2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Társadalom
Szécsi Krisztián
2023.1.19 9:40
Olvasási idő  1:12

Elő a cicikkel! – felülvizsgálják a Meta tartalomszűrő rendszerét

A tech cég felügyelőbizottsága újraértelmezné a félmeztelen képek kérdését.

Szécsi Krisztián
2023.1.19 9:40 Olvasási idő  1:12
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Bár már jó ideje, hogy társadalmi téma lett a női mellkas kérdése, most mégis úgy tűnik, hogy egy igen szerencsétlen esetnek hála, megszűnik a női mellkasokat ért diszkrimináció. Történt ugyanis, hogy a Facebook kicenzúrázta egy olyan bejegyzésnek a képeit, melyet egy transz és nembináris ember osztott meg a platformon adománygyűjtési céllal. Bár a fotókon félmeztelen szerepeltek, bimbójukat eltakarták felhívva így a transz embereket érő egészségügyi nehézségekre a figyelmet, ám ennek ellenére is több felhasználó jelentette a posztot, a Meta mesterséges intelligenciája pedig (MI) levette a képeket. Felülvizsgálati kérelemnek köszönhetően kerülhetett vissza csupán a pár által megosztott tartalom.

 

A revízió során kiderült, hogy az MI bináris szempontból szűri át a bejegyzéseket, ami körülbelül azt jelenti, hogy bárki, aki nem férfi, máris hátrányos helyzettel indul a szerver paraméterei alapján, azaz a nők, transz és nembináris emberek teste teljesen más előírások mentén megy át a cenzúrán. A hasonló incidensek elkerülése végett döntött úgy a Meta felügyelőbizottsága, hogy sokkal egyértelműbb szabályokat hoznak létre a meztelenség megjelenítését illetően.

 

Forrás: Fotó: Greg Macvean

 

A férfi mellkas interneten való propagálása soha nem sértett bárminemű közösségi médiás irányelvet, ami azontúl, hogy nagyban rátapint, mennyire férfiközpontú társadalmunk, mégis felveti a kérdést, hogy az emberi mellkas mennyire szexuális objektum. Természetesen nem kijelenthető, hogy a női mellek nem ébreszthetnek potenciálisan szexuális vágyat másokban, azonban a férfi mellekre, mellizomzatra ez a gondolat ugyanúgy igaz lehet. 

 

Rihanna a #FreeTheNipple mozgalom oszlopos tagja. Forrás: Fotó: Lars Niki / Contributor

 

A #FreeTheNipple (Szabadságot a mellbimbónak!) mozgalom lényege a női mellkas más kontextusban való bemutatása. A kampány aktivistái azért küzdenek, hogy az MI-típusú rendszerek ne töröljenek minden olyan tartalmat, melyben fedetlen női mellkas szerepel. Naomi Campbell, Miley Cyrus, Rihanna, Lana Del Rey, Cara Delevigne, Amber Rose, Alanis Morissette – csak pár olyan világhírű celebritás, akik többször is felszólaltak a női keblek szépsége és természetes reprezentációja mellett.

 

Bár még nem árultak el a rendszer újrahangolásáról konkrétumokat, kíváncsian várjuk, hogy a gyakorlatban mennyi szabadság is jár majd a női kebleknek.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: designtaxi.com Thumbnail:  Fotó: Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában társadalom
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra