2023.3.16 15:13
Olvasási idő 1:06
Kovács M. Dávid

Bemutatta a NASA az új űrruhát, amiben ismét a Holdra léphet az ember

TECH-TUDOMÁNY NASA ŰRKUTATÁS

Ötven év után újra embert küldenének a Holdra, de a Neil Armstrong által viselt öltözet mára elavult, az AxEMU nevű űrviselet sokkal testreszabottabb és rugalmasabb lesz, női fazon is készül belőle.

Kifejezetten a Holdra szálláshoz tervezett, újgenerációs űrruhát mutatott be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán a houstoni Johnson Űrközpontban.

Jim Stein, az Axiom Space vállalat főmérnöke bemutatja a kifejezetten a Holdra szálláshoz tervezett, újgenerációs űrruhát az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) közösen rendezett sajtóeseményen a houstoni Johnson Űrközpontban 2023. március 15-én. Forrás David J. Phillip / AP / MTI


Mivel az elsőként a Holdra lépő űrhajós, Neil Armstrong által 1969-ben viselt vaskos, fehér öltözet ma már ódivatúnak számít, az újabb Holdra szállást tervező NASA számára fontos volt, hogy kifejezetten erre a célra fejlesszen ki – női és férfi szabású – űrruhát.

Az AxEMU elnevezésű viselet elődjéhez képest sokkal testreszabottabb és rugalmasabb, könnyebb benne mozogni, több méretben és fazonban is elérhető lesz. Az új űröltözékekbe ezen túl beépítettek létfenntartó rendszereket és kompressziós ruhákat is, a tervezéskor felhasználták az utóbbi évek repüléselektronikai fejlesztéseit is.

Kiemelt tartalom
Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk? Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk? 2023.8.10 17:54

A sajtóeseményen nem fedték fel, hogy pontosan hogy fog kinézni az új űrruha, de a fejlesztő Axiom Space annyit elárult, hogy fehér színű lesz, mert ez a szín képes a legjobban visszaverni az erős napfényt a Hold felszínén, illetve a fehér nyújtja a legerősebb védelmet a szélsőséges forrósággal szemben.

Nő a Holdon, de a Mars a cél

A NASA Artemis néven indított programot, amelynek célja, hogy 50 év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. Az Artemis-I küldetést sikerrel teljesítették tavaly decemberben, akkor az Orion űrhajó - még legénység nélkül - megkerülte a Holdat. A 2024-re tervezett, Hold körüli misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten.

A NASA és a kanadai űrügynökség áprilisban jelenti be, hogy ki lesz az a négy űrhajós, aki részt vehet a küldetésben. Ha sikerrel járnak, az azt követő Artemis-III küldetés során, várhatóan 2025 végén az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére.
 

A tervek szerint női űrhajós is lesz a Holdra lépők között.


Az Artemis-program végső célja, hogy az ember olyan fenntartható bázist tudjon a Holdon kialakítani, amely segítheti a Mars jövőbeli felderítését.