ma 2024.10.11 16:07
Olvasási idő 0:58
Szöllősi Anna

Annyira naturalisztikusra sikerült egy operaelőadás Németországban, hogy 18 ember rosszul lett

KULTÚRA NÉMETORSZÁG OPERAHÁZ SZÍNHÁZ
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Meztelenül korcsolyázó apácák, valós időben történő piercingszúrás, illetve mű- és valódi vér is színpadra kerül Florentina Holzinger "Sancta" című operájában, aminek stuttgarti előadásai miatt 18 ember súlyos hányingert kapott.

Florentina Holzinger nem a visszafogott művészetéről híres, de Sancta című darabjával saját magát is felülmúlta, aminek következtében a szombati előadáson 8, vasárnap pedig 10 néző panaszkodott súlyos hányingerre – írta meg a Guardian cikke nyomán a 24.hu.

Holzinger első operaelőadása, a Sancta Paul Hindenmith 1920-as évekbeli expresszionista operája, a Sancta Susanna nyomán készült, majd májusban debütált a schwerini operaházban. Az eredeti történet szerint egy fiatal apáca szexuális izgalomba jön a zárda egyik idősebb lakójának meséje hallatán, meztelenül az oltárhoz lép, ahol leszaggatja Krisztusról az ágyékkötőt. Ezután egy hatalmas pókkal való találkozás arra készteti, hogy megbánja a tettét, és könyörögni kezd a többi apácának, hogy falazzák be élve.

Florentina Holzinger, színház, opera
Florentina Holzinger Forrás GettyImages / Alessandro Levati

A Sancta kizárólag nőkből álló színészgárdája a nem szimulált szexjelenettől kezdve a valós időben történő piercingszúráson át sok megbotránkoztató jelenetet vitt színpadra, és Holzinger rendezése olyan polgárpukkasztó elemeket is beemelt, mint a meztelenül görkorcsolyázó apácák vagy a mű- és az igazi vér látványa. A darab olyannyira megosztóra sikeredett, hogy sokan fizikailag sem tudták elviselni a látottakat: a 18 rosszullétnél három esetben orvost kellett hívni.

Az osztrák származású rendező korábban azt nyilatkozta, hogy a Stuttgartban és Bécsben színpadra vitt, majd hamarosan Berlinben is látható opera nem az egyház kigúnyolására készült, hanem, hogy rávilágítson a konzervatív intézmény és a BDSM-szubkultúra közötti párhuzamokra.

A lap emlékeztet: Holzinger rendezéseinél megszokott, hogy a színészek teljesen meztelenül lépnek fel, korábbi előadásaiban szerepelt már élő kardnyelés, tetoválás, maszturbálás, valamint vérrel és friss ürülékkel készült akciófestmény is.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Florentina Holzinger (@floholzinger) által megosztott bejegyzés