2023.4.14 13:17
Olvasási idő 0:49
Kovács M. Dávid

"Nagyszerű élmény volt" – mondta a spanyol nő, aki ötszáz napig élt teljesen egyedül egy föld alatti barlangban

TECH-TUDOMÁNY BARLANG SPANYOLORSZÁG TUDOMÁNY

Teljes elszigeteltségben töltött ötszáz napot egy spanyol nő, aki föld alatti ideje nagy részét festéssel, olvasással, sporttal és kötögetéssel töltötte. A világrekordnak számító tudományos kísérlet pénteken ért véget, jöhet a dokumentumfilm.

Újságírók és televíziós stábok várták a dél-spanyolországi Granada tartományban az ötvenéves Beatriz Flaminit, aki egy 70 méteres mélységben levő barlangból bújt elő péntek reggel. A napszemüveget és védősisakot viselő nő széles mosollyal jött elő, majd röviden csak annyit közölt, „nagyszerű élmény“ volt az elvonulás, majd jelezte, hogy először is feltétlenül zuhanyoznia kell, csak azután tud hosszabban mesélni.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Beatriz Flamini. Oficial (@beatriz_flamini) által megosztott bejegyzés


Beatriz Flamini hegymászó és barlangkutató 2021 novemberében indított föld alatti kísérletét granadai és almeríai egyetemek kutatói irányították és követték szoros figyelemmel. A Timecave elnevezésű projekt során Flamini videóra rögzítette tartózkodását a barlangban, de a külvilággal nem tartott semmiféle kapcsolatot az 500 nap alatt. Nem volt nála óra vagy telefon, csak egy laptop, amelyen keresztül ő maga szükség esetén küldhetett jelzéseket, üzeneteket fogadni viszont nem tudott.

Beatriz Flamini 48 évesen ereszkedett le a barlangba, és két születésnapját is a mélységben ünnepelte magányosan. Flamini rendszeresen sportolt, hogy fitten tartsa magát, emellett sokat olvasott, festett, rajzolt és sapkákat kötögetett.


A kutatók a kísérlettel azt akarták vizsgálni, milyen hatással van az ember szervezetére a külvilágtól való teljes elszigetelődés. A videóösszeköttetésen keresztül fizikai és mentális állapotát végig szoros figyelemmel követték fentről. A projektből dokumentumfilmet is terveznek készíteni.


A hírek szerint Flamini megdöntötte az eddigi csúcstartó, az olasz Christine Lanzoni rekordját, aki 2007-ben 269 napot töltött egy barlangban.