ma 2024.10.15 12:05
Olvasási idő 0:39
Maier Péter

Atomreaktorokat építtet a Google, hogy azokkal tartsa fenn a mesterséges intelligenciát támogató adatközpontjait

TECH-TUDOMÁNY ATOMERŐMŰ GAZDASÁG GOOGLE KLÍMAVÁLTOZÁS MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

A Google együttműködési megállapodást kötött az amerikai Kairos Power startuppal, ami ennek értelmében 2035-ig hat vagy hét kisebb reaktort épít a cégnek.

Atomreaktorokat vásárol a Google, hogy azzal teremtse elő a mesterséges intelligencia használatához szükséges energiát. A Guardian cikke szerint a vállalat hat vagy hét kisebb nukleáris reaktort rendelt be a kaliforniai Kairos Power startuptól, amelyek közül az első 2030-ra, a többi pedig 2035-re készülhet majd el.

A Google-nál egy friss blogbejegyzésük alapján abban bíznak, hogy az atomreaktorok alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett szolgáltatnak majd energiát azon adatközpontjaik fenntartásához, amelyek a mesterséges intelligencia működését támogatják – ehhez ugyanis a jelenleginél jóval több energiára lesz szükségük.

Az 500 megawatt energia beszerzésével járó deal financiális részleteiről egyelőre nem derült ki semmi, illetve azt sem közölték, hol fogják majd megépíteni az atomreaktorokat.

Hatalmas Google-logó a vállalat kaliforniai központjában
Hatalmas Google-logó a vállalat kaliforniai központjában Forrás Justin Sullivan/Getty Images

A nagy techcégek tekintete egyébként egyre inkább a nukleáris energia felé fordul, ugyanis az alacsony károsanyag-kibocsátás fontosabb szempont lett, mint valaha, a vállalatok pedig abban hisznek, hogy az atomenergiával tudják a lehető legkevesebb kibocsátással biztosítani az energiaigényüket.

Kiemelt tartalom
Az indiai Met-gála: ilyen volt Anant Ambani és Radhika Merchant 600 millió dolláros esküvője Az indiai Met-gála: ilyen volt Anant Ambani és Radhika Merchant 600 millió dolláros esküvője 2024.7.21 11:30

A Microsoft a múlt hónapban jelentette be, hogy húsz évre elegendő energiát vásárol a Three Mile Island nevű, leállított atomerőműből, amint a tulajdonosa újraindítja azt.