2023.4.5 17:47
Olvasási idő 2:10
Szöllősi Anna

„Hahó főni! Nézd meg a felmondásom a TikTokon, aztán viszlát!” - Vírusként terjednek a #quittok-videók

„Hahó főni! Nézd meg a felmondásom a TikTokon, aztán viszlát!” - Vírusként terjednek a #quittok-videók
Forrás TikTok
ÉLETMÓD QUITTOK TIKTOK TREND

A legtöbben hagyományos felmondólevéllel lépnek ki a munkahelyükről, és jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: miért, hogy máshogy lehetne ezt csinálni? A fiatalabbak sokszor ott teszik meg, ahol az idejük jelentős részét amúgy is töltik: a TikTokon.

Még 2021 júliusában vált virálissá a videó, amin egy brit McDonald's dolgozói csoportosan mondtak fel a műszak kellős közepén, a TikTokot pedig mostanában megint elárasztották ezek a bizarr, feszült és gyakran vicces felvételek, amik a #quittok hashtag alatt futnak, és több formája is létezik: van, aki a Zoom-hívásást osztja meg a neten, amikor épp felmondott a főnökének, vagy a felmondólevél benyújtásának pillanatát örökíti meg. 

Forrás TikTok

 

Mi lehet a motiváció? 

A TikTok-felhasználók nagy része digitális bennszülött, akik minden nagyobb mérföldkövet megosztanak a közösségi médiában, ezért nem meglepő, hogy sokaknak a felmondás is egy ilyen eseménynek számít. A már dolgozó Z-generációsok első munkatapasztalata jó eséllyel a Covid alatti időkből származik, amikor még csak be sem tehették a lábukat az irodába, emellett sokan nézték végig a szüleik anyagi küszködését a 2008-as világválságban, és a fiatalok zöme maga is birkózik a diákhitellel vagy az alacsony kezdőfizetésekkel. A BBC-nek nyilatkozó pszichológus szerint ezek együttesen eredményezték azt, hogy a fiatalabb munkavállalók egyre gyakrabban helyezik előtérbe a mentális egészséget, a boldogságot és a pozitív munkahelyi környezetet, és inspirálónak találják azokat az embereket (és tartalmaikat), akik képesek kilépni egy toxikus munkakörnyezetből, és szembeszállni egy rossz fizetéssel, egy tisztességtelen főnökkel vagy vállalattal.   

Fontos, hogy átvegyük az irányítást az életünk felett, és azt az utat járjuk, ami nekünk jó, ahelyett, hogy megalkuvók lennénk. A felmondásomat azért tártam a világ elé, hogy megmutassam: a boldogságod rajtad áll, és ez csak egy munka, nem ez határozza meg az identitásod.

– mondta el az ausztrál Christina Zumbo, aki közalkalmazottként dolgozott, és az első quittokozók között volt. 

A fiatal nő már korábban is beszámolt az interneten a munkahelyi küzdelmeiről, a felmondáskor pedig ugyanazokkal a kihívásokkal állt szembe, amivel szinte bárki azonosulni tud, aki valaha is hagyott már ott munkahelyet: úgy érezte, cserbenhagyja a munkatársait, a főnökét, és kétségbe volt esve, hogy belevág a teljesen ismeretlenbe. A videó elég nagy népszerűségnek örvendett, többezer lájkot zsebelt be, és sokakat ösztönzött arra, hogy beszélni merjenek a munkaerőpiacon tapasztalt vívódásaikról és félelmeikről.

@christinainbloom WHY IS THIS SO HARD? It’s okay to leave things that don’t make you happy, in fact - you are probably going to be better off than staying in that comfort bubble that you aren’t growing in. As an anxious people pleaser, I’ve never been able to see it that way. But today, I chose to put myself first. No more quiet quitting over here… it’s my life and I want to be the main character instead of watching it play out from afar without a say. #resignation#villianera#quitwithme#quitmyjob#loudquitting#quietquitting#nervous#emotional#storytime#peoplepleaser#anxiety♬ original sound - Christina Zumbo 🍋

Christinán kívül sok felhasználó osztott meg hasonló kontentet, abban a reményben, hogy a kiégésről, stresszről, majd a felmondás utáni hatalmas megkönnyebbülésről (vagy épp a belső káoszról) szóló videóik inspirálóan hatnak másokra, és arra ösztönözhetik az embereket, hogy lépjenek ki abból a helyzetből, ami már rég nem nevezhető komfortosnak, és amire könnyen rámehet még a mentális és fizikai egészségünk is.   

Milyen következményei lehetnek? 

A BBC-nek nyilatkozó Tess Brigham terapeuta szerint az online közvetített felmondás és a #quittok videók posztolásának hosszútávú következményeit még nem látni, és nem lehet megjósolni, hogy ezek a posztok hogyan befolyásolják a jövőbeli karrierlehetőségeinket, de a szakember úgy gondolja, hogy a maga a trend összességében pozitívan hathat másokra a vállalati világban, és jó irányba mozdíthatja el az embereket. 

Forrás TikTok / Go Social