2023.3.10 14:33
Olvasási idő 3:30
Szécsi Krisztián

Playback Péntek: Miley Cyrus, Azahriah és Karin Ann a hét megjelenései között

Playback Péntek: Miley Cyrus, Azahriah és Karin Ann a hét megjelenései között
Forrás Miley Cyrus
ZENE AZAHRIAH MAGYAR ZENE MILEY CYRUS PLAYBACK PÉNTEK ZENE

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Szécsi Krisztián szemlézte az év egyik legjobban várt albumját, és válogatott mellé néhány friss dalt is.

Albumok

Miley Cyrus: Endless Summer Vacation

Nem csupán a hét, de talán az év egyik legjobban várt albumja zuhant ránk péntek hajnalban. A januárban megjelent nagysikerű Flowers című felvezető dal után már sejthető volt, hogy az a poprock-klasszikus rock hangzás, mely az énekesnő 2020-as Plastic Hearts lemezén kitüntetett figyelmet kapott, ezúttal háttérbe szorul. Vagy mondhatjuk úgy is, hogy nyaralni ment (haha).

Az Endless Summer Vacation a mai zenei trendeknek megfelelően inkább a 80-as évek Kaliforniájának repetitív, szintetizátoros hangzásából inspirálódik, ahol elvétve berezonál némi country is (nevezetesen a Thousand Miles-ban), de ezt teljességében megmagyarázza az énekesnő bőrcsizmás, bendzsós múltja.

A lemez felépítését tekintve, ahogy azt maga Cyrus árulta el nemrégiben, egy teljes napot ölel fel, így pedig az ESV két részre osztható fel: egy AM (reggel-délelőtt) és egy PM (délután-este) szekcióra, mely meghatározza mind a számok hangszerelést és a szövegiességét is. Míg az AM a derült s meleg reggelek pozitív gondolataival íródott, a PM vörösen izzó naplementéjével életre kel minden mocskos és szexi emberi képzet.

A szerzemények üzenetükben egyébként a szokásos girlboss Miley-féle énigenlő és végtelenül magabiztos energiákat hozzák.

Külön izgalmas, hogy a lemezen helyet kapott egy Sia „kollaboráció“ is. Az idézőjel igencsak indokolt lévén, hogy az enigmatikus énekesnő ugyanabba a csapdába esett, mint Lana Del Rey Taylor Swift Midnights albumja kapcsán: csupán vokálozott feature címszó alatt.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között 2024.4.19 18:43

Ez vajon a legjobb Miley-album valaha? Ezt mindenki döntse el magának. Ha engem kérdeztek, számomra az énekesnő még mindig nem tudta megugrani Miley Cyrus & Her Dead Petz című végletekig nyers és experimentális korongját.

Mindenesetre a Flowers zenei atmoszférája engem is igazi meglepetésként ért, s kezdetben valóban csalódott voltam, hogy az egykori Hannah Montana ezúttal sem merül el reszelős, rockos vokáljaiban és dögös gitárriffjeiben. 

Így meg is értem, ha netán valakinek az ESV monotonnak és túl stilárisan basic popnak tűnhet, de mégsem mondható rossz albumnak. Érdemes időt adni neki: ülj csak ki a márciusi napfénybe, végy egy mély lélegzetet, gondolatban küldd el a p*csába exedet és egyszer végre hidd már el magadról, hogy mennyire klassz ember vagy – ekkor fogod igazán megérteni, miről is énekel Miley.

Számomra a lemez legkiemelkedőbb pontjait a Flowers mellett a Handstand, a River, a Violet Chemistry és az Island című számok hozták el.

Számok

Azahriah: szosziazi

2023, úgy tűnik, Azahriah éve lesz. Csupán pár héttel Introvertált dala után, máris itt a következő single, mely alig néhány nap alatt közel egy milliós megtekintést hozott a fiatal zenésznek.

A félig angol, félig magyar számban Azahriah legfőképp a hírnév körüli misztikumokat járja körbe. „Egy pillanat alatt, minden forintom elszórom/ Ez az a Gang, aki sose fedi fel/ Hogy a királyuk az maga Lucifer/ De valakiknek, csupán csak tündermese lehet ez az sztori/ Én igazat adok, én megadom/ Megkíméllek a sztárságtól/ Meg a heti ötszöri érzelmiválságtól, másik valóságtól“.

Kiemelt tartalom
Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe 2024.4.18 10:37

A dal rögtön pozitív fogadtatásra talált, s azt eddig is tudtuk, hogy a srác nem csupán kellemes vérfrissítés a magyar zenei palettán, ám jó látni, hogy minden korosztályt a tudatos zenehallgatásra inspirál. Mind a szosziazi, mind az Introvertált dal a várhatóan májusban megjelenő memento című lemezének előfutárai.

Depeche Mode: My Cosmos Is Mine

A Depeche Mode újabb számot osztott meg a hamarosan megjelenő Memento Mori című LP-jéről. A My Cosmos Is Mine a dark elektronikus, az industrial, a trip-hop és úgy általában a 90-es évek azon fajtáiból merít, amelyből a zenekar megalkotta az igazi Depeche Mode-hangzást. 

Az album egyébként hat év után az első DM-korong lesz, amelyet erősen inspirált a csapat egykori billentyűsének, Andy Fletcher halála.

Karin Ann: if i fall for you

A szlovák popénekesnő, Karin Ann nagysikerű debütáló lemeze, a side effect of being human után újra stúdióba vonult és vissza is tért egy érzelmes balladával. A fiatal énekesnő, akit a BBC egyik műsorában generációnk egyik legígéretesebb tehetségének aposztrofáltak, if i fall for you dalában arról énekel, hogy a szerelemben senki nem szabad. Kiváló harmóniában jelenik az akusztikus hangszerelés az altatószerű énekkel, s a letisztult laid back hangzás, a művésznő kezdeti rockosabb gyökereit ismerve, igazán izgalmas karrierívet sejtet a jövőre nézve. Az if i fall for you amúgy kapott egy nagyon kedves videóklipet is, mutatjuk:

OIEE: Marathon

OIEE, vagyis Kocsis Bence dalszerző-zenész-énekes, aki a Saverne útján elektropopot, a Window kapcsán modern soult képvisel, igen figyelemre méltó zenei jelenség. Saját hagyományát követve, Marathon című számának videóklipjében megint egy hétköznapi dolgozót állít a történet középpontjába. Jelen esetben egy szakácsnőt, aki a tizenkétórás konyhai talpalás után némileg megfáradva csinál végig egy tripet a sütők, fazekak, kések, életre kelt alapanyagok társaságában.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Dua Lipa, Blahalouisiana és Margaret Island a hét megjelenései között Playback Péntek: Dua Lipa, Blahalouisiana és Margaret Island a hét megjelenései között 2024.4.12 18:43

A hamarosan megjelenő lemezén Steve Dub ötszörös Grammy-díjas (mind a The Chemical Brothers lemezeiért érkezett) producer-zeneszerzővel dolgozott, aminek lemezbemutatóját április 22-én a Turbinában tartják.

Gayle: everybody hates me

Mindenki kedvenc kínai applikációjáról, a TikTokról kiemelkedő énekesnő gyorsan beújított egy újabb dallal, mielőtt még megkezdené turnéját Taylor Swifttel, ahol az énekesnő előzenekaraként fogja járni az amerikai koncertállomásokat.

Az abcdfu című sláger szerzője ismét a grunge-poprockban keresi útját – a visszajelzések alapján több-kevesebb sikerrel. Sokan Rebecca Blackhez hasonlítják zenei teljesítményért, ami azért mégis csak túlzás, bár nem tagadjuk, minket is meglepett, hogy az idei Grammy-n, a fentebb említett dallal, sikerült egy jelölést bezsebelnie az Az év dala kategóriában. Gayle egy tipikus lázadó tinédzser, akiről semmi szín alatt nem lehet azt állítani, hogy tehetségtelen. A negatív kritikák hátterében leginkább csak fiatal kora állhat, hiszen az énekesnő még csak 18 éves. Ti mit gondoltok, jogosan vetnék alá Gayle-t egy karaktergyilkosságnak?