2023.3.26 11:02
Olvasási idő 1:04
Kovács M. Dávid

"A szerelemhez néha egy ember is elég" – az egyik legjobb magyar szerelmes film rendezője ismét a plátói érzésekről mesél

KULTÚRA KONCERT MAGYAR FILM PROGRAMAJÁNLÓ SZÍNHÁZ

Izgalmas összművészeti együttállás az Átriumban: a "Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre" című filmet jegyző Horvát Lili rendezésében viszi színpadra Robert Schumann egyik legismertebb dalciklusát a Danubia Zenekar.

Egyszerre színház-, koncert- és moziélmény a Horvát Lili rendezésében színpadra kerülő Dichterliebe – A tizenkét óriás, amely az alkotók szerint egy kilencven perces zenei utazás filmes megállókkal.

A Danubia Zenekar előadása Szemenyei János és Wrochna Fanni főszereplésével március 28-án és 29-én – azaz jövő kedden és szerdán – lesz legközelebb látható Budapesten, a Margit körúti Átriumban.

Részlet a "Dichterliebe – A tizenkét óriás" című előadásból Forrás Átrium

Kétszáz évvel ezelőtt jelent meg Heinrich Heine egyik kötete, melyből 16 verset kortársa, Robert Schumann zenésített meg és írt át férfihangra és zongorára. Ez lett Schumann egyik legismertebb dalciklusa, a Dichterliebe, azaz a Költő szerelme.

Ez azonban ne tévesszen meg senkit, a mostani előadás nem a 19. századi, hanem nagyon is mai, kortárs színházi verzióját mutatja meg a fájdalmas szerelmi csalódásnak. A történet szerint egy fiú és egy lány, miután egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, reggelre azonban a lány eltűnik.

Bár ez akár egy szokványos egyéjszakás kaland is lehetne, a fiú elkezdi keresni a lányt, mert úgy érzi, ő volt az igazi, akit keres. Közben azon dilemmázik, hogy vajon kölcsönös ez a szerelem vagy plátói, álmodta vagy tényleg megtörtént. Vajon mások is látják ezt a kapcsolatot, vagy a fiú csak a lelkében éli meg a szerelem és a csalódás mélységeit?

Az előadás különlegessége, hogy nemcsak zenei és színházi élményt nyújt, hanem filmeset is, hiszen vászonra vetítve láthatóak egy Horvát Lili rendezésében elkészült film jelenetei, amelyekben többek között Nagy Zsolt és Stork Natasa is szerepel, akikkel a rendező korábbi, számos nemzetközi díjat nyert, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjében dolgozott már együtt.

A Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadást március 28-án és 29-én lehet megnézni, illetve meghallgatni az Átriumban, jegyárak és további részletek az intézmény oldalán.