2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Utazás
Masszi-Rigó Csilla
2023.3.14 11:30
Olvasási idő  0:51

Így néz ki a megújult Nyugati téri metróállomás – Még a sörösdobozoknak is jó helye lesz a felújított metróban

A felújított metróállomást március 20-tól használhatják az utasok.

Masszi-Rigó Csilla
2023.3.14 11:30 Olvasási idő  0:51
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Jövő hét hétfőtől újra jár a 3-as metró a Nyugati téren, az állomás pedig szebb és hasznosabb lesz, mint valaha! A teljeskörűen felújított megállót Karácsony Gergely mutatta be Facebook-oldalán: az állomás akadálymentesítetté válik a mozgólépcsők között található ferdeliftnek köszönhetően, a föld alatti átjáró pedig arculatában, színeiben is teljesen új köntöst kapott: 

 

 

„Az állomást összesen hét mozgólépcső és egy ferdelift köti össze a felszínnel. A nagyobb, a tér felé vezető lejtaknában úgy tudták elhelyezni a ferdeliftet, hogy ugyanúgy négy mozgólépcsőt építettek, mint eredetileg, 42 évvel ezelőtt. Ahhoz, hogy ez a technikai bravúr sikerüljön, szó szerint el kellett menni a falig. Amit oldalt látunk, az bizony az tartószerkezet szigetelése, amit az építészek az állomás arculatának részévé tettek. 


Lent az eredeti színekre utaló, azokat újragondoló burkolatokkal, betonpadokkal és persze az eredeti, jellegzetes alakú oszlopokkal találkozunk. A vágányok mögött pedig sörösdobozokkal. Nem eldobálva persze, hanem alumíniumhabbá alakítva. Ez takarja a vágányok mellett vezetett kábeleket, és az akusztikai burkolat egy részét, amik abban segítenek, hogy a felújított állomások csendesebbek legyenek.


Számtalan fontos és érdekes dolgot persze nem fogunk látni, de jó tudni, hogy ott vannak mellettünk. Ilyen például a modern, vízköddel oltó rendszer vagy a szellőzést biztosító óriási ventilátorok, amiknek a kisebb, de hétköznapi léptékben még mindig óriásinak számító testvéreit a mozgólépcső feletti, átlátható burkolat felett vehetik észre a figyelmes utasok.”

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Facebook/ Karácsony Gergely
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában utazás
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra