2023.3.23 14:23
Olvasási idő 1:27
Masszi-Rigó Csilla

Bajban a Bajos csajok – Millió dolláros perrel fenyegeti a történet írója a filmstúdiót

FILMEK + SOROZATOK FILMEK

Rosalind Wiseman, a Bajos csajok című film eredeti írója egy fityinget sem kapott a film plusz bevételeiért.

Szorul a hurok a Paramount Pictures fejeseinek nyaka körül, legalábbis erről árulkodik az a hír, amely szerint a 2004-es Bajos csajok című sikerfilm történetének írója, Rosalind Wiseman milliókra perelheti a stúdiót. A coming of age-film sztorijának alkotója bár a kétezres évek elején megkapta az őt illető jogdíjakat, mint kiderült, ő maga egy fityinget nem kapott a plusznyereségből. 

Majdnem 20 év után perelhetik be a film miatt a stúdiót. Forrás Paramount Pictures

A 2004-ben bemutatott film összesen 17 millió dollárból készült el, a bemutatót követően pedig összesen 130 millió dolláros bevételt produkált, ami az alkotókat is meglepte. Eddig kevesen tudták, hogy a vígjáték alapján Wiseman Queen Bees and Wannabes nevű könyve ihlette, melyhez a filmben tanárként feltűnő Tina Fey írt forgatókönyvet. 

A Bajos csajokból második rész és egy musical is készült, Wiseman azonban csak az első részért kapott jogdíjat (400 ezer dollárt). Az írónő azóta ügyvédekkel is felvette a kapcsolatot az ügyben, milyen lehetőségei maradtak 19 évvel a filmbemutató után. 

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé ma 17:40 -kor

Wiseman és Tina Fey 2002-ben találkoztak először a film producerével Lorne Michaels-szel. Az író visszaemlékezései szerint Fey odavolt a történetért, amely szerinte jobban segített volna megértenie a felnőtteknek a tinédzserek világát, a filmre pedig úgy hivatkozott, mint a közös munka gyümölcsére. Fey a későbbieknek Wiseman állítása szerint nemigazán volt együttműködő, ahogy maga a Paramount Pictures sem. Bár a stúdió felkereste a nőt egy készülő Bajos csajok Musical kapcsán, amihez egy oktató jellegű előadássorozat is készült volna az alkotóknak. A közös munka bár elkezdődött a két fél között, a stúdió végül visszalépett az oktatási programtól, Wiseman pedig nem kapott érte semmilyen honoráriumot. 

A film forgatókönyvét Tina Fey írta. Forrás Paramount Pictures

Bár az írónő szerint Tina Fey remek munkát végzett, a film pedig 20 év után talán még kultikusabb, mint a kezdetekben, Wiseman úgy érzi csapdába esett a stúdió által. A Paramount azt nyilatkozta felé, hogy a pluszbevétel igazából nem is volt plusz, és a többletköltségek miatt ugyanis nem maradt pénzük arra, hogy Wisemant is honorálják. 

„Az lenne fair, ha valamilyen módon kompenzációt kaphatnék a munkámért, ami megváltoztatta a kultúránkat és a korszellemet”

– nyilatkozta. 

Az írónő most ügyvédekkel együttműködve próbálja meg érvényesíteni igazát, a korábbi szerződés szerint ugyanis a filmből bejövő nyereség egy része Wisemant illette volna. Az eddigi információk szerint a filmstúdió nem volt teljesen együttműködő a másik féllel, aki személyesen szeretné átvizsgálni a film bevételeit jegyző iratokat.