ma 2025.5.10 10:10
Olvasási idő 4:00
Szöllősi Anna

7+1 új kajálós hely Budapesten, ami rárúgta az ajtót a tavaszra

7+1 új kajálós hely Budapesten, ami rárúgta az ajtót a tavaszra
Forrás Hering András
GASZTRO BUDAPEST ÉTTEREM GASZTRO

Az elmúlt időszakban sorra nyílnak az új bisztrók és éttermek, ennek örömére cikkünkben összegyűjtöttünk nyolc budapesti evős helyet!

Pebbles

Ha a török konyhát a körúti kebabosokon túl is felfedeznénk, ráadásul vega fogásokat kóstolnánk, a Paulay Ede utcai étterem tökéletesen megfelel a célnak. Bár húsmentes konyhát visznek, egyáltalán nincs az ember arcába tolva, hogy ez egy vega hely – a Pebbles megálmodója, Merve Ilgim Deprem szerint a megfelelő fűszereket és alapanyagokat használva könnyen azt az érzést lehet kelteni, hogy húst eszünk, még akkor is, ha a fogás soha nem látott állatot.

A Pebbles formabontó abban, hogy nincs ebéd, csak reggeli és vacsora: a reggeli ételeket délután fél 4-ig kérhetjük, vacsora viszont csak hetente négyszer, szerdától szombatig van. Az étlapon helyet kapott többek között a burgonyás mücver, az icli kofte, az articsóka alapú enginar fogás, vagy a török lapos kenyér, a lahmacun, különböző zöldségekkel és fűszerekkel kísérve.

Pebbles
Forrás Instagram / Pebbles

Yüme

A Yüme a mára már bezárt Ensō helyén, a Patyolat kulturális tér hátsó részén nyílt meg, ahol a hely korábbi séfje, Nádudvari Martin a barátnőjével, Kámán Emesével álmodta meg saját ramenezőjét. Nádudvari korábban elmondta, hogy Japán-mániás, és 10 éve gondolkodik azon, hogy belevágjon a projektbe. Eleinte csak néhány klasszikus japán rament tervezett az étlapra, de végül dobta a monofood-koncepciót, és az ázsiai gasztronómia és a spanyol tapas kultúra fúzióját hozta el a VIII. kerületi helyre. 

Kiemelt tartalom
Tíz éve költöztem Budapestre: íme 9 furcsaság, amit nehéz volt megszokni vidékiként Tíz éve költöztem Budapestre: íme 9 furcsaság, amit nehéz volt megszokni vidékiként 2025.4.18 10:03

A kínálat nem nagy sem az italoknál, sem az ételeknél, Emese és Martin filozófiája szerint ugyanis minél nagyobb a választék, annál könnyebb mellényúlni. Háromféle klasszikus ramenből és ázsiai fúziós tapaszokból válogathatunk, illetve az étlapon helyet kapott a tsukemono, vagyis tartósított, savanyított zöldség szekció és egy paprikás csirkés udon is, desszertnek pedig rendelhetünk palacsintát vagy mocsit. 

A Yüme étterem ételei az asztalon
Yüme Forrás Hering András

Hattori Hanzo Social Club

A budai éjszakai élet újraértelmezésére vállalkozik a Permanens Vakáció testvérprojektje, a Hattori Hanzo Social Club, amely március óta pezsdíti fel a Margit körút hangulatát. Az új hely nem csupán az italok és a jó zenék miatt érdekes: saját konyhával is bővült, ahol időről időre különleges gasztrokollaborációknak adnak otthont. A nyitónapon például a Bad Service csapatával közösen álmodtak meg ázsiai ihletésű fogásokat. Az étkezésekhez pörgős DJ-szettek szolgáltatják a ritmust, így az élmény egyszerre szól a gyomornak és a fülnek.

Hattori Hanzo Social Club
Hattori Hanzo Social Club Forrás Instagram

Indigo Express

Az Indigo Express az Indigóból nőtte ki magát, és eddig két egységük üzemelt a Nyugatinál és a Hercegprímás utcában, tavasszal pedig két budai éttermet is nyitottak, az irodisták nagy örömére egyet a Kopaszi-gáton, az egykori SHO helyén, és egy másikat az Etele Plazában. Az Indigo hagyományos, indiai ételeket gondol újra modernebb és egészségesebb köntösben. Annak ellenére, hogy az ételek nem mindig a legegyszerűbben elkészíthetőek, a tálalás szupergyors, ami jól hozza a street food jelleget.

Kiemelt tartalom
3 ikonikus forradalmi helyszínt is bejárhatsz csupán félórás sétával – Mutatjuk, hol borozhattak a márciusi ifjak 3 ikonikus forradalmi helyszínt is bejárhatsz csupán félórás sétával – Mutatjuk, hol borozhattak a márciusi ifjak 2025.3.15 8:28

A pesti egységekhez képest újítás, hogy felkerült az étlapra a bowl, ami egy húsos/zöldséges indiai ragu, zöldséges basmati rizzsel és friss zöldségekkel. Rendelhetünk még paneer és csirke tikka nyársat, illetve samosa chaatot is tamarinddal, ami előételnek számít, de igen kiadós. Az árak is barátiak, három-négyezer forintból már bőségesen meg tudunk itt kajálni.

Indigo Express
Forrás Indigo Express / Facebook

Cheeky’s Deli

Az egyre hájpoltabb Margit-negyedben sorra nyílnak az új kocsmák és helyek, ami odáig eszkalálódott, hogy az önkormányzat már a 11-es zárórával fenyeget – a „budai bulinegyed” egyik eldugott gyöngyszeme a klasszikus amerikai delik mintájára épülő szendvicsbolt és csemegeüzlet, a Cheeky's Deli. A Margit körúti hely hű a mottójához, miszerint Think Global Eat Local (Gondolkozz globálisan, egyél helyit): a deli részlegen válogatott, magyar kistermelőktől származó termékeket találunk, és a szendvicsek alapanyagait, a húst, friss pékárut és tejtermékeket is hazai vállalkozásoktól szerzik be. 

Néhány szendvics angus marhából készül, de rendelhetünk rántott csirkés (chicken katsu vagy chicken parmesan), lazacos vagy húsgolyós változatot, az étlapot pedig az olyan egyszerű, de nagyszerű kaják dobják fel, mint a mac and cheese vagy a hot dog.

cheeky's deli
Forrás Cheeky’s Deli / Facebook

Teufel

A hely története egy pilotprojekttel, pontosabban egy piros foodtruckkal kezdődött még márciusban, és közel két hónapon át szolgáltatta a Nyolcésfél lakóinak a házi jeges teát és a melegszendvicset az alkotótér udvarán. A fotóstúdiónak, civil szervezeteknek, alkotóműhelyeknek teret adó kulturális központ miliője Kocsis Andrásnak szúrt szemet – a Keret blog alapítója, a jelenleg grafikusként dolgozó, gasztronómiában is jártas Kocsis meglátta a fantáziát a művészarcok által benépesített placcban, majd néhány társával – Pölöskey Lucával és Iványi Illéssel – belevágott a Teufelbe.

Kiemelt tartalom
Új üzletet nyit Budapesten a Reserved Új üzletet nyit Budapesten a Reserved 2025.3.4 15:39

Az étlapon a bagelek mellett főleg melegszendvicseket találunk, de nem a retró, inkább az új hullámos fajtából, a választékban helyet kapott például a vega cheddaros-kimcsis és a vegán gombás misós változat. A bisztró víziója, hogy ne csak egy büféként, hanem találkozóhelyként is tudjanak működni, ami egybecseng azzal, hogy a tesztüzemet követően, május elején beköltöztek az alkotótér belső tereibe, amivel a kínálat is bővül:  a szendvicsek mellett salátákat és leveseket is terveznek felvenni a repertoárba. 

Forrás Instagram / Teufel

Flat Bread Circo

A Flat Bread Circo április végén nyílt meg a Pozsonyi úton, és a Hajós utcai Circo Pizza mintájára született meg: Takács Márk belvárosi éttermében főleg a nápolyi pizza és a natúr bor volt a fókuszban, a modellt pedig Újlipótvárosba is átültette, néhány extra csavarral.

A Flat Bread Circót nem ajánljuk azoknak, akik egy klasszikus Margherita pizzára  vágynak, a hely koncepciója szerint ugyanis legalább egy extrásabb feltét is helyet kap a tésztán, például a miso, fodros kel vagy a savanyított hagyma. Az olasz éttermekben kevésbé elterjedt, piccolo néven futó kistányéros fogásokat – például laskagomba karfiollal és tahinivel – is találunk az étlapon, amik úgy vannak összerakva, hogy jól passzoljanak a főételhez és tunkolhatók legyenek a pizzákkal. Az itallapra szintén nagy hangsúlyt fektettek, a legismertebb hazai termelők natúr borai mellett többféle olasz spritzet tartanak, viszont ha Aperolt innánk, itt rossz helyen kopogtatunk.  Az alkoholmentes italok választéka is igen széles, a kombuchától kezdve a különleges tonikokon át. 

pizza
Forrás Flatbread Circo / Facebook

Monokini Kantin

A Padron és a Pitpit után a Monokini Kantin egy új ízvilágot hoz be a hazai pályánkra, a tapasok világába. Garai Ádám konyhája a spanyol és japán gasztronómia természetes fúziójára épül: nappal ramen, este tapasban újragondolt keleti és mediterrán ízek – egyszerre precíz és laza, sűrű és szabad, mint Barcelona utcái vagy egy tokiói metrókocsi. Az új hely első fogásai a budapesti Gourmet Fesztiválon debütálnak, ezután várható a hivatalos nyitás, melynek részleteiről a Monokini oldalán tudtok tájékozódni.

Monokini Kantin Forrás Instagram
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotifyon és a Facebookon is!