2023.4.14 16:06
Olvasási idő 1:04
Kovács M. Dávid

Törölnie kell az internet egyik legnagyobb pornógyűjteményének a szereplők hozzájárulása nélkül feltöltött amatőr szexvideókat

Törölnie kell az internet egyik legnagyobb pornógyűjteményének a szereplők hozzájárulása nélkül feltöltött amatőr szexvideókat
Forrás charlesdeluvio / Unsplash
KÖZÉLET BÍRÓSÁGI ÜGY PORNÓ SZEXUALITÁS

Nagyon fontos ügyben hozott ítéletet egy holland bíróság: az Xhamster három hetet kapott arra, hogy eltüntesse azokat a tartalmait, amelyekkel kapcsolatban nem bizonyítható, hogy a rajtuk szereplők mindegyike hozzájárult ahhoz, hogy felkerüljön a netre.

Egy amszterdami bíróság szerdán arra kötelezte a legnagyobb pornóoldalak egyikét, az xHamstert, hogy távolítson el minden olyan amatőr felvételt, amelyen olyan felismerhető személyek szerepelnek, akik nem járultak hozzá a honlapon való megjelenéshez.

Az NL Times cikke szerint az Xhamster három hetet kapott arra, hogy felületéről eltüntesse azokat az álló- és mozgóképeket, amelyek esetében nem egyértelmű, hogy az azokon szereplő személyek mindegyike adott-e engedélyt a közzétételre.

Ha viszont a három hét letelte után is találnak olyan tartalmakat az oldalon, amelyek esetében nincs bizonyíték az érintettek hozzájárulásáról, és a honlap üzemeltetői az értesítéstől számított három munkanapon belül nem cselekszenek, jelentős – videónként akár 30 ezer eurós – pénzbüntetést szabhatnak ki az Xhamsterre.

A holland hírportál szerint ez a tilalom az egész világon érvényes, amennyiben a felvételek Hollandiában élő személyeket ábrázolnak, de az észak-európai országban olyan tartalmak sem lesznek majd elérhetőek, amelyeken bár Hollandián kívül élő személyek szerepelnek, ám azok nem adták beleegyezésüket ahhoz, hogy a róluk készült képek és videók megjelenjenek az oldalon.

Kiemelt tartalom
Túlórák, injekciókkal ébren tartott erekciók: így készültek a kilencvenes évek legendás pornófilmjei Magyarországon Túlórák, injekciókkal ébren tartott erekciók: így készültek a kilencvenes évek legendás pornófilmjei Magyarországon 2024.2.25 10:07

Az ügybe beleálló alapítvány – az EOKM – azzal érvelt, hogy nem tudni, hogy az ilyen házi felvételeken látható nők hozzájárultak-e ahhoz, hogy a róluk készült képek vagy videók az internetre is kikerüljenek; márpedig a beleegyezésük bizonyítéka nélkül fennáll a lehetősége annak, hogy bosszúpornó áldozatai lettek, esetleg hackertámadás során tulajdonították el az őket ábrázoló felvételeket.

Az alapítvány példái nem légbőlkapottak: azt követően indították el az ügyet, hogy ilyen típusú visszaélések áldozatai hozzájuk fordulva kértek jogi segítséget. Az EOKM korábban a Vagina.nl nevű oldallal szemben már nyert hasonló pert, csütörtökön pedig a holland sajtó arról számolt be, hogy további lépéseket fontolgatnak más olyan gyűjtőoldalak ellen, amelyek felismerhető emberek amatőr jellegű videóit teszik közzé.