2023.1.17 11:15
Olvasási idő 0:43
Kovács M. Dávid

Több mint negyven év után újra mozikba kerül David Lynch kultfilmje

FILMEK + SOROZATOK DAVID LYNCH ELŐZETES FILMEK MOZI

Több évtizeddel a bemutatója után digitálisan felújítva kerül mozikba szerte a világon a filmtörténelem egyik ikonikus alkotása, Az elefántember. Szerencsénkre a magyar mozik is játszani fogják David Lynch 1980-as klasszikusát.

Január végétől a magyar mozikban is látható lesz Az elefántember felújított változata, amelyet a bemutató negyvenedik évfordulója alkalmából teljes körűen restauráltak.

John Hurt az 1980-ban bemutatott, Az elefántember című filmben Forrás Images Press / Getty Images

A Twin Peaks-univerzumot – Mark Frosttal közösen – megteremtő David Lynch három évvel a kultikus Radírfej után jött elő Az elefántember című második nagyjátékfilmjével, amit mindjárt nyolc kategóriában jelöltek Oscarra (köztük a legjobb film és rendezés kategóriákban; egyiket sem tudta szoborra váltani), továbbá behúzta a legjobb filmnek és a legjobb férfi színésznek járó BAFTA-díjakat, valamint a legjobb külföldi filmnek választották a franciák Oscarjaként számon tartott César-gálán.

A Kék bársony és a Mulholland Drive rendezőjének 1980-as filmjét igaz történet ihlette: a 19. század második felében mindössze 27 évet élt Joseph Merrick életét testének, és különösen arcának, súlyos deformációi keserítették meg. Ha esetleg el is tudta volna fogadni önmagát, az őt állandó undorral kezelő, szörnyetegnek csúfoló környezete akkor is gondoskodott volna róla, hogy az élete igazi földi pokol legyen. Merrick felkavaró és megindító történetét Lynch John Hurt és Anthony Hopkins zseniális alakításával vitte mozivászonra, a film az életmű egyik megkerülhetetlen darabja lett.

A film felújított változata január 29-től lesz majd látható a magyar mozikban.