2023.5.18 8:39
Olvasási idő 1:31
Kovács M. Dávid

Johnny Depp szörnyű kitalációknak nevezte a róla keringő történeteket, de a francia feministákat ez nem hatotta meg

FILMEK + SOROZATOK CANNES-I FILMFESZTIVÁL JOHNNY DEPP

A Félelem és reszketés Las Vegasban és A Karib-tenger kalózai-széria főszereplője szerint különös korban élünk, az elmúlt éveket pedig egy rossz viccként élte meg. Johnny Depp a cannes-i filmfesztiválon promózta a Jeanne du Barry című filmjét.

„Vannak emberek, akik azt hisznek, amit akarnak, de az igazság az igazság. Az elmúlt öt-hat évben a jelentős része mindannak, amit olvashattak, egy elképzelhetetlen, szörnyű kitaláció“ – mondta Johnny Depp a cannes-i filmfesztiválon, a főszereplésével készült Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi film sajtótájékoztatóján.


A kosztümös film Johnny Depp nagy visszatérését is jelenti a filmvászonra, miután az elmúlt években elsősorban a volt feleségével, Amber Hearddel folytatott bírósági ügyei miatt került a címlapokra. Bár az 59 éves amerikai filmsztárt nem ítélték el, és tagadta, hogy erőszakosan viselkedett volt feleségével, a vádak miatt amerikai filmekben nem kap szerepet.

Ikrek híresség: Johnny Depp Forrás Stephane Cardinale / Corbis / Getty Images

A Maiwenn rendezésében a versailles-i kastélyban forgatott alkotásban Johnny Depp XV. Lajos francia királyt alakítja, méghozzá franciául. A Jeanne du Barry XV. Lajos francia király utolsó hivatalos szeretőjének életéről, felemelkedéséről és bukásáról szól, az egyszerű sorból származó kurtizán és az uralkodó őszinte szerelmére, illetve az udvar intrikáira koncentrálva. A film versenyen kívüli világpremierje kedd este volt Cannes-ban.


Arra a kérdésre, hogy még mindig úgy érzi-e, hogy Hollywood bojkottot hirdetett ellene, Depp azt válaszolta: „nem, egyáltalán nem“. Majd hozzátette: „nem érzem, hogy bojkottálnának, mert nem is gondolok Hollywoodra“.

Fura és különös korban élünk, amikor mindenki önmaga szeretne lenni, de közben képtelen rá

– vélekedett a színész. Elmondta, az elmúlt éveket „egy rossz viccként“ élte meg, például azt, amikor „megkérnek, hogy szállj ki egy filmből, csak azért, mert pletykák terjednek“.


Johnny Depp elmondta: nagyon büszke, hogy eljátszhatta a francia uralkodót, és „nagyon bátornak nevezte“ a francia rendezőt, aki „egy Kentuckyból származó fickóra bízta XV. Lajos király“ szerepét, és aki „nagyon türelmes“ volt vele a forgatáson.

Közben francia feminista szervezetek tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy legújabb filmje műsorra tűzésével a cannes-i fesztivál rehabilitálja a vitatott színészt. A Libération című napilapban pedig francia művészek emeltek szót az ellen, hogy a világ egyik legjelentősebb filmes találkozója „vörös szőnyegen fogad agresszorokat“.


A hat hétig tartó tárgyalás után született ítélet 2022 nyarán azt mondta ki, hogy Amber Heard a párkapcsolati erőszak áldozatairól írt újságcikkében megrágalmazta volt férjét, és kártérítést kell fizetnie.


Johnny Depp számos film alkotójaként felvonulhatott már a cannes-i fesztiválpalota vörös szőnyegén (Félelem és reszketés Las Vegasban, A Karib-tenger kalózai-széria, A halál ára), de most először érkezett egy francia film főszereplőjeként, amelyben franciául játszik. A polémia ellenére az amerikai filmszínészt a rajongók ünnepelve fogadták Cannes-ban, ő pedig hosszan osztogatott autogramot a világpremier előtt.