2023.3.21 16:46
Olvasási idő 0:46
Kovács M. Dávid

Már egy kisvárosnyi magyar diák jár iskolába Ausztriában, és ez a szám csak nőni fog

KÖZÉLET AUSZTRIA MAGYARORSZÁG OKTATÁS

Már nem csupán dolgozni járnak át a magyarok Ausztriába, az ott tanuló magyar diákok száma is gyorsan nő, és egyelőre semmi nincs, ami ezt a tendenciát megállítaná.

Már több mint tízezer magyar tanuló – vagyis minden századik magyar diák – jár iskolába Ausztriában, derül ki a G7 keddi cikkéből.

A portál által ismertetett számok szerint a 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a számuk azonban a 2021/2022-es tanévre 10 646 főre nőtt.

A Fridays for Future tüntetéssorozat bécsi résztvevői 2023. március 3-án. Forrás Thomas Kronsteiner / Getty Images

A G7 cikke aláhúzza: miközben az osztrák alap és középfokú oktatásban ötszörösére nőtt a magyar diákok száma, Magyarországon 14 százalékkal csökkent. Csak tavaly 1367 új magyar diákot irattak be osztrák intézményekbe.

Mint írják, a magyar diákok száma az iskolarendszer minden szintjén dinamikusan növekszik, de arányuk az általános iskola alsó tagozatában és a politechnikumban a legmagasabb. (A fenti számok nem tartalmazzák azokat, akik időközben osztrák állampolgárságot szereztek.)

Az osztrák iskolákban tanuló külföldi diákok száma egyébként gyorsan növekedett az elmúlt másfél évtizedben (9 százalékról 17-re, a 2006/07-es tanévtől a legutóbbiig), a mért húsz ország és országcsoport közül azonban a magyar gyerekek száma nőtt a legjobban – a számuk nyolszorosára emelkedett.

A portál hozzáteszi: a külföldiek közül már csak német, török és szerb van több az osztrák iskolákban, mint magyar. Mivel a magyar diákok száma jóval gyorsabban növekszik, elképzelhető, hogy néhány éven belül a magyar lesz a legnagyobb ausztriai kisebbség.