2023.4.14 18:25
Olvasási idő 0:53
Kovács M. Dávid

Speciális kutyákkal keresik a Borsodban lelőtt svájci farkas tetemét

KÖZÉLET ÁLLATVILÁG FARKAS MAGYARORSZÁG

Nagy erőkkel kutatnak az ország északkeleti régiójában kilőtt hím farkas után. Sajtóinformációk szerint egy nyíregyházi vállalkozó lehet az elkövető.

A Svájcból útnak induló, M237 kódnéven ismertté vált farkas kereséséhez olyan speciális kutyákat vetnek be, amelyek akár az elásott farkastetemeket is megtalálják, értesült pénteken az esettel kapcsolatos legfontosabb információkat felderítő Boon.hu.

A borsodi hírportál meg nem erősített információi szerint az elkövető a GPS jeladót tönkretette a nyakörvön, amit aztán a Hernádba dobott, ám a rádiófrekvenciás jeladó tovább működött. A fideszes médiabirodalom megyei kiadványa úgy tudja: egy nyíregyházi, de borsodi is ingatlannal rendelkező vállalkozó lehetett az elkövető, akinél házkutatást tartottak, és több természetkárosításra utaló bizonyítékot is találtak.

Az M237 kódnéven regisztrált farkast – a sajtóhírek szerint – Borsodban lőtte le egy vállalkozó. Forrás WWF Hungary

Mint már országosan ismert, a svájci jeladóval ellátott állatot hazánk területén kilőtték. Az ügyben természetkárosítás bűntett miatt folyik büntetőeljárás, a vadászkamara pedig  állásfoglalásában ítélte el a természetkárosítás bármilyen formáját. „Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az adott ügyben vadász volt a tettes, és fény derül a személyére, akkor a vadászkamara saját hatáskörben eljárva is megtesz minden szükséges intézkedést“ – írták.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? 2024.3.30 10:09

A Hvg.hu több, egymástól független, az ügyre rálátó forrásból úgy értesült, hogy a farkasnak először a jeladója került elő, amelyet a Hernádban találtak meg, egy környékbeli vadász pedig az Acnews.hu-nak beszélt arról, hogy tudomása szerint egy amatőr vadász lehet a tettes, aki azt hihette, hogy kóbor kutyára lő – a forrás szerint az buktatta le, hogy tettével eldicsekedett a társainak.

A farkas Magyarországon is fokozottan védett fajnak számít, természetvédelmi értéke 250 ezer forint, elpusztítása pedig bűncselekmény, ami akár három év börtönnel is sújtható.