2023.2.14 13:30
Olvasási idő 0:55
Kovács M. Dávid

Még nem jutottál el a budapesti Yoko Ono-kiállításra? Akkor van egy jó hírünk!

KULTÚRA KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS YOKO ONO

Több mint két héttel hosszabbította meg Yoko Ono budapesti kiállítását a Nemzeti Múzeum. Ennyi műve még sohasem szerepelt együtt Magyarországon.

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítják Yoko Ono budapesti kiállítását, a képzőművész és békeaktivista több mint harminc munkáját bemutató tárlat így március 5-ig lesz látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Yoko Ono és John Lennon egy dániai békeközpontban 1970. január 22-én. Forrás Keystone-France / Getty Images)

Az intézmény Facebook-oldalán közzétett bejelentés szerint a békevágy és a béke témájához kapcsolódó alkotásokat bemutató tárlatot az ukrán háború motiválta, a kiállítás bevételéből a múzeum pedig az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatait támogatja.

A tárlat nem egy klasszikus képzőművészeti kiállítás, az alkotások gondolkodásra ösztönöznek, illetve aktív közreműködésre is motiválnak. (...) Yoko Ono ennyi műve még sohasem szerepelt együtt Magyarországon

– húzzák alá az MNM bejegyzésében a november végén nyílt, A háborúnak vége! Ha te is akarod - Tribute to Yoko Ono című kiállítás kapcsán.

 A kiállítás interaktív részein bárki kifejezheti együttérzését, megoszthatja békeüzenetét a Menekülthajó című térben, illetve kitűzheti üzenetét, gondolatát az Én anyukám gyönyörű című falon.


A múzeum előterében látható Kívánságfa a békéért című installációra a látogatók békével kapcsolatos kívánságaikat, üzeneteiket helyezhetik el – akár jegyváltás nélkül is. A fára felakasztott üzenetek a kiállítás után Izlandra kerülnek, a Képzeld el a békét! elnevezésű torony tövébe, a Kollafjördur-öbölben lévő Videy-szigeten.


A 89 éves Yoko Ono a legismertebb kortárs japán képzőművész, emellett zenész és dalszerző is, aki John Lennon oldalán az avantgárd művészeti élet aktív, meghatározó tagjává vált, illetve a konceptualista művészet iskolateremtő mestere lett.


A Yoko Ono-kiállítás keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban, a tárlatról a REFRESHER Magyarország is többszörcikkezett.