2023.5.3 17:23
Olvasási idő 1:19
Szécsi Krisztián

A Disney kis hableányát betámadták az állatvédők thaiföldi nyaralása miatt

ARCOK A KIS HABLEÁNY DISNEY HALLE BAILEY

Az amúgy is sokak szerint problematikus filmadaptáció marketing szempontból most újabb nehézségekkel nézhet szembe.

Halle Bailey, a Disney legújabb kis hableánya, a film premierje előtt sikeresen betolt egy rossz PR-fogást thaiföldi nyaralása alatt, amikor is orángutánokkal pózolgatott Instagram-profilján. Alapvetően is erősen megkérdőjelezhető, amikor egzotikus és vadállatokkal készült selfiekkel akarjuk tele pakolni közösségi médiás felületeinket (emlékezzünk csak vissza a Szegedi Vadaspark oroszlánkölykére), ám ha tesszük mindezt egy olyan „állatkert“ lakóival, melyeket, ismeretes, évtizedek óta veszélyes és természetellenes mutatványokra képeznek ki, az nagyon nem király.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Halle Bailey (@hallebailey) által megosztott bejegyzés

A bangkoki Safari World nemrégiben az amúgy Disney tulajdonban lévő ABC csatornán futó Jimmy Kimmel Live!-ban is feltűnt. Az állatkertként aposztrofált intézmény emberi ruhákba öltöztetett orángutánairól híres, melyeket többek között bokszmeccsekre, bikinis táncokra vagy kötélpályán való sétálgatásra kényszerítenek – mindent csakis szórakoztató céllal nyilván. A helyi állatvédő csoportok már évek óta állhatatos munkával próbálják megállítani a hasonló turistalátványosságoknak szánt tevékenységeket, így semmiképpen sem szerencsés, amikor egy olyan celebritás pózolgat a mentenivaló állatokkal, mint Halle Bailey, akinek csak az Instagrammon van 4,6 millió követője. 2004-ben egyébként a vadvédelmi hatóságok több mint 100 orángutánt menekítettek ki a Safari Worldből, miután kiderült, hogy az állatokat Indonéziából csempészték be az állatkertbe. Az eset a világ egyik legnagyobb majomcsempészeti botrányaként tartják számon.

Kiemelt tartalom
Disney hercegnők, akiknek a karaktere történelmi személyekből inspirálódott Disney hercegnők, akiknek a karaktere történelmi személyekből inspirálódott 2024.4.27 10:32

Bailey követői nem rejtették véka alá, hogy mit is gondolnak az aranyosnak szánt képeiről, de meglepő módon sokan azzal próbálták felmenteni, hogy lehet nem is tudott arról, hogy az állatkertet konkrétan állatkínzással hozzák összefüggésbe.

„Adjatok esélyt az embereknek, hogy tanuljanak az ártatlan hibákból. Senki sem tökéletes. Csak azért, mert Arielt játssza, nem jelenti azt, hogy mostantól ő a példaképe a világ összes gyerekének“ - írta az egyik kommentelő.

Edwin Wiek, a helyi állatmentő és természetvédelmi központ, a Wildlife Friends Foundation Thailand alapítója ellenzi azt a gyűlölködő kommentcunamit, amit a színésznő kapott, ám hozzátette, hogy a Balley fiatal kora egyszerűen nem mentség.

„Kegyetlen, ahogy ezeket az állatokkal bánnak, s hogy még vissza is élnek velük, az egyenesen kegyetlen. Olyan időket élünk most, amikor meg kell értenünk, hogy a vadvilág megőrzését nem szolgálja az, hogy ketrecbe zárunk állatokat, ám végül emberek szórakoztatására használjuk őket“ – nyilatkozta Wiek a VICE World News-nak.