2023.3.20., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Utazás
Kovács M. Dávid
2023.3.2 15:57
Olvasási idő  1:28

Készen állsz négy napra a természetben? Ezen a nyáron a Mecsek szívében kanyarog a Fjällräven vándortúrája

A Bükk és a Balaton után a Mecsek mesés vidékének felfedezésére hív a Fjällräven Vándortúra, amelyen a természet és a túrázás szerelmesei csaknem 75 kilométeren keresztül barangolhatják be a hegységet. Már lehet jelentkezni a négynapos kalandra.

Kovács M. Dávid
2023.3.2 15:57 Olvasási idő  1:28
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

2023-ban immár nyolcadik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legnagyobb, szervezett többnapos gyalogtúráját, a Fjällräven Vándortúrát, amely idén nyáron a Mecsekbe hívja a természetjárás kedvelőit, hogy négy nap alatt 74 kilométert megtéve fedezzék fel a hegység szépségeit.

 

A svéd túrafelszerelés-gyártó közleménye szerint a túrázók mostantól kezdve  Magyarország három legszebb és legkülönbözőbb tájegységeit ismerhetik meg a Vándortúra során, méghozzá háromévenkénti ciklusokban: 2023-ban a Mecseket, 2024-ben a Bükköt, 2025-ben a Balatont, majd újból a hegyeket.

 

Idén nyáron a Fjällräven Vándortúra a Mecsekbe hívja a természetjárás kedvelőit. Forrás: Fjällräven Vándortúra

 

A Fjällräven által szervezett közösségi túraesemény idén járja be először a Mecsek szívét. A svéd Fjällräven Classic hagyományait követve a túrázók hátizsákjaikban maguk viszik minden felszerelésüket, az éjszakát pedig a kijelölt táborhelyeken, a sátraikban töltik. Bár a túrázók napi 17-19 kilométert tesznek meg, a Fjällräven Vándortúra nem teljesítmény-, hanem közösségi túraesemény – húzza alá a közlemény.

„Az északkeleti Váraljáról indulva - a mesebeli Óbányai-völgyet érintve -, mindjárt az első napon a legmagasabb csúcsra törünk, és felkapaszkodunk a Zengőre, majd a Nyugat-Mecsek felé vesszük az irányt. Utunk során ki nem hagynánk a Melegmányi-völgyet, amely igazi kincs az épített környezettől elszakadni vágyók számára. A természetjárás ugyanakkor nem csupán az út megtételéről szól; a tájegység jellegzetességeinek szemrevételezése is épp úgy a részét képezi, ami még a Tubesre vezető szakaszt is megkönnyítheti“ – mondta Sanela Krisat, a Fjällräven Vándortúra szervezője.

 

Ezeken a szakaszokon halad 2023-ban a Fjällräven Vándortúra. Forrás: Fjällräven Vándortúra

 

A résztvevők napközben saját, egyéni tempójukban járhatják be az aznapi útvonalat, de a túranapok végén az estéket mindenki ugyanazon a táborhelyen tölti. A tábortűz melletti beszélgetések, a közös vacsorák és a különböző esti programok tartalmas feltöltődést kínálnak a következő nap előtt. „A napi kijelölt szakaszok végeztével melegvízzel tusolhattunk, jókat ehettünk, az esti tábori hangulat pedig mindig pazar volt: baráti beszélgetések, nagy nevetések moraja hallatszott“ – mesélte Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület tagja, aki 2019-ben és 2022-ben is részt vett a vándortúrán.

 

 

A 2023. augusztus 28. és 31. között megrendezett élménytúrára március elsejétől lehet jelentkezni az esemény honlapján. A svéd outdoor márka kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlja a négynapos természetjárást.

 

A Fjällrävenről

1960-ban Åke Nordin alapította meg a Fjällräven céget jelenlegi székhelyén, az észak-svédországi Örnsköldsvikben. A márka felszerelései (férfi és női outdoor ruházat, kiegészítők, hátizsákok, sátrak és hálózsákok) a világ több mint 30 országában elérhetőek. A cég két népszerű outdoor kezdeményezést hívott életre, a Fjällräven Classicot és a Fjällräven Polart, mindkét túrán ezres nagyságrendben vesznek részt évente.
Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Fjällräven Vándortúra
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában utazás
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra