2023.2.2 11:44
Olvasási idő 1:38
Kovács M. Dávid

George Michael, Missy Elliott és egy sor másik előadó is esélyessé vált, hogy bekerüljön a Rock & Roll Hírességek Csarnokába

ZENE ROCK & ROLL HÍRESSÉGEK CSARNOKA

A Rage Against the Machine ötödjére került az esélyesek közé, míg nyolc nevet most először választottak jelöltnek. Missy Elliott és a White Stripes a jelöltséghez szükséges feltételek teljesülésével azonnal jelölt lett.

George Michael, Missy Elliott, Kate Bush, a White Stripes, Cyndi Lauper, az Iron Maiden, valamint a Joy Division és a New Order is jelölt idén a Rock & Roll Hírességek Csarnokába.

George Michael (1963-2016) egy 1987-es felvételen, a Wham! tagjaként. Forrás Michael Putland / Getty Images

A további jelöltek között szerepel Willie Nelson, a Rage Against the Machine, Sheryl Crow, a Soundgarden, a Spinners, az A Tribe Called Quest és Warren Zevon – írja a Rolling Stone híre nyomán az MTI.

A csarnokba azokat a művészeket lehet jelölni, akik az első hivatalos felvételüket legalább 25 évvel ezelőtt készítették.

Nyolcan – Sheryl Crow, Missy Elliott, a Joy Division/New Order, Cyndi Lauper, George Michael, Willie Nelson, a White Stripes és Warren Zevon – először kerültek a jelöltek közé.

Missy Elliott és a White Stripes a jelöltséghez szükséges feltételek teljesülésével azonnal jelölt lett. Ötödször került közel a Hírességek Csarnokához a Rage Against the Machine, negyedszer Kate Bush és a Spinners, másodszor az A Tribe Called Quest és az Iron Maiden.


A Joy Division és a New Order egy előadóként való jelölése furcsának tűnhet, hiszen két zenekarról van szó. A New Order azonban a Joy Division három tagjából alakult, miután annak frontembere, Ian Curtis 1980 májusában öngyilkos lett. Korábban, 2012-ben a Small Facest és a Facest is egy csapatként iktatták be, holott a két zenekarnak két különböző énekese és még különbözőbb hangzása volt.

A Joy Division egy 1979-es, az altrinchami Bowdon Vale Youth Clubban adott koncertje közben. Forrás Martin O'Neill / Getty Images


A Rolling Stone emlékeztet: a Rock & Roll Hírességek Csarnoka időről időre lehetőséget teremtett számos, korábban nem remélt összeállásra, olyan zenekari tagok közös zenélésére, akik régen nem találkoztak – ahogy a Cream, a Led Zeppelin, a Talking Heads, a Police és a Doors (persze Jim Morrison nélkül) esetében is történt.

A magazin szerint most lehetőség lenne például arra, hogy a New Order a korábbi basszusgitárosával, Peter Hookkal lépjen fel 2006 óta először, vagy hogy Jack és Meg White, azaz a White Stripes újra együtt játsszon, ami 2009 óta nem fordult elő.

Arra is esély mutatkozhat, hogy A Tribe Called Quest és a Soundgarden még élő tagjai összeálljanak. A szintén a jelöltek között szereplő Rage Against the Machine is érdekes helyzetben van, miután a frontember Zack de la Rocha éppen az együttes tavalyi újra összeálló turnéján szenvedett Achilles-ín sérülést.


Idén egy mintegy ezerfős, művészekből, történészekből és zeneipari szereplőkből álló csapat szavaz a végső kiválasztottakról. Tavaly hét jelöltet iktattak be, a másik hét más díjban részesült.

A legtöbb szavazatot elnyerő előadók nevét májusban jelentik be, majd ősszel iktatják be a kiválasztott zenészeket. A legutóbbi beiktatási ceremónia 2022 novemberében volt a Los Angeles-i Microsoft Theaterben. Egyelőre nem tudni, hol rendezik az idei show-t.