2023.3.21 12:13
Olvasási idő 0:47
Kovács M. Dávid

Budapesten rendezik meg a világ első aszexuális felvonulását

TÁRSADALOM ASZEXUALITÁS BUDAPEST MAGYARORSZÁG

Áprilisban Aszex Pride néven szervez felvonulást a Magyar Aszexuális Közösség Budapest belvárosában. Az eseményre nem csak az aszexuálisokat várják.

Április 15-én, szombaton, a Magyar Aszexuális Közösség megtartja hazánk első aszexuális felvonulását – jelentették be a szervezet közösségi oldalán.

A Magyar Aszexuális Közösség 2023 áprilisában megtartja Magyarország első aszexuális felvonulását. Forrás Magyar Aszexuális Közösség / Facebook

A budapesti Aszex Pride gyülekezője az ötödik kerületi Erzsébet téren lesz délután három órától, ahonnan a Hősök terére sétál a tömeg. „Nemcsak azokat várjuk, akik rajta vannak az aszexuális spektrumon, hanem a szövetségeseinket is, akik szerint fontos az aszex láthatóság növelése“ – írják az esemény Facebook-oldalán.

Sulyok Viktória, a Magyar Aszexuális Közösség alapító tagja a bejelentés kapcsán a Humen Online-nak elmondta: az Aszexualitás Nemzetközi Napja április hatodikára esik, ezért a szervezők ehhez a dátumhoz a lehető legközelebb szerették volna megtartani a felvonulásukat.

Tudomásom szerint ez a bolygónk első kimondottan aszex pride-ja. Aszexek Magyarországon és külföldön is részt vesznek Pride-okon, de én nem találtam arra bizonyítékot, hogy rendeztek már Ace Pride-ot bárhol is

– mondta Sulyok Viktória a portálnak, aki szerint a többségi társadalom fejében hatalmas zűrzavar van az aszexualitással kapcsolatban. 

„Aszexként meg akarjuk mutatni, hogy létezünk, és semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valaki nem (vagy csak ritkán, bizonyos körülmények között) érez szexuális vonzalmat. Egyrészt meg akarjuk szólítani a nem aszexuális embereket, másrészt meg akarjuk mutatni a rejtőzködő aszexeknek, hogy nincsenek egyedül. Bárcsak az én kamaszkoromban lett volna ilyesmire lehetőség!“ – fogalmazott a szervezők nevében.