2023.5.6 8:54
Olvasási idő 4:28
Somogyi Marci

Zero to Hero: 5 hatalmas fordítás a sporttörténelemben, amit sose felejtünk el

Zero to Hero: 5 hatalmas fordítás a sporttörténelemben, amit sose felejtünk el
Forrás Ezra Shaw / Getty Images
SPORT AMERIKAI FOCI FOCI KÉZILABDA KOSÁRLABDA

Ne feledjétek, lefújás előtt sosem érdemes elindulni kifelé a stadionból, hiszen számos csapatsportban láttunk már csodát. Ebben az összeállításunkban a sport történetének öt egyszerre emlékezetes és libabőrös pillanatát szedtük össze.

Minden ember életében vannak meghatározó pillanatok, amikre akár sok év távlatából is élesen emlékszik. Például arra, hogy milyenek voltak a fények, ki milyen ruhát viselt, milyen íze volt az italunknak, milyen illatok úsztak a levegőben, és tisztán él bennünk még megannyi részlet.

A labdarúgás szerelmeseinek ilyen volt például az 1999-es vagy a 2005-ös Bajnokok Ligája-döntő, de hasonló libabőrös katarzist okozott az 51. Super Bowl is. Ezekben a sporttörténeti pillanatokban annyi fordulat van, amennyit egy hollywoodi filmben sem tudnak kitalálni – öt ilyen fordítást gyűjtöttünk össze a sport történelméből.

1. Másfél perc alatt a pokolból a mennybe:

Manchester United – Bayern München; 1999-es BL-döntő


A kezdés pokolian indult az angolok számára, mert a Bayern már a hatodik percben – egy szabadrúgást követően – megszerezte a vezetést. De ezután sem ment igazán a játék a United számára: a gólon és pár kisebb helyzeten kívül az első játékrész eseménytelenül telt, a német fölény megkérdőjelezhetetlen volt.

Teddy Sheringham, a Manchester United egyenlítőgólt szerző játékosa a Bayern München ellen vívott Bajnokok Ligája-döntőn 1999 májusában. Forrás Ben Radford /Allsport / Getty Images

Az összes manchesteri játékos tudta, hogy mire számíthat majd az öltözőben, az angolok edzője, Sir Alex Ferguson ugyanis híres volt az úgynevezett hajszárító beszédeiről – valószínűleg el tudjátok képzelni, miért nevezték így. Ekkor sem volt másképp: arra hívta fel a játékosai figyelmét, hogy az egyetlen serleg, amit nem hódítottak még el idén, ott van tőlük pár lépésnyire, a pálya szélén, és 45 percük van, hogy ezt az utat megtegyék.

Kiemelt tartalom
„A Wembley-ben állva mintha az utolsó kívánságom teljesült volna“ – Interjú Siklósi Petrával, aki a Nottingham Forestet is fotózta „A Wembley-ben állva mintha az utolsó kívánságom teljesült volna“ – Interjú Siklósi Petrával, aki a Nottingham Forestet is fotózta 2024.2.24 10:12

A második félidő eleje sem hozott nagy változást, továbbra is szenvedtek a manchesteriek. A mérkőzés végéhez közeledve a német csapat már annyira biztos volt a győzelemben, hogy edzőjük, Ottmar Hitzfeld tíz perccel a vége előtt lehozta a pályáról a visszavonulására készülő Lothar Matthäust, hogy a közönségnek legyen lehetősége megadni a neki járó tapsot.

Letelt a rendes játékidő, három perc hosszabbítást ítéltek. Az angolok készültek szögletet rúgni, még a kapus, Schmeichel is előre futott, hátha ki tudja használni a magasságát és fejelhet egy gólt.  A szögletből közvetlenül nem lett gól, de a Matthäus helyére beállt Thorsten Fink nem tudott felszabadítani, és Ryan Giggs átlövése Teddy Sheringhamhez került, aki egyből a kapu irányába lőtte a labdát, és gólt szerzett.

Két perc volt hátra a hosszabbításból, 1–1-es állásnál. A németek egy utolsó rohamra készültek, de ez hamvában elhalt. Az angolok vezettek kontratámadást, amit sikerült szögletre mentenie a müncheni csapatnak. David Beckham készült szögletet rúgni, az előző gól szerzőjét, Sheringhamet kereste, aki kapura is fejelte a labdát. Sose derül ki, hogy bement volna-e a fejes, mert Ole Gunnar Solskjær még beletunkolt egyet a labdába, ami a hálóban kötött ki. Ezzel a meccs teljesen megfordult: 2–1-re győztek az angolok, akik másfél perc alatt feljutottak a pokolból a mennybe.

2. Egy fordítás, amitől Gisele Bündchen is kikelt magából:

Super Bowl LI (2017):  New England Patriots – Atlanta Falcons


A New England Patriots csapatát valószínűleg annak sem kell bemutatni, aki nem igazán követte vagy követi az amerikai foci eseményeit. Ők azok ebben a sportágban, ami a kilencvenes években a Chicago Bulls volt az NBA-ben – a nagybetűs Dinasztia. Volt egy statisztika a Pats irányítójáról, Tom Bradyről, hogy nagyobb sansszal jut be egy Super Bowlba, mint hogy a Golden State Warriors sztárjátékosa, Steph Curry bedob egy hárompontost.

Tom Brady, a New England Patriots játékosa az Atlanta Falcons legyőzése után az 51. Super Bowl után 2017. február 5-én. Forrás Kevin C. Cox / Getty Images

Mindegyik döntő, amit a New England-i alakulat valaha játszott, emlékezetes maradt valami miatt: a veretlen szezont tönkre tevő “helmet catch”, az utolsó pillanatos field goal, de messze a legemlékezetesebb a 2017-es Super Bowl-győzelem. Ellenfelük az Atlanta Falcons volt, akiknek az elején minden összejött, amíg a Patriotsnak – a szó szoros értelmében – semmi.

A harmadik negyed közepén az állás még 28–3 volt az Atlanta javára, ami akkora különbség, hogy több újság már nyomdába küldte a címlapot az Atlanta győzelmét hirdetve. De aki picit is ismeri az NFL-t, az tudja: Tom Bradyt sosem szabad leírni.

Nem tudnám megmondani, mikor került át a lélektani előny a New Englandhez, de egy idő után nekik jött össze minden. Egy kulcsfontosságú strip sack, a Super Bowlok történetek egyik legszebb elkapása Julian Edelmantől, valamint egy emberfeletti futóteljesítmény James White-tól, ami azt eredményezte, hogy a Patriots döntetlenre, azaz hosszabbításra, mentette a meccset, majd a pénzfeldobásnál elnyerte a támadás jogát, amit egyből TD-re váltottak, ezzel megnyerve a meccset. Libabőrös katarzis, bármikor szembejön velem egy összefoglaló.

3. A leghiggadtabb buzzerbeater ever:

Portland Trail Blazers – Oklahoma City Thunder; 2019


Ennek a cikknek a létrejöttét is Trae Young utolsó másodperces hármasa ihlette, így nem maradhatott ki a listából Damian Lillard Oklahoma elleni utolsó másodperces triplája sem, amivel behúzták a negyedik győzelmüket és tovább léptek a rájátszásban. Ezek az úgynevezett buzzerbeaterek mindig nagyon látványosak, amire rátesz egy lapáttal az eredeti kommentátor teljesen felfokozott, artikulálatlan üvöltése is, plusz a szinte felrobbanni készülő stadion látványa.

Kiemelt tartalom
NBA All Star-gála a kezdetektől napjainkig: bemutatjuk a legfelkapottabb kosárlabda-cirkusz történetét NBA All Star-gála a kezdetektől napjainkig: bemutatjuk a legfelkapottabb kosárlabda-cirkusz történetét 2024.2.18 9:32

Lillard és a Portland az ötödik meccsét játszotta az Oklahoma ellen, 3–1-re vezetve az összesítésben, tehát csupán egyetlen győzelemre voltak attól, hogy továbbjussanak a rájátszás első köréből. Tizenegy másodperc volt hátra a meccsből, mikor Lillard nem sokkal a félpályán túl higgadtan vezette a labdát, pörgetve az órát, majd mikor már tudta, hogy a dobása után lejár az idő, csinált egy habkönnyű dobócselt, a rajta lévő védő elszállt, majd mintha a grundon dobálná a hármasokat, 11 méteres távolságból csont nélkül bevágta. Talán erre mondják azt, hogy jéghideg profizmus.

4. A kézimeccs, amiről nem beszélünk:

Telekom Veszprém – Vive Kielce; 2015 BL-döntő


Jó pár kézilabdameccset láttam, de nem tartom rajta az ujjam a sportág pulzusán. Ennek ellenére a Veszprém és a lengyel Kielce mérkőzése még a 2015–2016-os szezonból egy maradandó emlék. Csakhogy amíg az eddig felsorolt mérkőzésekre mind örömmel és libabőrrel emlékszem, ez a találkozó csak a bosszúságot és a gyomorgörcsöt hozza vissza az emlékeimbe.

A Bajnokok Ligája-döntőn 13 perccel a vége előtt nyolc góllal vezetett a Veszprém, ami egy nagyon megnyugtató távolság, még akkora gigászok között is, mint a Veszprém és a Kielce. Ám abban az utolsó közel negyedórában a lengyeleknek minden bement, a legbravúrosabb dobásaik is sikerültek, és a Veszprémnek erre nem volt válasza. Sajnos nem mindig a napos oldalon ül az ember, de a Kielce-szurkolóknak valószínűleg az egyik legjobb emlékük ez a győzelem.


5. Amikor az esélytelenebb 6 perc alatt megfordít mindent:

AC Milan – Liverpool FC; 2005-ös BL-döntő


A keretes szerkezet kedvéért focival zárjuk a listánkat. A 2005-ös BL döntőjét a Milan és a Liverpool játszotta, az olasz Paolo Maldini már az első percben betalált a liverpooli kapuba – ezzel hamar megalapozta a hangulatot –, majd a találatot hamarosan további két olasz gól követte, így az angolok háromgólos hátrányban várhatták a második félidőt.

Kiemelt tartalom
Korrupció a gyepfű alatt: mi is az a sportswahing? Korrupció a gyepfű alatt: mi is az a sportswahing? 2024.2.10 9:42

A liverpooli csapat azonban végül magára talált, és a 65. percre – összesen 6 perc leforgása alatt – ki is egyenlített. A további játék sem telt eseménytelenül, de gól nem született, ahogy a hosszabbításban sem sikerült egyik csapatnak sem bevennie a hálót, így – döntő révén – tizenegyespárbaj következett.

A végére az olaszoktól teljesen elpártolt a szerencse, Serghino, Pirlo és Sevcsenko is kihagyta büntetőt – nem lehet tudni, hogy a végkimerülésnek vagy Jerzy Dudek liverpooli kapus táncának köszönhetően. Így hatalmas küzdéssel, hat perc alatt ledolgozva a hátrányát, a Liverpoolé lett a trófea.