2023.3.14 11:30
Olvasási idő 0:51
Masszi-Rigó Csilla

Így néz ki a megújult Nyugati téri metróállomás – Még a sörösdobozoknak is jó helye lesz a felújított metróban

UTAZÁS BUDAPEST METRÓ

A felújított metróállomást március 20-tól használhatják az utasok.

Jövő hét hétfőtől újra jár a 3-as metró a Nyugati téren, az állomás pedig szebb és hasznosabb lesz, mint valaha! A teljeskörűen felújított megállót Karácsony Gergely mutatta be Facebook-oldalán: az állomás akadálymentesítetté válik a mozgólépcsők között található ferdeliftnek köszönhetően, a föld alatti átjáró pedig arculatában, színeiben is teljesen új köntöst kapott: 

„Az állomást összesen hét mozgólépcső és egy ferdelift köti össze a felszínnel. A nagyobb, a tér felé vezető lejtaknában úgy tudták elhelyezni a ferdeliftet, hogy ugyanúgy négy mozgólépcsőt építettek, mint eredetileg, 42 évvel ezelőtt. Ahhoz, hogy ez a technikai bravúr sikerüljön, szó szerint el kellett menni a falig. Amit oldalt látunk, az bizony az tartószerkezet szigetelése, amit az építészek az állomás arculatának részévé tettek. 


Lent az eredeti színekre utaló, azokat újragondoló burkolatokkal, betonpadokkal és persze az eredeti, jellegzetes alakú oszlopokkal találkozunk. A vágányok mögött pedig sörösdobozokkal. Nem eldobálva persze, hanem alumíniumhabbá alakítva. Ez takarja a vágányok mellett vezetett kábeleket, és az akusztikai burkolat egy részét, amik abban segítenek, hogy a felújított állomások csendesebbek legyenek.


Számtalan fontos és érdekes dolgot persze nem fogunk látni, de jó tudni, hogy ott vannak mellettünk. Ilyen például a modern, vízköddel oltó rendszer vagy a szellőzést biztosító óriási ventilátorok, amiknek a kisebb, de hétköznapi léptékben még mindig óriásinak számító testvéreit a mozgólépcső feletti, átlátható burkolat felett vehetik észre a figyelmes utasok.”