2023.4.7 12:45
Olvasási idő 3:41
Kovács M. Dávid

Playback Péntek: Ellie Goulding, Mudhoney, G.Zsolti és Bongor a heti megjelenések között

Playback Péntek: Ellie Goulding, Mudhoney, G.Zsolti és Bongor a heti megjelenések között
Forrás Ellie Goulding / Facebook
ZENE ALBUM MAGYAR ZENE PLAYBACK PÉNTEK ZENE

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Kovács M. Dávid szemlézte a hét legjobban várt albumait, és válogatott néhány friss dalt.

Albumok

Ellie Goulding: Higher Than Heaven

Ellie Goulding szerint az ötödik albuma, a Higher Than Heaven lényegében az ő válasza a koronavírus-járványra. A 36 éves zenész úgy fogalmazott ez a lemez – a 2020-as Brightest Blue című anyagával ellentétben – a legkevésbé személyes albuma, ami ugyanakkor az eddigi legjobb is. „Más dolgokat is felfedezhettem magamról. Egyszerűen csak nagyon-nagyon élvezem az írást, és nagyon élvezem, hogy énekesnő lehetek“ – mondta.

Mudhoney: Plastic Eternity

35 évvel a megalakulása után még mindig aktív a seattle-i Mudhoney, ami nélkül nincsen grunge: a Superfuzz Bigmuff című bemutatkozásukat Kurt Cobain is a kedvenc lemezei között emlegette, amely a Nirvana hangázásra is nagy hatással volt. A pénteken megjelenő, kilenc nap alatt felvett Plastic Eternity már a diszkográfiájuk sokadik tétele, az ezt megelőző Digital Garbage megjelenése előtt – 2016-ban – pedig még Budapesten is játszottak. Legújabb anyaguk szintén a koronavírus-járvány alatt íródott, és természetesen a Sub Popnál jelenik meg.

Wednesday: Rat Saw God

„Kiütve a kanapén egy szilveszteri bulin / a lépcsőn ültem véget nem érő orrvérzéssel / Mortal Kombatot játszottál“ – énekli Karly Hartzman a Wednesday nevű formációja legújabb nagylemezén. Az észak-karolinai zenekar Rat Saw God című albuma máris igazi kritikuskedvenc, sorra jelennek meg róla a nagyon lelkes kritikák, a Stereogum már a hét lemezének is megválasztotta, sőt, arról írt, hogy ha így haladnak, könnyen lehet, hogy a Wednesday a generációja legnagyobb indie zenekara lesz. (A zenekar gitárosa egyébként Jake Lenderman, aki tavaly MJ Lenderman néven adta ki az év egyik legjobb lemezét.)

Daughter: Stereo Mind Game

Hét évvel a 2016-os Not to Disappear után ismét sorlemezzel jelentkezik az Elena Tonra (Ex:Re) vezette Daughter, amely egyébként a Life Is Strange: Before the Storm nevű játék soundtrackjét is jegyzi. A londoni trió néhány évnyi pihenő után nemrég újra összeállt, a 33 éves zenekarvezető pedig januárban jelentette be, hogy pár hónapon belül újra nagylemezzel jelentkeznek, amely az előző két albumhoz hasonlóan ezúttal is a 4AD-nél jelenik meg.

Számok

G.Zsolti x bongor: VERY BIG

Popslágerként reinkarnálódott Rocco Siffredi és Baby Jewel magyar exfelnőttfilmes pornómémje G.Zsolti és Bongor dalában. „A végtelenségig vitt mértéktelenség, nagyzolás, kivagyiság jellemzik ezt a számot, amit, ha jelenségként akarunk definiálni, hívhatjuk röviden VERY BIG-ségnek” – mondta G.Zsolti a Recorder cikkében, amelyben a szám debütált. A dal klipjében Bongor egyébként főispánnak öltözve rappel – saját megfogalmazása szerint – „egy önelégült, hataloméhes képviselő perspektívájából“.

Metzker Viktória x Andro x Emergency House: Dübörög a ház 2023

Metzker Viktória és Andro mintegy hat évig alkottak egy párt, az útjaik azonban egy idő után különváltak, így ma már csak alkotótársak és barátok, akik néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy leporolják a kilencvenes évek valószínűleg legjobb magyar partihimnuszát. Az Emergency House slágerének újragondolása csaknem négy évet töltött a fiókban, ezen a héten azonban egy klippel együtt szabadították rá a világra – így 2023-ban is dübürög a ház.

Indigo De Souza: You Can Be Mean

Egy rövid ideig tartó toxikus kapcsolat és egy modellkedéssel foglalkozó fuckboy ihlette Indigo De Souza új, You Can Be Mean című dalát, ami a hónap végén érkező All Of This Will End albumnak készíti elő a terepet. A 25 éves zenész akkor írta a dalt, amikor felismerte, hogy igenis van döntési joga az ismerkedés során, nem kötelessége beengedni az életébe az ártalmas viselkedést, és nem feltétlenül kell valami seggfejt megmentenie saját magától.

Jules War: Love

Második dalával jelentkezett a Jules War név alatt zenélő Lovasi Eszter. Lovasi András lányának Love című dalához egy 30 éves családi videokamerával forgott klip Orfűn, egy trágyadombon. „Reggeli közben meséltem a barátomnak, hogy nem tudunk megegyezni egy korábban leforgatott anyag vágásáról, mikor ő megpillantott egy nagyra nőtt édesburgonyát a sarokban és kitalálta, hogy csináljunk egy teljesen új videót. Egy olyat, ami biztos, hogy senkinek sem tetszik majd. Ehhez a szomszédos lovarda trágyadombja megfelelő helyszínnek tűnt, és pár órán belül rögzítettük is a filmet“ – mesélte a dalt jegyző Lovasi Eszter a Recordernek.

 The Colibris: Life Couldn't Help Us

„Ez a szám egy múltbéli párkapcsolat talán egyik utolsó dala. Ugyanaz ihlette, mint az első kislemezt, de az a melankólia, ami akkor belengte a számokat, mára a szabadságérzés felé húz“ – mondja Németh Sz. Máté The Colibris nevű zenekara legújabb daláról. A Henri Gonzo és a Papírsárkányokban is zenélő frontember szerint a Life Couldn't Help Us sokkal poposabb és könnyebben fogyaszthatóbb lett, mint az eddigi dalok. „Törekedtünk is arra, hogy mind a szám felépítése, és a hangzásvilága is rádióbarátabb legyen.“ A nagylemez várhatóan év végén vagy a következő év elején érkezik.

Berriloom and the Doom: Natural Death

Egy régebbi, befejezetlen dalát porolta le és gyúrta újjá az egyébként új lemezén dolgozó Berriloom and the Doom, a végeredményhez pedig Ofner Gergő készített klipet. A számról a projektet vezető Déri Ákos így mesélt a Recordernek: „ Adott egy élete vége felé járó ember, aki úgy érzi, talán maga sem tudja már, mit gondolt valójában és mit nem gondolt egyáltalán. (...) Úgy gondolja, hogy az a határtalan érzelem, ami bennünk lakozik, valahogy sosem tört föl belőle a maga valójában. Mindig sikerült egészen picire összegyűrni azokat a végtelenül nagy és igaz érzéseket. (...) Az ok nélkül elszalasztott élet fölött érzett döbbenet iszonyatától pedig már csak a halál szabadíthatja meg.“

SQÜRL & Charlotte Gainsbourg: John Ashbery Takes A Walk

Jim Jarmusch és Carter Logan 2009-ben alapították a SQÜRL-t, hogy együtt megírják az amerikai rendezőzseni Az irányítás határai című filmjének zenéjét. A duó azóta több EP-t és filmzenét adott már ki együtt, a nagylemezükre azonban 2023 tavaszáig várni kellett. Jarmusch és Logan egy Berlin '87 című számmal jelentette be első, teljes hosszúságú albumát, amely Silver Haze címmel jön majd ki május 5-én a Sacred Bonesnál. A következő kislemezhez Charlotte Gainsbourg segített be nekik, aki John Ashbery két versét olvassa fel az új számban.