tegnap 2024.10.21 8:55
Olvasási idő 1:26
Kovács M. Dávid

Ken Laszlo és az italo disco két másik ásza ad koncertet Újpesten

ZENE BUDAPEST ITALO DISCO KONCERT

Három veterán italo disco sztár fog Budapesten koncertezni novemberben. Az újpesti UP Rendezvénytérben Ken Laszlo mellett Fred Ventura és Miko Mission is fellép.

November 15-én, pénteken, az italo disco olyan sztárjai lépnek fel az újpesti UP Rendezvénytérben, mint Ken Laszlo, Fred Ventura vagy Miko Mission. A 70 éves Ken Laszlo a tíz évvel ezelőtti budapesti koncertje után tér vissza.

A Retro Disco Show 2024 – 40 éves az italo disco című rendezvény a hetvenes évek végén indult, de a nyolcvanas években rendkívül népszerűvé vált műfaj akkori ismert olasz előadóit vonultatja fel.

Az italo disco az underground dance, a pop és az elektronikus zene elegyéből alakult ki. A dalokban elektronikus dobokat, dobgépeket, szintetizátorokat és időnként vocodert használtak, az énekesek angolul énekeltek. A műfaj legnagyobb sztárjai a nyolcvanas években a Baltimora, Den Harrow, Fancy, Gazebo, Ken Laszlo, Mike Mareen, Fred Ventura, Miko Mission, Giorgio Moroder, Sabrina, a Scotch és Spagna voltak.

A november 15-i est Magyarországon legismertebb fellépője Ken Laszlo. A 70 éves énekes Gianni Coraini néven született Mantovában, művésznevének első felét Barbie baba barátjától, Kenneth Sean Carsontól, míg második tagját Kertész Mihály Casablanca című legendás filmje egyik főhősétől, Victor Lászlótól kölcsönözte.

Karrierje a nyolcvanas években, a diszkókorszak hódító útjával kezdődött, első kislemezével, a Hey Hey Guy-jal 1984-ben azonnal berobbant a köztudatba, és nemcsak a táncos szórakozóhelyek, hanem a rádiós szerkesztők egyik kedvencévé is vált. 1985-ben Tonight című dala lett sláger, egy évvel később a Don't Cry, majd 1987-ben a 12345678-tel hódította meg a diszkóklubokat. Az italo disco népszerűségének csökkenésével a kilencvenes évektől kevesebbet lehetett hallani róla, ám manapság is rendszeresen énekel Európa-szerte retróbulikban.

Az UP Rendezvénytérben először lép Magyarországon színpadra a szerzőként ma is sikeres, sokoldalú italo disco előadó, Fred Ventura, akinek leghíresebb dalai közé tartozik a The Years, a Lost in Paris és a Night and Day. Az est során előadja egykori slágereit dalait a 79 éves veterán Miko Mission (eredetileg Pier Michele Bozzetti) is, aki vokalistájával, Angela Moy'-jal fogja elénekelni legismertebb dalait, köztük a How Old Are You-t, a Two for Love-ot, a The World Is You-t és a Let It Be Love-ot.

Az eseményt a magyar Gianni Durante fellépése indítja. A koncertek után buli lesz, sőt, a tervek szerint a fellépők dedikálják lemezeiket, fotózkodni is lehet velük. További információ az UP Rendezvénytér honlapján, valamint az esemény Facebook-oldalán, a jegyeket a Tixa felületén lehet beszerezni.