2023.4.18 14:03
Olvasási idő 1:02
Szécsi Krisztián

Elon Musk szerint túl libsi a ChatGPT, ezért már megint hülyeségre készül költeni a pénzét

TECH-TUDOMÁNY AI CHATGPT ELON MUSK MESTERSÉGES INTELLIGENCIA TWITTER

Kevesebb politikai korrektség, több igazság – vallja Musk.

Már éppen három teljes nap telt el azóta, hogy a Twitter sokak szerint őrült tulajdonosa, Elon Musk ne akarta volna magára vonni a figyelmet valamilyen problémás kijelentése, cselekedete miatt. A dollármilliárdosnak most éppen a mesterséges intelligencián alapuló (MI) ChatGPT programmal van baja, mellyel kapcsolatos nézeteit meg is osztotta Twitter-profilján. Tudjátok, a ChatGPT az az app, amivel már hetek óta teli van mindenki TikTok-ja: megírja a házidat, beszélget veled, ha unatkozol, meg minden ilyen csodálatos, számunkra informatikai tudás hiányában megfoghatatlan dolgot csinál. Hogy mi is a probléma? Musk szerint túlságosan baloldali nézetket vall.

Ezzel az indokkal fejlesztené ki mérnökeivel és informatikusaival Elon a saját ChatGPT-jét, munkacímen a TruthGPT-t, amelynek elsődleges célja az lenne, hogy felhasználóival megismertesse az „igazságot“. Jelentsen ez akármit is. Mindenesetre ez azért is necces, mert mikor egy kőgazdag középkorú fehér férfi felfújja magát, abból soha nem sülhet ki semmi jó, pláne ha cselekedeteit a szólásszabadság jogán teszi. S miután Musk kvázi internetes bratyizásokban van a fasiszta nézeteiről ismert Kanye Westtel, meg a hamarosan a börtönből károgó egykori amerikai elnökkel, Donal Trumppal, nem igazán akarnánk megismerni a Musk-féle igazságot.

Kiemelt tartalom
Sokaknak ment rá a Facebook-profilja a „ChatGPT“-re –  Így védd ki a csalásokat Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató szerint Sokaknak ment rá a Facebook-profilja a „ChatGPT“-re – Így védd ki a csalásokat Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató szerint 2023.3.31 14:16

Elon egyébként az elmúlt pár évben többször is felszólalt az MI gyorsütemű fejlődésével szemben, mivel „megvan benne a képesség az emberiség elpusztítására“. Mondjuk ettől függetlenül jómaga is anno jócskán befektetett az OpenAI nevezetű startupvállalkozásba, amely ma már a Microsofttal dolgozik együtt.

Forrás Getty Images / Dimitrios Kambouris

Bár úgy tűnhet, hogy a TruthGPT csak üres ígéret, egy nevadai cégbírósági bejegyzés szerint Musk X.AI néven új céget alapított március 9-én. A vállalat igazgatói posztján – nyilván – magát Muskot köszönhetjük.

Kiemelt tartalom
Ötösre vizsgázik mester sommelier-ként, de rendszeresen hallucinál – megérkezett a ChatGPT legújabb verziója Ötösre vizsgázik mester sommelier-ként, de rendszeresen hallucinál – megérkezett a ChatGPT legújabb verziója 2023.3.25 11:14