs kapcsolat egy nepáli hegymászóval és helyi kísérőjével.

A hazai háttércsapat csütörtök reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.


A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Suhajda alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy péntek reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják a magyar mászót. Ezzel egy időben három serpát is elindítottak Suhajda Szilárdért, akik optimális esetben már pénteken, a késői órákban felérhetnek hozzá.

Kiemelt tartalom
Csodák és csalódások: a 7 legfontosabb magyar sportpillanat 2023-ban Csodák és csalódások: a 7 legfontosabb magyar sportpillanat 2023-ban 2023.12.28 17:30

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban” – mondta Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nem csak Suhajda Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége.