2023.2.1 10:45
Olvasási idő 0:51
Szécsi Krisztián

Befuccsolt gyűlöletkampány: a Medián kutatása szerint a magyarok egyre elfogadóbbak az LMBTQI-emberekkel

TÁRSADALOM HOMOFÓBIA LMBTQ MAGYARORSZÁG SZERELEM

Sajnos az elmúlt pár évben a szivárványközösség tagjai álltak a kormányzati uszítás célkeresztjében.

Olybá tűnik, hiába minden LMBTQI-ellenes erőfeszítés, felesleges és drága uszítás vagy propaganda, a magyar ember egyre elfogadóbb társadalmunk „legszínesebb“ közösségével – derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb felméréséből.

A közvéleménykutatás, melyet 2022. december 9. és 15. között, 1000 fős országos reprezentatív mintán telefonos megkérdezéssel végeztek, rendkívül pozitív eredményekkel zárult.

A felmérés szerint:

  • a társadalom közel háromnegyedes többsége (72 százaléka) úgy véli, hogy engedni kellene, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket és nevüket személyes dokumentumaikban;
  • a megkérdezettek 56 százaléka egyetértett azzal, hogy „azonos nemű pároknak is lehetővé kellene tenni, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe“.
    66 százalékuk szerint az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők, 71 százalékuk pedig nem értett egyet azzal az állítással, hogy a melegek és leszbikusok megrontanák a gyerekeket;
  • a válaszadók fele egyetértett azzal, hogy „helyes, ha 14 és 18 év közötti fiatalok az iskolai tananyag keretében találkoznak a homoszexualitás témájával“;
  • a megkérdezettek 60 százaléka ellenzi az LMBTQI-emberek televízióbeli megjelenítésének cenzúrázását;
  • a válaszadók 62 százaléka pedig egyetértett azzal, hogy az állam feladata, hogy fellépjen az LMBTQI-embereket érő hátrányos megkülönböztetés ellen.

„A kutatásunk is megerősítette, hogy az elmúlt másfél év homofób és transzfób kormányzati propagandája érdemben nem rontotta az elfogadást. A hazug és gyűlöletre építő politikának nincsen társadalmi többsége” – nyilatkozta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője a kutatás pozitív eredményei kapcsán.