2023.2.2 10:49
Olvasási idő 0:48
Kovács M. Dávid

"Soha nem kell bocsánatot kérned amiatt, aki vagy" – a testszégyenítés ellen indított kampányt Grisnik Petra

KULTÚRA FOTÓK GRISNIK PETRA TESTSZÉGYENÍTÉS

A színészre az Origo egyik cikke miatt szálltak rá a kommentelők. Úgy véli: az ártó kommentárokért minden médiatermék felelős, amelyik közösségi oldalakról, provokatív címmel hoz le bármit.

„A vélemény: oké. A bántalmazás, testszégyenítés, ítélkezés: nem oké“ – jelenti ki szerda esti posztjában Grisnik Petra, a TV2 Hazatalálsz című sorozatának színésze, aki #magamraveszemprojekt név alatt indított kampányt a testszégyenítés ellen.

Grisnik Petra azt követően tette közzé a róla készült fotósorozatot, hogy a kormánypárt egyik legfőbb szócsöve, a csicskalappá silányított Origo „Imádja meztelenül mutogatni magát a TV2 legújabb sorozatának színésznője“ címmel hozott le egy cikket, amelyben a színész Instagram-profilján közzétett fényképek közül válogatott.

Noha a színész a képek egyikén sem szerepelt meztelenül, a cikk nyomán számos kéretlen, sértő kommentet, valamint üzenetet kapott. Ezekből szemezgetve, a Dorinka Studio és Urbán Zsanett közreműködésével készült el az a fotósorozat, amelyen Grisnik valóban meztelenül, ám a bántó megjegyzések kinyomtatott változatával takarva testét szerepel.

A szégyen nem a tiéd. Soha, de soha nem kell bocsánatot kérned amiatt, aki vagy. A tested csakis a tiéd, és szabadon rendelkezel felette. Van jogod reagálni. Olyan eszközökkel, amikkel a leginkább azonosulni tudsz, és amik nem növelik, hanem csökkentik a fájdalmat és a dühöt.

– írja bejegyzésében a színész.

Grisnik Petra a poszt szövegében aláhúzza: minden olyan médiatermék, amely közösségi oldalakról, kontextusából kiragadva, provokatív címmel ellátva közöl le bármit, felelősséggel tartozik minden sértő, bántó, dehumanizáló megjegyzésért. „Tessék, bulvár, gyönyörködj a művedben“ – teszi hozzá.