2023.4.26 17:08
Olvasási idő 2:28
Kaposi Máté

Vége az iPhone-ok korszakának? Óriási bejelentésekkel készül az Apple

Vége az iPhone-ok korszakának? Óriási bejelentésekkel készül az Apple
Forrás Getty Images / picture alliance
TECH-TUDOMÁNY APPLE SZÁMÍTÓGÉP

A Worldwide Developers Conference minden évben fontos sajtóeseménynek számít az Apple háza táján, szakértők szerint viszont idén minden eddiginél nagyobbat guríthatnak.

Napjaink erősen polarizált világát az ellentétek határozzák meg. Egyesek szerint börtönnel kéne súlytani azokat, akik ananászt tesznek a pizzára, mások az emberiség egyik legjelentősebb gasztronómiai vívmányának tartják. Hasonló viszály húzódik az Apple rajongói, illetve utálói között is. Akár feleslegesen túlárazott koppintásnak tartod az amerikai vállalat termékeit, akár Tim Cook poszterek hada díszíti a szobád falát, egy dolog mellett hiba lenne elmenni: a kaliforniai óriás elképesztő hatással van a tech szcénára – ha új területen bukkannak fel, arra érdemes lesz figyelni. Következő cikkünkben összefoglaljuk, milyen bejelentésekre számíthatunk a szakértők szerint a júniusi Worldwide Developers Conference-en. 

Búcsút mondhatunk az iPhone-oknak?

A Worldwide Developers Conference (WWDC) minden évben az Apple egyik legfontosabb sajtóeseménye, jellemzően itt derül fény az új MacBookokra. Bennfentesek szerint viszont az idei konferencia a szokásosnál is nagyobb téttel bír: a kaliforniaiak ezen az eseményen leplezhetik le az iPhone-korszak végét jelentő új terméküket. 

Kiemelt tartalom
Baromi drága, hamar merül, de páratlan dolgokra képes: bukás lesz vagy a jövő iPhone-ja az Apple kiterjesztettvalóság-szemüvege? Baromi drága, hamar merül, de páratlan dolgokra képes: bukás lesz vagy a jövő iPhone-ja az Apple kiterjesztettvalóság-szemüvege? 2024.2.15 18:00

A trónörökös nem más, mint a nagy valószínűséggel Reality One néven érkező kiterjesztett valóság headset. Oké, tudjuk, hogy ez valószínűleg neked sem mond sokat, így egy picit mesélünk erről a futurisztikus sisakról.

Az AR (augmented reality) headsetek a valóságot ötvözik grafikai, vagy éppen videós elemekkel, így új dimenzió nyílik a tartalomfogyasztásban. Az eszköz forradalmasíthatja a videókonferenciák működését, a gaming ipart, a filmek és sorozatok fogyasztását, de az élet rengeteg egyéb területére is hatással lehet.

Az Apple kütyüjét több külső, illetve belső kamerával szerelik fel, ezek hivatottak a felhasználók kezét, illetve szemét pásztázni, így az eszközt akár a tekintetünkkel is irányíthatjuk majd. Formabontó újításnak számít a kontrollerek elhagyása is  – a legtöbb konkurens eszköznél a kezünkben is kell egy készüléket tartanunk, az Apple újdonsága viszont kizárólag az ujjaink mozgását figyeli majd, így nem szükséges külön kézi vezérlőt használnunk. 

A kiterjesztett valóság borzasztóan nehéz terep, a Facebookot is üzemeltető Meta ezt a saját bőrén is megtapasztalta, egészen pontosan egy 13 milliárd dolláros veszteséggel, mindössze egy év leforgása alatt. Ezzel pedig Kaliforniában is tisztában vannak, az Apple vezetői nem is számítanak villámgyors berobbanásra.

Előrejelzéseik szerint viszont ez a termékük lehet az iPhone utáni korszak zászlóshajója. 

A Meta kiterjesztett valóság próbálkozásai eddig óriási buktának bizonyultak Forrás Getty Images / Chesnot

Ezzel párhuzamosan természetesen a jól megszokott körök sem maradhatnak el, új verziószám alatt, de forradalmi változás nélkül érkezik az új iOS, illetve az iPadOS is. Nagy valószínűséggel a MacBookok, illetve az Apple TV-k operációs rendszere sem esik át óriási ráncfelvarráson, viszont az Apple Watch-ot meghajtó szoftveren várhatóan szembetűnő változásokat eszközölnek majd. 

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Tudod, mire jó a Ctrl+Z, vagy hogyan tudod újraindítani a géped, ha lefagyott? Mennyire vagy szájbergyerek? REFRESHER-KVÍZ: Tudod, mire jó a Ctrl+Z, vagy hogyan tudod újraindítani a géped, ha lefagyott? Mennyire vagy szájbergyerek? 2023.10.1 9:52

MacBookok terén rengeteg újdonsággal készülnek a kaliforniaiak. A Bloomberg információi szerint érkezik egy 15 hüvelykes MacBook Air, egy újragondolt 13 hüvelykes MacBook Air, egy belépőszintű 13 hüvelykes MacBook Pro, egy 24 hüvelykes iMac és frissített high-end MacBook Pro modellek. Ezeket a patronokat természetesen nem egyszerre lövik majd el, de két-három új bejelentésre egészen biztosan számíthatunk. 

Az új modellek, bár irgalmatlanul erősnek ígérkeznek, mégis kisebb csalódást okozhatnak azoknak, akik abban reménykedtek, hogy a legújabb, M3-as chipekkel érkeznek majd. Az idén megjelenő szériákban még egészen biztosan az M2-es verzióval találkozhatunk majd. 

Az idei modellekben is marad a tavaly bemutatott M2-es chip Forrás Getty Images / picture alliance

Elhunyt a márka egyik legmeghatározóbb vezetője 

A forradalmi újítások mellett szinte biztos, hogy meg fognak emlékezni egy felettébb szomorú eseményről is. 57 éves korában, április elején elhunyt a cég egyik legmeghatározóbb vezetője, Katie Cotton, aki 1996 óta felelt az Apple kommunikációjáért. Hozzá köthető a márka lehengerlő médiamegjelenése az elmúlt közel három évtizedben, irányítása alatt a 90-es években a csőd szélén billegő vállalat a világ egyik legerősebb brandjévé érett. 

Katie Cotton, bár a háttérben tevékenykedett, Steve Jobs és Tim Cook csapatának is meghatározó karaktere volt. Forrás Getty Images / Justin Sullivan

Új kihívások a világ egyik legnagyobb piacán

Meglepő lehet, hogy a kapitalizmus egyik zászlóshajója eddig nem csapott le egy 1,4 milliárd fős piacra, a helyzet viszont 2023 áprilisában változni látszik: Tim Cook vezérigazgató személyes jelenléte mellett két üzletet is nyit az Apple Indiában. A Mumbai-ban, illetve Új-Delhiben létesülő márkaboltok stratégiai jelentőséggel bírnak, hiszen a kínai szerepvállalás hanyatlásával India vált az Apple egyik legfontosabb új piacává. 

A 2023-as WWCD-re június 5-től 9-ig kerül sor, az Apple cupertinói bázisán, az Apple Parkban.