2023.3.27., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Kultúra
Masszi-Rigó Csilla
2023.2.17 11:29
Olvasási idő  0:37

Rekordáron kerülhet eladásra a világ legrégebbi héber Bibliája

És ez még csak a kikiáltási ár!

Masszi-Rigó Csilla
2023.2.17 11:29 Olvasási idő  0:37
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Eladósorba került a világ legrégebbi, még ma is egyben álló héber Bibliája – derül ki a Telex cikkéből. A Sassoon-kódex névre keresztelt Biblia még a IX-X. környékén készülhetett, nevét pedig egykori tulajdonoságról, a világ legjelentősebb zsidó gyűjteményének birtoklójáról, David Solomon Sassoonról kapta nevét. 

 

A Sassoon-Kódex Forrás: Roy Rochlin/Getty Images

 

A Biblia holléte évszázadokon át titok volt, 1929-ben sikerült megtalálni Szíriában. Ezt követően került Sassoonhoz, most pedig Jacqui Safra befektető gyűjteményéből került a Sothesby's aukciós ház kínálatába.

 

A Bibliát májusban árverezhetik el, az aukciós ház pedig 30–50 millió dollár becsült értékben bocsátja árverésre, így ez lehet a valaha volt legdrágábban eladott történelmi szöveg és kézirat. Ahogy az a Guardian cikkéből kiderül, a csúcsot jelenleg az Egyesült Államok alkotmányának első kiadása tartja, amely 2021 novemberében 43 millió dollárért kelt el. 

 

A Bibliát a jövő héten a Sothesby's London állítja ki azelőtt, hogy világkörüli turnéra indulna. A Sotheby's könyvek és kéziratok szekciójának globális vezetője, Richard Austin szerint a Sassoon-Kódex az egyik legfontosabb és legkülönlegesebb szöveg az emberiség történelmében. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában kultúra
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra