2023.2.28 16:48
Olvasási idő 5:13
Szécsi Krisztián

Hírnév és gyilkosság a szemünk láttára - Gabby Petito halálának történetét magyar influenszerek fejtik meg

Hírnév és gyilkosság a szemünk láttára - Gabby Petito halálának történetét magyar influenszerek fejtik meg
Forrás edition.cnn.com
TÖRTÉNETEK GABBY PETITO GYILKOSSÁG INFLUENSZER

A lány halálának tragikus története rávilágít korcs világunk legsötétebb bugyraira. Gabby öröksége egy játékfilmen túl most egy magyar színdarabot is meginspirált, melynek főszereplői hazánk legnagyobb influenszerei.

A modern technológia és az egyre gyorsuló társadalmunk emelkedő ingerküszöbe kénye kedvére torzítja életünket: kereskedelmi csatornák műsorainak keretein belül élő adásban nézhetjük, embertársaink hogyan szerelmeskednek, a TikTok-on pedig több ezren bámuljuk, hogyan gyújtogatják hajukat trash influenszereink. A folyamatos internetes és közösségi médiás jelenlét gyakorlatilag életünk bármely szegletébe bepillantást enged, így eshetett meg hát az is, hogy a szemünk láttára tűnt el és öltek meg egy lányt. Lassan két éve már, hogy az egykori youtuber, Gabby Petito kirándulni ment szerelmével és soha nem tért vissza, és akinek internetes karrierjében az bizonyul a legnagyobb fricskának, hogy az igazi sikert halálával érte el.

Gabby Petito aka Nomadic Statik

2021 szeptemberében nem csupán az amerikai orgánumok, hanem a teljes világsajtó rendkívüli behatással foglalkozott Gabrielle Venora Petito eltünésével, melynek sötét részletei nagyon rövid idő alatt láttak napvilágot. Az akkor 22 éves amerikai influenszerlány barátjával, Brian Laundrie-val és a kifejezetten a hosszú utazásokra vásárolt 2012-es fehér Ford Transit Connectjükkel már évek óta járta az Államokat: 2019 és 2020 között átszelték az országot a keleti parton fekvő New York államtól egészen a nyugati part Kaliforniájáig, 2021-ben pedig egy hasonló, bár csupán 4 hónapra tervezett útvonal vette kezdetét július 2-án, melynek kiindulási pontja Gabby szülővárosa, a New York állambeli Blue Point volt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Gabby (@gabspetito) által megosztott bejegyzés

A kisebb influenszernek számító Petito kalandjaikat YouTube-on a Nomadic Statik elnevezésű profilján, Instagramon pedig saját neve alatt álló oldalán dokumentálta, amit a kezdetekben csupán ezren, napjainkra és az események fényében 1,2 millióra követnek.

Kiemelt tartalom
A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? 2024.3.21 19:41

A 2021-es út - mely egyben végzetéhez vezetett - az ország keleti felétől a belső államok felé kanyarodott, így a fiatal pár megfordult a Kolorádói Nagy Homokdűnék Nemzeti Parkban (Great Sand Dunes National Park and Preserve), a Utah állambeli Zion és a Canyonlands Nemzeti Parkokban is.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Gabby (@gabspetito) által megosztott bejegyzés

Az idilli utazást először 2021. augusztus 12-én árnyékolták be vészjósló előjelek, amikor is egy szemtanú a 911-et tárcsázva arról számolt be, hogy egy pár (akikről később kiderült, hogy Laundrie és Petito) a Utah államban található Moabban rendkívül hangos szóváltásba keveredett.

A telefonáló elmondása alapján a férfi megpofozta a nőt, mielőtt együtt elhajtottak volna autójukkal. 

A bejelentésre a hatóságok végül lekapcsolták Gabby-éket, az esetről készült jelentésben pedig a szolgálatban lévő rendőr így nyilatkozott: „A vizsgálatom során Gabrielle egyetlen pillanatra sem hagyta abba a sírást, zihált, és egy mondatot sem tudott anélkül elmondani, hogy ne a könnyeit törölgette volna.“

Petito nem akart feljelentést tenni az incidens miatt, amelyet a rendőrség is inkább szerelmi vitának írt körül, mintsem komolyabb testi sértésnek. A rendőrség a bejelentést követően úgy intézkedett, hogy Laundrie a moabi Bowen Motelben töltse az éjszakát, Petito pedig a furgonjukban maradjon.

A fiú az elbeszélések alapján többször is bántalmazta barátőjét. Forrás people.com

A lány által készített selfie-n, mely az ügy során csak hónapokkal később látott napvilágot, Brian Stewart, Petito családjának ügyvédje szerint világosan látszik, hogy úgy ragadták meg az arca fölött, hogy valószínűleg elzárta a lány légútjait, ez pedig súlyos testi sértésnek minősül Utah büntető törvénykönyve alapján. Ennek ellenére mégis hagyták menni a párt, ez pedig komoly mulasztás a rendőrök részéről.

Kiemelt tartalom
Lacey Fletcher, a nő, akit szülei hagytak elrohadni kanapéjukon Lacey Fletcher, a nő, akit szülei hagytak elrohadni kanapéjukon 2024.3.17 10:06

Hogy miként sikerült Gabby-nek és Briannek elsimítania nézeteltérésüket, nincs információja a hatóságoknak, csupán annyi ismeretes, hogy folytatták útjukat Wyoming felé, ahol augusztusban végleg nyoma tűnt a lánynak, szeptember 19-én pedig csupán holtteste került elő.

 

Hol van Gabby? Hol van Brian?

Petito eltűnését 2021. szeptember 11-én jelentették be hivatalosan, ekkor hozta nyilvánosságra a New York állambeli Suffolk Megyei Rendőrkapitányság, miután az incidens egyre nagyobb publicitást kapott, hogy Gabby utoljára augusztus 27-én lépett kapcsolatba családjával a Wyoming állambeli Jacksonban. Nicole Schmidt, Petito édesanyja szerint egy igen „furcsa üzenetet“ kapott lánya telefonjáról.

Tudnál segíteni Stannek, folyton kapom az értesítéseket a hangpostájáról és a nem fogadott hívásairól.

Ezután a lány telefonját kikapcsolták, és a közösségi médiás profiljai azóta is örök csendbe burkolóztak. Az esetet csupán bonyolította, hogy közben a lány párja, Brian Laudrie sem adott napokig életjelet magáról.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Gabby (@gabspetito) által megosztott bejegyzés

Végül megkerült a fiú is: mint utólag kiderült, Laudrie Wyomingból egészen hazáig vezetett szüleihez, a floridai North Portba (ez körülbelül 3800 kilométert jelent), ahol hiába vették körül a házat az újságírók armadája, senkinek nem tett semmiféle nyilatkozatot a lány holléte felől. Sőt, Petito szüleinek sem voltak hajlandók tisztázni, mi is történt Gabby-vel, akinek ekkor már körülbelül két hete teljesen nyoma veszett. A fiú ellen elfogatóparancsot hivatalosan akkor adtak ki, amikor Brian a nő bankkártyájával vett fel pénzt – így ő vált az elsőszámú gyanúsítottá.

Kiemelt tartalom
Japán egyik legfiatalabb sorozatgyilkosa a 14 éves Japán egyik legfiatalabb sorozatgyilkosa a 14 éves "Ördög Rózsája", aki saját korosztályában vadászott áldozataira 2024.3.3 10:24

Szeptember 13-án azonban valahogy mégis sikerült elhagynia Briannek szülei otthonát, és négy nappal később már az ő eltűnését is jelenteni kellett a hatóságoknak.

Ezzel párhuzamosan szeptember 19-én megtalálták a fiú egykori barátnőjének, Gabby Petitónak maradványait a wyomingi Bridger-Teton Nemzeti Parkban,

a korboncnok szakvéleménye szerint pedig halálának oka fojtogatás volt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Gabby (@gabspetito) által megosztott bejegyzés

Valószínűsíthetőleg egyedül az incidens főgyanúsítottja, Brian tudott volna részletes információt adni, hogy mi is történt pontosan a youtuberrel, ám közel egy hónapnyi találgatások és kutatások után Laundrie holléte körül, október 20-án végül az ő holttestét, vagyis pontosabban csontvázmaradványait is megtalálták 8 kilométerre otthonától, a floridai Myakkahatchee Creek Környezetvédelmi Parkban. A november 23-i boncolás eredménye szerint Laundrie fejbe lőtte magát, és az FBI később maga is hivatalos nyilatkozatban megerősítette, hogy

a fiú maradványai mellett talált jegyzetfüzetében beismerte Petito meggyilkolását.

Az FBI ezenfelül nyilvánosságra hozott olyan adatokat is, mely szerint Petito bankkártyáját ténylegesen Laundrie használta engedélye nélkül augusztus 30. és szeptember 1. között, amikor Wyomingból próbált visszaszökni Floridába, és több olyan üzenetet is találtak, melyet Laundrie saját telefonjáról küldött Petitóéra a lány halála után, azt a benyomást keltve, hogy Gabby még életben van.

 

Gabby öröksége

Lassan közeledünk a lány halálának második évfordulója felé, az amerikai Lifetime-tévécsatorna azonban máris feldolgozta a 2021-es történéseket. A tavaly októberben debütált, The Gabby Petito Story című filmben a Scream Queens és a The Gifted című sorozatokból ismert Skyler Samuels alakítja a bloggerlányt, míg a gyilkos Brian Laundrie-t a korábban a Orange Is the New Black Evan Hallja játsza.

Kiemelt tartalom
Egy karizmatikus vezető, egy radikális szekta és tömeges öngyilkosság 900 halottal – Ez volt a jonestowni mészárlás Egy karizmatikus vezető, egy radikális szekta és tömeges öngyilkosság 900 halottal – Ez volt a jonestowni mészárlás 2024.2.18 9:09

Bár a kezdetben még folytak tárgyalások Petito családjával a film kapcsán, ezek idővel megszűntek, miután a szülők nem engedélyezték lányuk történetének vászonra kerülését. Nem mintha ez bármiben megakadályozta volna a rendezőket, a The Gabby Petito Story így is megszületett.

 

Amit a kritikus és a nézők zöme leginkább kifogásolt az alkotás kapcsán, az a lány halála és a történet megfilmesítése közötti alig egy év, amely sokak szerint rendkívül tapintatlan a gyászoló családra nézve. Ezt pedig nem tudja egyensúlyozni a tény, hogy alapvetően egy rendkívül jól megformált és alapos filmfeldolgozásról van szó, melynek prevenciós üzenete az abuzív párkapcsolatokról szintén hiánypótló is egyben. A The Gabby Petito Story a 21. századi valóságot mutatja be, az embert, aki késélen táncol a fizikai valóság és a metatér határán.

A true crime műfajának népszerűsége elképesztő méreteket öltött az elmúlt években, talán ezzel is magyarázható, hogy a tengerentúlon ilyen gyorsasággal feldolgozták a lány történetét. Ám nem kell az Államokig utaznunk, hogy találkozzunk a lány történetével. Aki kicsit is aktív volt idén a hazai TikTok-szcénán az találkozhatott több olyan videóval is, mely prevenciós jelleggel hívja fel az alkalmazás felhasználóinak figyelmét a stalkingolás veszélyeire: B. Nagy Réka, Horváth Balázs, Kiss Imre, Szabó Hédi mind részesei voltak ennek a médiahacknek.

@tulsagosanvekonyfalak 👀 @B. Nagy Réka Ki legyen a következő? #fy#foryou#nekedbe#pusztuljonforyouba♬ original sound - Túlságosan vékony falak

Ahogy azt a kampány mögött álló alkotók, Bódi Zsófia, Horváth Panna és Georgita Máté Dezső a REFRESHER Magyarország szerkesztőségének is elárulta, Túlságosan vékony falak című előadásuk az amerikai bloggerlány incidensét veszi alapul, hogy a színházi falakat ledöntve a metatérben is elmeséljenek egy hasonló történetet, melyben a színészek fogják felgöngyölíteni a színházi mű rejtélyes szálait.

Kiemelt tartalom
Fejezetek a magyar kriminalisztika legmélyebb bugyrából: Jancsó Ladányi Piroska, a kéjvágytól vezérelt sorozatgyilkos Fejezetek a magyar kriminalisztika legmélyebb bugyrából: Jancsó Ladányi Piroska, a kéjvágytól vezérelt sorozatgyilkos 2024.2.11 9:51

Az előadás premierje március 17-én a Trafóban lesz látható, melyre a jegyek a színház honlapján érhetők el. Érdemes lesz figyelemmel követni a művészek munkáját, hiszen hamarosan többet is megtudhattok az előadásról maguktól az alkotóktól és az influenszer-színészektől.

@tulsagosanvekonyfalak Bemutatjuk a csapatot!🔥 De vajon mi fog először bakizni?@Hédi ✸ @B. Nagy Réka @Imi @iambalazshorvath #0317#önerdő♬ original sound - Túlságosan vékony falak