2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Divat
Maier Péter
2023.1.27 13:58
Olvasási idő  0:49

Itt az év nagy sneakerpere: lekopizta a Nike cipőit a Bape?

A kérdés nem az, hogy miért. Hanem, hogy miért csak most?

Maier Péter
2023.1.27 13:58 Olvasási idő  0:49
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Perre megy a Nike a Bape streetwear márkával szemben, arra hivatkozva, hogy az lenyúlta a cipői kinézetét. A kereset szerint a japán cég Bape Sta nevű modellje egyértelmű hasonlóságot mutat a Nike Air Force 1-jával. Mindemellett pedig az indítvány összehasonlítja a Bape Sta Mid és a Air Force 1 Mid, a Sk8 Sta és a Dunk, a Court Sta High és a Jordan 1, illetve a Court Sta és az Air Jordan 1 Low modelleket. A Bape Sta tulajdonképpen a japán márka zászlóvívő terméke, 2000 óta van a piacon, eredetileg rikító színekben készült bőrbetétekkel. 

 

Bíróságra benyújtott összehasonlító dokumentum a Nike és a Bape modelljei között Forrás: U.S. District Court

 

A legtöbb ember számára valószínűleg nem kérdés a hasonlóság, inkább az az érdekes, miért csak most megy perre a Nike? A cég szerint 2009-ben már tárgyaltak a Bape-pel, azt követően pedig a japán vállalat visszább vett az amerikai értesítésekből, több boltját be is zárta az Egyesült Államokban. 2016-ban újratervezték a Bape Stát, hogy kevésbé hasonlítson az Air Force 1-ra, de öt évvel később újra piacra dobták a modell eredeti változatát. Ekkor a Nike újra kapcsolatba lépett velük, de a Bape visszautasította a kérést, hogy ne értékesítsék a jogsértőnek titulált termékeiket. 

A Nike a Bape cipőket tulajdonképpen Nike-kópiának minősíti, és kéri a bíróságot, hogy tiltsa be a japán vállalat cipőinek árusítását. Emellett pedig kártérítést követelnek.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: complex.com Thumbnail:  BAPE
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában divat
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra