ma 2024.10.18 10:10
Olvasási idő 2:09
Maier Péter

PREMIER: „Apa férfi, anya csavar“ – Nézd meg nálunk a pécsi Doggos zenekar új videóklipjét!

PREMIER: „Apa férfi, anya csavar“ – Nézd meg nálunk a pécsi Doggos zenekar új videóklipjét!
Forrás Doggos
ZENE DOGGOS MAGYAR ZENE PREMIER

A kreatív klipjeiről ismert pécsi rockzenekar, a Doggos hétéves fennállása óta most először érkezik nagylemezzel. A GATYA album egyik előfutára, az ANYACSAVAR nálunk hallható először.

A magyar gitárzenei undergroundra, illetve az agyament videóklipekre fogékony közönségnek nem kell bemutatni a pécsi Doggos zenekart, akik 2018-ban tűntek fel a szélesebb közönség számára a Keret Blog Kikeltető tehetségkutatóján, történt ez alig néhány hónappal a banda megalakulása után.

Azóta sok mindent megéltek, viszont hétéves működésük során még nem jutottak el odáig, hogy albumot jelentessenek meg. Egészen mostanáig, ugyanis novemberben jön a GATYA, a Doggos első nagylemeze, amin helyet kap az ANYACSAVAR című dal is – az ehhez készült videóklip itt nálunk látható és hallható először.

A klipet a zenekar saját maga rendezte és teljes egészében telefonnal vette fel, ezzel is megőrizve egyfajta nyers, őszinte hangulatot. Kárai Bence, a zenekar gitárosa szerint azért nyúltak a „kézműves” megoldáshoz, mert találtak „egy olyan egyszerűen kivitelezhető, de mégis ütős koncepciót, aminek a megvalósításához csak egy kis idő és egy kis törődés kellett“.

Így viszonylag tét nélkül tudtam azt mondani a többieknek, hogy »nézzétek, ha ez rosszul sül el, nem adjuk ki soha és csak egy kis időt vesztegettünk el«

– fogalmazott Kárai, aki maga vágta össze a nyers felvételeket.

„A fentiek mellett voltak ennek praktikus okai is. Egyszerűen olyan szinten idő szűkében voltunk ahhoz, hogy egy »rendes« stábot szervezzünk egy klip leforgatására, hogy szinte muszáj volt a lehető legkevesebb ember bevonásával megvalósítani ezt” – ezt már Éreth Szabolcs, a csapat másik gitárosa tette hozzá, aki szerint fontos volt zenekarként megugraniuk azt, hogy ha a szükség úgy kívánja, akkor is össze tudnak hozni maguknak egy klipet.

A Doggos zenekar tagjai
A Doggos zenekar tagjai Forrás Doggos

Az ANYACSAVAR a nemi szerepek témáját firtatja. Hanzli Fanni, a zenekar énekese azt mondja, frusztrálja a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek helyzete, aminek már régóta hangot akart adni. Elsősorban saját élményekből és tapasztalatokból dolgozott. A verzékben egyszerű tőmondatokban, apa-anya szerepfelosztásban mutatja be a különböző, nemi alapon leosztott alaptevékenységeket, míg a refrénben megénekli, hogy mindez szimplán azért van így, mert így szoktuk meg, a társdalamunk pedig túlságosan ragaszkodik a kényelemhez ahhoz, hogy egy emberségesebb valóság megteremtésén dolgozzon.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Charli XCX és Jelly Roll új lemezeivel élvezzük a jó időt Playback Péntek: Charli XCX és Jelly Roll új lemezeivel élvezzük a jó időt 2024.10.11 13:09

Hanzli Fanni nem csak szövegíróként és énekesként, de a klip főszereplőjeként is részt vállalt az új anyagban. Ráadásul nem először, ugyanis az idei Klipszemlén legjobb alakítás kategóriában nevezett Pici szíved videójában is ő hozta a főhőst. „Szerintem ez is kicsit a low budgetnek köszönhető, hogy nincs keret szereplőket castingolni. Másrészről szeretek szerepelni még akkor is, ha bizonyos helyzetekben nagyon feszengek a kamera előtt vagy teljesen új nekem egy-egy helyzet“ – fogalmaz Hanzli, aki azt mondja, szereti magát új helyezetekben kipróbálni, ráadásul ez a karakter kifejezetten közel állt a szívéhez.

Sokszor érzem magam kicsit »maszkulinnak« és ki akartam próbálni, hogy milyen, ha tényleg az is leszek

– mondja a Doggos énekesnője, hozzátéve, hogy annyira DIY volt a klip, hogy tényleg konkrétan hárman rakták össze az egészet, ami nagyon jó hangulatúvá tette a forgatást, és nem is nagyon szerettek volna mást belevonni. „Már-már csapatépítőként fogtuk fel ezt az egészet.“

Hanzli Fanni, a Doggos zenekar énekese
Hanzli Fanni, a Doggos zenekar énekese Forrás Göndör Dániel

A novemberben érkező, GATYA című lemez megjelenését követően a zenekar két állomáson is bemutatja az új dalokat. Először saját városukban, a Pécsi Estben november 23-án, ahol a Cataflamingo és az Esze Tamás lesznek a vendégeik. Egy hétre rá pedig, november 30-án Budapesten, a Gólyában koncerteznek, ahova szintén elkíséri őket a Cataflamingo zenekar.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!