2023.5.9 10:51
Olvasási idő 0:40
Masszi-Rigó Csilla

Na, vajon kinek hogy sikerült? – Itt vannak a rettegett matekérettségi feladattípusai

ÉLETMÓD ÉRETTSÉGI

Kedd reggel elstartolt a 2023-as matekérettségi, nézzük, milyen feladatokkal kellett szembenéznie a hét hőseinek!

Százalékszámítás, gráfok, halmazok, valószínűségszámítás – a 2023-as matematika érettségi többek között ezekkel az elemekkel dolgoztatta meg a fiatalok agyát kedd reggel. A dolgozat első része árcsökkentéses feladatot is tartalmazott, a koordinátageometriával és kétismeretlenes egyenlettel kapcsolatos kérdések mellett pedig logikai feladványokat is meg kellett oldania az éleseszű nebulóknak. 

Forrás GETTY IMAGES

Az érettségi második része az Eduline cikke szerint függvényekkel és a rombusz elemzésével is foglalkozott, volt ugyanakkor olyan feladat is, amelyben a Föld népességével kapcsolatos adatokkal kellett dolgozni. 

A teljes feladatsor megoldására középszinten 180 percet kapnak a diákok, 45 percet az I. feladatrészre, amely 12 rövid feladatból áll, 135 percet pedig a II. feladatlapra. A II. feladatlap A-részét mindenkinek meg kellett oldania (itt 9-14 pontos feladatok vannak), a B-részben azonban háromból két feladatot kell megoldani egyenként 17-17 pontért. 

A B-részben volt kördiagrammal, gráfokkal és geometriával kapcsolatos feladatok közül lehetett választani, itt azonban móduszt, mediánt, forgástengely-térfogatot és valószínűséget is kellett számítani. 

Kiemelt tartalom
Horoszkóp: Így tanulj hatékonyan a vizsgáidra a csillagjegyed szerint Horoszkóp: Így tanulj hatékonyan a vizsgáidra a csillagjegyed szerint tegnap 17:57 -kor

A sikeres vizsgához minimum 25 százalékot kell elérni, amennyiben ez nem sikerül, legalább 12 százalék kell ahhoz, hogy az érettségiző szóbeli vizsgán javíthasson.