2023.5.17 14:37
Olvasási idő 7:10
Masszi-Rigó Csilla

Üljünk fel 5 percre a „Britney halott” vonatra – Miért hiszik sokan, hogy az énekesnő már rég nem él?

Üljünk fel 5 percre a „Britney halott” vonatra – Miért hiszik sokan, hogy az énekesnő már rég nem él?
Forrás Fred Duval/ FilmMagic
ÉLETMÓD AI BRITNEY SPEARS HALÁL MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Régi, kaputelefonnal felvett táncolós videók, furcsa glitch-csek a férjjel közös felvételeken, kamunak tűnő esküvői party. Ássunk egy kicsit a TikTok bugyrainak mélyére, és nézzük meg, miért hiszi mindenki azt, hogy Britney Spears meghalt?

Britney Spears minden idők egyik legismertebb pop-énekesnője, ezzel az állítással pedig nehéz lenne szembeszállni, gondoljunk csak megannyi slágerére vagy szimplán arra a brandre, amelyet maga a Britney név jelentett csaknem 20 évig, és amellyel minden ruhát, parfümöt és Barbie-babát el lehetett adni gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az 1981-ben született sztár már nagyon fiatalon bekerült a szórakoztatóipar csillogónak tűnő, de közel sem ember- vagy gyerekbarát világába egy amerikai tehetségkutató, valamint a The Mickey Mouse Club által, 17 éves korára pedig olyan hírnévre tett szert, amire aztán sokáig nem volt példa a zene világában. 

Az ezredforduló popdívája. Forrás Jeff Kravitz/FilmMagic

Bár az utóbbi években alig jelent meg új dala, Britney-t még mindig imádják az interneten, (vagy inkább aggódnak érte jó „médiakatasztrófa-turistaként”), a sajtó és a konspirációhívő rajongók azonban rendre előveszik azt a teóriát, miszerint az énekesnő már évek óta halott. De ugyan mi ad okot arra, hogy egyre többen higgyék el ezt a légből kapott feltételezést? Ennek járunk utána. 

2021, a felszabadulás éve?

Spears csaknem 14 évig volt apja gyámsága alatt. Az énekes 2007-ben ment szét férjével, Kevin Federline-nal, ezt követően pedig tárgyalások sora kezdődött meg a két közös gyermek felügyeleti jogáról, a bulvárcikkek és paparazzik közvetítésének „köszönhetően” pedig egy egész világ láthatta, hogy Britney Spears milyen komoly mentális problémákkal küzdött meg abban az időszakban. Többek között idegösszeroppanása és pszichiátriai kezelések sora vezetett ahhoz, hogy 2008-ban a bíróság édesapja, Jamie Spears gondnoksága alá helyezte Britney-t. Ez azt jelentette, hogy az énekes technikailag élete semmilyen területén nem hozhatott szabadon döntéseket: nem rendelkezhetett saját vagyona felett, nem hagyhatta el lakhelyét engedély nélkül, sőt, még az internetre sem rakhatott fel akármilyen tartalmat hozzájárulás hiányában.

Kiemelt tartalom
Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál 2024.2.29 17:36

Az első években alig volt olyan ember, aki megkérdőjelezte volna a gondnokság szükségességét. A 2010-es évek elejére Britney talpra állt, turnézott, új zenéket adott ki, saját show-ja volt Las Vegasban, sőt, még az X-Faktor tehetségkutatójában is zsűrizett, úgy tűnt, minden rendben van az egykori tinisztárral.

Britney Spears a Getty Images fotótára szerint utoljára 2019-ben vett részt nyilvános sajtóeseményen. Forrás Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

2019-ben azonban valami megváltozott. Talán éppen a közösségi médiának hála, de egyre többen kezdték azt sejteni, hogy Spears még mindig az apja által szabott játékszabályok szerint él. Ugyanebben az évben a gondnokság alá helyezett énekes szanatóriumba vonult, és bár Jamie Spears azt vallotta, lánya saját akaratából ment pihenőre, a rajongók azt találták sejteni, hogy Britney valójában kényszerből vonult be egy intézetbe. A híresztelések valódiságának tényét erősítette, hogy édesanyja, Lynne Spears többször is olyan bejegyzéseket like-olt be, amelyek lánya kiszolgáltatottságáról szóltak. 

Egészségügyi állapotára hivatkozva végül Jamie Spears átadta a gondnoksági feladatokat a korábbi menedzsernek Jodi Montgomerynek (nem, még 11 év elteltével sem mondott le róla lánya javára), ugyanebben az évben pedig egy újabb sor tárgyalás vette kezdetét, amelyben már maga Britney is felszólalt. A fordulatra még két évet kellett várni, 2021 őszén azonban a Los Angeles-i bíróság felfüggesztette Jamie Spearst, így több százezer rajongó #FreeBritney üzenete végül célba ért. 

Nem változott semmi? 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Sam Asghari (@samasghari) által megosztott bejegyzés

Britney Spears 2022 júniusában ment hozzá a 29 éves Sam Asghari iráni-amerikai modellhez és fitneszedzőhöz. A #FreeBritney mozgalom egyes tagjai szerint már az esküvő is színjáték volt, sokan azt gondolják, valójában nem is Britney vonult fel aznap fehér ruhában az oltár elé. Hogy miért akadékoskodnak az internet önjelölt detektívei?Többek között a kevés és rossz minőségű felvételre hivatkoznak, de ott van még az a tény is, hogy Madonna ugyanazt a ruhát viselte az esküvőn, mint egy két évvel ezelőtti közös találkozáson. Szintén a kamuesküvő hívei között valaki azt is „bebizonyította” a mesterséges intelligencia segítségével, hogy az egyik elmosódott fotón nem is Britney szerepel (ezt az Insta-profilt azóta törölték), ráadásul kesztyű is azért volt az énekesnőn, hogy így ne tűnjön fel senkinek a hiányzó tetoválás a kezéről. 

A képen szereplő, mesterséges intelligencia által értelmezhetőbbé tett kép inkább ábrázolná Jessica Simpsont, mint Britney Spearst. Forrás Instagram/Mirror.uk

Ami sokak számára még ennél is baljósabb képet fest Britney állapotával kapcsolatban, az nem más, mint az énekesnő Instagram-oldala. Spears már apja gondoksága alatt is igen furcsa, rossz minőségű táncos videókat posztolt magáról, ez pedig a mai napig sincs máshogy. Előfordul, hogy Spears több hetes csúszással ugyanabban a szerelésben, ugyanabból a szögből felvett videót tesz közzé, de több TikTok-bejegyzés született már arról is, hogy a videók egész egyszerűen CGI-jal vannak elkészítve, vagy régebbi klipek vannak egymás mellé összevágva. Mint például ez: 

@goviraluk Something isn’t quite right with @britneyspears’s social media. Do you think this clip is fake?? #britney#britneyspears#britneyarmy#britneyconspiracy#whereisbritney#savebritneyspears#savebritney#freebritney♬ Creepy Music Box - Terra Fantasy

Vagy az alábbi, alig pár napja közzétett videó: itt a kép jobb felső sarkát érdemes sasszemmel figyelni, a bokor előtt ugyanis az egyik pillanatban még van sárga virág, a következőben azonban hopp! Nincs virág! No, meg persze a Britney-t körülvevő bukszusoknak sem ártana egy kis szélben való ringatózás a hitelesség kedvéért. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

River Red (@britneyspears) által megosztott bejegyzés

Ugyancsak ezen a helyszínen felvett táncos videó többek szerint meg lett buherálva, egy bizonyos ponton pedig (lassítva, kikockázva) jól látható, hogy a nő szemei megváltoznak mind festésben, mind pedig színben. Ezt a felvételt megjelenése óta csaknem 5 és fél millióan látták:

@catspills PROOF THAT SOMEONE IS USING TECHNOLOGY TO BE #brittneyspears HOW CAN YOU DENY THIS. SHES GONE. WHO IS THIS PERSON?! @Aleisha #brittneyspearsmoment#freebritney#ai#aitechnology#proof#scarytruth#wheresbritney#wheresbritneyspears#fyp#gotcaught#caughtoncamera♬ original sound - Cat Valles

Persze nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy ma már a szemének sem hihet az ember. Ezt a videót azért rakták fel, mert a feltöltő szerint Britney fogai megváltoznak a mozgás során, a kommentelők pedig azt is észre vélték venni, hogy az énekesnek megváltoztak a szemei. Nos, jópofa videóról van szó, ha azonban megnézzük az eredeti bejegyzést láthatjuk, hogy a TikTok-videó merőben elüt az énekesnő Instagramjára feltöltött reelstől. 

@dramapaws#britneyspears#britney#britneyinstagram#britneyconspiracy#conspiracytheories#conspiracytheory#conspiracy#notbritney#crimetok#likecommentshare#share#like#comment#viral#truecrime#fyp#britneyandsam#britneyclone#deepfake♬ original sound - Aleisha

Az énekesnőről szóló legfrissebb halálhírek még januárban kaptak szárnya, Britney azonban – tőle nem megszokott módon – videóban közölte, hogy nem, még mindig nem halt meg, nagyon is él és jól érzi magát (itt még mintha egy pillanatra Nicki Minaj és Beyoncé Feeling Myselfjéből imitált volna egy sort, igaz, az már egy 10 éves dal), szálljanak le róla. Nos, a halálról szóló híreket az amerikai bulvármédia királya, a TMZ is megcáfolta, mikor egy szemfüles olvasójuk lencsevégre kapta Britney-t egy Los Angeles-i étteremben. Spears az elmondások alapján férjével és testőrével érkezett, hangosan és hisztérikusan viselkedett Asgharival, aki ki is viharzott a helyről. A nő egyedül ülve az asztalnál, értelmetlenül halandzsázott, majd pár perc után kisétált a vendéglátóhelyről, és biztonsági őrét küldte vissza, hogy fizessen. 

Sötét ügyek a háttérben? 

Míg egy szűkebb réteg váltig állítja, hogy Britney Spears halott, addig mások csupán az eltűnéséről sutymorognak a háttérben. A This Happened Youtube-csatorna a TMZ-hez hasonlóan dolgozza fel a celebvilág történéseit, így pár napja éppen Britney története volt terítéken az esetleges kamuvideók miatt. Egy meg nem nevezett független újságíró nyomozása szerint a KROLL nevű vállalati nyomozó és kockázati tanácsadó cég keze is benne lehet a dologban, amelyet még Britney ügyvédje kért fel együttműködésre. A főként cégek üzleti hátterének vizsgálatával és biztonsági tanácsadással is foglalkozó vállalat bár üzletpolitikája szerint nyilvános adatok felhasználásával jut hozzá információkhoz, a szóban forgó újságírói nyomozás szerint ez közel sincs így. A cikk szerint a KROLL illegálisan betelepített kamerákkal és hangfelvevő eszközökkel jut hozzá olyan anyagokhoz, amelyekkel aztán deepfake videókat tudnak gyártani az esetlegesen kényes esetekhez: 

„A Kroll AI projektet olyan kockázati tőkések finanszírozták, akik a Kroll szolgáltatásait saját válási vagy jogi ügyeikben használták. A válási ügyekben a Kroll illegális videókat és felvételeket készített, hogy aztán deepfake felvételeket hozzon létre a közösségi média és a bíróságok megtévesztésére, összhangban a közfelügyelet elől- és a mentelmi joggal védett bírák segítségével, akik titkos befektetésekkel és érdekeltségekkel rendelkeznek a Krollban és a hozzájuk köthető, kriptopénzben dolgozó vállalkozásokban”

– olvasható a teória a Jane and John Q. Public oldalán

Bár ezt az állítást semmi nem támasztja alá, tény, hogy a cég szolgáltatásait vette 2015-ben igénybe Harvey Weinstein is, aki a Krollt bízta meg azzal, hogy törölje le a szexuális visszaélésre utaló bizonyítékokat Ambra Gutierrez elektronikus eszközeiről. Amennyiben ez a cég valóban részt vállal Spears ügyében és a mesterséges intelligencia segítségével hoz létre kamu videókat az énekesről, valós lehet az az állítás, miszerint Britney közel sem lett szabad azt követően, hogy felmentették apja gondnoksága alól. 

@catspills 5 Things Caught From Green Screen Wedding Video- #britneyspears2023#deepfakebritneyspears#whereisbritneyspears#thirdeyeopen#whatsrealwhatsfake#conspiracies#caughtoncamera#conspiracytiktok#jesuslovesyou#wheresbritney#findbritneyspears#findbritney#wheresbritneyspears#britneysnotfree#deepfakechallenge#deepfake#hidingthetruth#hidinginplainsight#selenagomez#greenscreenvideo#greenscreen#greenscreenbritney#cameratracking#freebritneyspears#freebritney2023#dontbeasheep#hollywood#truthseeker#CatSpills#conspiracy#proof#followback#followformorevideolike#voiceover#greenscreenvideo#hollyweird#fyp#viral2023#viralvideos#britneysnotfree#britneyspears#openyoureyes#openyoureyesamerica♬ original sound - Cat Valles

Ugyancsak Catspills TikTok-fiókja szerint (ő töltötte fel a fentebb található táncos videót is) az is lehet, hogy most nem apja, hanem férje tartja sakkban Britney-t, Sam Asghar ugyanis többször megmutatta már, milyen fullosan felszerelt, greenboxos szobája van (ez a technológia szükséges ahhoz, hogy CGI-t lehessen használni videókhoz) otthon, hiszen modell- és fitneszkarrierje mellett szívesen készít kisfilmeket is. A TikTokon több olyan negatívba átszerkesztett videót is találunk, amelyek azt bizonyíthatják, hogy valóban hamis felvételeket látunk az Instagramon. 

@catspills Proof That Someone's Using Technology To Pretend To Be #britneyspears If You Search, You Will Find. #britneyspearsmoment#freebritney#ai#aibritney#aitechnology#proof#scarytruth#fyp#gotcaught#caughtoncamera#britneyspearsisnotfree#whereisbritney#wheresbritney#britneyspears2023#freebritney2023#freebritneymovementroundtwo#freebritneymovement#fyp#openyoureyes#dontbeasheep#fakesocialmedia#deepfakes#deepfakebritneyspears#greenscreenedit#deepfaketechnology#britneyspears#2023news#newstok#follow#scarytiktoks#scaryfacts#scaryvideos#findbritneyspears#findbritney#britneyconspiracy#hollyweird#soldyoursoul#soldyoursoultothedevil#dontplaywithme#viralnews#fakemedia#illuminati#illuminaticonfirmed#wheresbritneyspears#whereisbritneysmoney#britneyarmy#findout#uncoveredthetruth#horrortok#greenscreenvideo#greenscreenscan#trackingmarkers#CatSpills#trackinainttrackin♬ original sound - Cat Valles

Nem ez az utolsó érdekesség, Britney Spears ugyanis „szabadulása” után nem sokkal bejelentette, hogy életrajzi könyvet ír, amiben felfedi az igazságot az elmúlt 14 évről és fiatalkoráról is. Néhány nappal ezelőtt több külföldi hírportál is lehozta, hogy a könyv megjelenése határozatlan ideig csúszik, mivel a kiadó, a Simon & Schuster „erősen megfogalmazott jogi leveleket„ kapott azon A-listás celebek képviselőitől, akik tartanak a kötet megjelenésétől. És hogy miért félnek? Nos, ez is egy olyan kérdés, amelyre talán sosem kapunk igazi választ. 

Kiemelt tartalom
Hamarosan itt a Sora, a mesterséges intelligencia hiperrealisztikus videói pedig már most a frászt hozzák a filmiparra Hamarosan itt a Sora, a mesterséges intelligencia hiperrealisztikus videói pedig már most a frászt hozzák a filmiparra 2024.2.27 18:25

A milliónyi félinformáció birtokában nagyon nehéz valódi bizonyítékot találni arra, mi is lehet a helyzet Britney-vel. Ami tény, hogy az énekesnőt alig lehet látni, az elmúlt években szinte alig készültek róla paparazzi-felvételek (egy videón párjával sétál az utcán, de végig eltakarja a száját), nem adott egyetlen egy interjút sem, fellépést pedig pláne nem vállalt. A legújabb hírek szerint házassága is válságba került, videóit és fotóit látva pedig szinte senkinek nem kérdés, hogy az egykori popsztárral nincs minden rendben (az alábbi Instagram-beágyazás második képe igen érdekes, főleg lábtájékon).

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

River Red (@britneyspears) által megosztott bejegyzés

A TMZ csatornáján éppen május 15-én jött ki egy új dokumentumfilm a Britney-ügyről, amely bár a most trendelő TikTok-elképzeléseket nem dolgozza fel, mégis az énekesnő traumatikus élményeiről és jelenlegi életéről számol be közeli ismerősök és munkatársak bevonásával. Ebből kiderül többek között, hogy Spears és Asghari kapcsolata romokban van, az énekes pedig évek óta nem ápol jó kapcsolatot fiaival, volt férje Kevin Federline pedig éppen most készül kiköltözni Hawaii-ra a gyerekekkel. 

Kiemelt tartalom
Sztárok, akik meghaltak, de mégsem, és akik bár meghaltak, elvileg élnek Sztárok, akik meghaltak, de mégsem, és akik bár meghaltak, elvileg élnek 2023.2.9 11:34