2023.3.2 15:57
Olvasási idő 1:28
Kovács M. Dávid

Készen állsz négy napra a természetben? Ezen a nyáron a Mecsek szívében kanyarog a Fjällräven vándortúrája

UTAZÁS FJÄLLRÄVEN MAGYARORSZÁG TERMÉSZETJÁRÁS

A Bükk és a Balaton után a Mecsek mesés vidékének felfedezésére hív a Fjällräven Vándortúra, amelyen a természet és a túrázás szerelmesei csaknem 75 kilométeren keresztül barangolhatják be a hegységet. Már lehet jelentkezni a négynapos kalandra.

2023-ban immár nyolcadik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legnagyobb, szervezett többnapos gyalogtúráját, a Fjällräven Vándortúrát, amely idén nyáron a Mecsekbe hívja a természetjárás kedvelőit, hogy négy nap alatt 74 kilométert megtéve fedezzék fel a hegység szépségeit.

A svéd túrafelszerelés-gyártó közleménye szerint a túrázók mostantól kezdve  Magyarország három legszebb és legkülönbözőbb tájegységét ismerhetik meg a Vándortúra során, méghozzá háromévenkénti ciklusokban: vagyis 2023-ban a Mecseket, 2024-ben a Bükköt, 2025-ben a Balatont, majd újból a baranyai hegyek következnek.

Idén nyáron a Fjällräven Vándortúra a Mecsekbe hívja a természetjárás kedvelőit. Forrás Fjällräven Vándortúra

A Fjällräven által szervezett közösségi túraesemény idén járja be először a Mecsek szívét. A svéd Fjällräven Classic hagyományait követve a túrázók hátizsákjaikban maguk viszik minden felszerelésüket, az éjszakát pedig a kijelölt táborhelyeken, a sátraikban töltik. Bár a túrázók napi 17-19 kilométert tesznek meg, a Fjällräven Vándortúra nem teljesítmény-, hanem közösségi túraesemény – húzza alá a közlemény.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? 2024.3.30 10:09

„Az északkeleti Váraljáról indulva - a mesebeli Óbányai-völgyet érintve -, mindjárt az első napon a legmagasabb csúcsra törünk, és felkapaszkodunk a Zengőre, majd a Nyugat-Mecsek felé vesszük az irányt. Utunk során ki nem hagynánk a Melegmányi-völgyet, amely igazi kincs az épített környezettől elszakadni vágyók számára. A természetjárás ugyanakkor nem csupán az út megtételéről szól; a tájegység jellegzetességeinek szemrevételezése is épp úgy a részét képezi, ami még a Tubesre vezető szakaszt is megkönnyítheti“ – mondta Sanela Krisat, a Fjällräven Vándortúra szervezője.

Ezeken a szakaszokon halad 2023-ban a Fjällräven Vándortúra. Forrás Fjällräven Vándortúra

A résztvevők napközben saját, egyéni tempójukban járhatják be az aznapi útvonalat, de a túranapok végén az estéket mindenki ugyanazon a táborhelyen tölti. A tábortűz melletti beszélgetések, a közös vacsorák és a különböző esti programok tartalmas feltöltődést kínálnak a következő nap előtt. „A napi kijelölt szakaszok végeztével melegvízzel tusolhattunk, jókat ehettünk, az esti tábori hangulat pedig mindig pazar volt: baráti beszélgetések, nagy nevetések moraja hallatszott“ – mesélte Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület tagja, aki 2019-ben és 2022-ben is részt vett a vándortúrán.

A 2023. augusztus 28. és 31. között megrendezett élménytúrára március elsejétől lehet jelentkezni az esemény honlapján. A svéd outdoor márka kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlja a négynapos természetjárást.

A Fjällrävenről

1960-ban Åke Nordin alapította meg a Fjällräven céget jelenlegi székhelyén, az észak-svédországi Örnsköldsvikben. A márka felszerelései (férfi és női outdoor ruházat, kiegészítők, hátizsákok, sátrak és hálózsákok) a világ több mint 30 országában elérhetőek. A cég két népszerű outdoor kezdeményezést hívott életre, a Fjällräven Classicot és a Fjällräven Polart, mindkét túrán ezres nagyságrendben vesznek részt évente.