2023.2.17 11:29
Olvasási idő 0:37
Masszi-Rigó Csilla

Rekordáron kerülhet eladásra a világ legrégebbi héber Bibliája

KULTÚRA BIBLIA VALLÁS

És ez még csak a kikiáltási ár!

Eladósorba került a világ legrégebbi, még ma is egyben álló héber Bibliája – derül ki a Telex cikkéből. A Sassoon-kódex névre keresztelt Biblia még a IX-X. környékén készülhetett, nevét pedig egykori tulajdonoságról, a világ legjelentősebb zsidó gyűjteményének birtoklójáról, David Solomon Sassoonról kapta nevét. 

A Sassoon-Kódex Forrás Roy Rochlin/Getty Images

A Biblia holléte évszázadokon át titok volt, 1929-ben sikerült megtalálni Szíriában. Ezt követően került Sassoonhoz, most pedig Jacqui Safra befektető gyűjteményéből került a Sothesby's aukciós ház kínálatába.

A Bibliát májusban árverezhetik el, az aukciós ház pedig 30–50 millió dollár becsült értékben bocsátja árverésre, így ez lehet a valaha volt legdrágábban eladott történelmi szöveg és kézirat. Ahogy az a Guardian cikkéből kiderül, a csúcsot jelenleg az Egyesült Államok alkotmányának első kiadása tartja, amely 2021 novemberében 43 millió dollárért kelt el. 

A Bibliát a jövő héten a Sothesby's London állítja ki azelőtt, hogy világkörüli turnéra indulna. A Sotheby's könyvek és kéziratok szekciójának globális vezetője, Richard Austin szerint a Sassoon-Kódex az egyik legfontosabb és legkülönlegesebb szöveg az emberiség történelmében.