2023.5.19 8:33
Olvasási idő 0:46
Szöllősi Anna

Street art: Jankovics Marcell mesefigurája egy hatalmas budapesti falról köszön vissza ránk

KULTÚRA JANKOVICS MARCELL STREET ART

Jankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti májustól a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) székházának tűzfalát a Gyulai Pál u. 13. szám alatt.

„Jankovics Marcell egyetemes életművével örökkévaló koordinátákat jelölt ki nemzeti kultúránkban“ – mondta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a Jankovics Marcell-emlékfal csütörtöki budapesti avató ünnepségén. Kiemelte: kevés olyan magyar van, akiben neve hallatán nem ébrednek maradandó élmények a Magyar népmeséktől egészen a nemrégen bemutatott Toldi című filmig, nemzedékek nőttek fel a történetein.

Bús Balázs, az NKA alelnöke elmondta: az idén 30 éves NKA egykori meghatározó elnöke tiszteletére januártól ismét a nevéhez fűződő logót használja a szervezet. Mint Bús Balázs felidézte, Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnöke kétszer is betöltötte az NKA elnöki posztját (1998-2002, 2010-2011). Kiemelte: a tavaly májusban bekövetkezett halála a magyar kulturális élet pótolhatatlan vesztesége.

Ezért kötelességünknek éreztük, hogy szimbolikus alkotásait és ezek hordozott üzeneteit életben tartva azok ikonikus elemeit az NKA szimbólumává tegyük

– mondta.

Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye köszönetet mondott a falfestmény létrehozásáért, és emlékeztetett: a Fehérlófia című filmet 42 éve mutatták be, de üzenete ma is érvényes.

Kiemelt tartalom
Az Arena Mallban most te is megnézheted, hogyan készül el egy 100 négyzetméteres falfestmény Az Arena Mallban most te is megnézheted, hogyan készül el egy 100 négyzetméteres falfestmény 2 nappal ezelőtt

Az animációs film képi világát idéző falfestmény tervét az Advertisz Reklám Iroda - Stúdió Kft. rajzolta meg és a Színes Város Csoport festette a tűzfalra.