2023.5.19 8:33
Olvasási idő 0:46
Szöllősi Anna

Street art: Jankovics Marcell mesefigurája egy hatalmas budapesti falról köszön vissza ránk

KULTÚRA JANKOVICS MARCELL STREET ART

Jankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti májustól a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) székházának tűzfalát a Gyulai Pál u. 13. szám alatt.

„Jankovics Marcell egyetemes életművével örökkévaló koordinátákat jelölt ki nemzeti kultúránkban“ – mondta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a Jankovics Marcell-emlékfal csütörtöki budapesti avató ünnepségén. Kiemelte: kevés olyan magyar van, akiben neve hallatán nem ébrednek maradandó élmények a Magyar népmeséktől egészen a nemrégen bemutatott Toldi című filmig, nemzedékek nőttek fel a történetein.

Bús Balázs, az NKA alelnöke elmondta: az idén 30 éves NKA egykori meghatározó elnöke tiszteletére januártól ismét a nevéhez fűződő logót használja a szervezet. Mint Bús Balázs felidézte, Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnöke kétszer is betöltötte az NKA elnöki posztját (1998-2002, 2010-2011). Kiemelte: a tavaly májusban bekövetkezett halála a magyar kulturális élet pótolhatatlan vesztesége.

Ezért kötelességünknek éreztük, hogy szimbolikus alkotásait és ezek hordozott üzeneteit életben tartva azok ikonikus elemeit az NKA szimbólumává tegyük

– mondta.

Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye köszönetet mondott a falfestmény létrehozásáért, és emlékeztetett: a Fehérlófia című filmet 42 éve mutatták be, de üzenete ma is érvényes.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk februárban? – 5 kiállítás, ami még a hónapok hétfőjét is elviselhetővé teszi Hová menjünk, miket nézzünk februárban? – 5 kiállítás, ami még a hónapok hétfőjét is elviselhetővé teszi 2024.2.3 9:32

Az animációs film képi világát idéző falfestmény tervét az Advertisz Reklám Iroda - Stúdió Kft. rajzolta meg és a Színes Város Csoport festette a tűzfalra.